10 érdekes tény Srí Lanka szigetéről - Tudtad-e?

Srí Lanka szigetéről rengeteg úti könyvet, útleírást olvashatunk. Ha az érdeklődő azonban egy kicsit belemélyed a sziget kultúrájába, szokásaiba vagy történelmébe, akkor olyan információkra is rálelhet, ami talán meglepő lehet elsőre. Ilyen érdekességeket gyűjtöttünk össze minden leendő utasunk, illetve az érdeklődők részére!

Srí Lanka, a gyönyörű Ceylon szigete, elvarázsol mindenkit a trópusi szépségével. India déli partjai mellett fekvő ékszerdoboz egy valódi paradicsom az utazók számára. A trópusi éden fővárosa, Colombo, pezsgő élettel és történelmi látnivalókkal várja a látogatókat. Az ország több pontján találhatunk remek szállodákat, amelyek maximális kényelmet kínálnak a turistáknak.

A sziget földrajza egyszerre lenyűgöző és változatos: hegyek, zöldellő dzsungelek és szép tengerparti területek találhatók itt. A gyönyörű tengerpartok és a kristálytiszta víz kiváló lehetőséget kínálnak a pihenésre és a vízi sportokra. Az Indiai-óceán hullámai a sziget partjainál a legszebb dallamot dúdolják.

Érdemes belevetni magunkat a Srí Lanka-i kultúrába és megtapasztalhatjuk az itt élő emberek páratlan vendégszeretetét. Kóstoljuk meg az autentikus helyi ételeket egy főzőtanfolyamon, vagy élvezzük az ayurvédikus kezeléseket és a teljes kikapcsolódást.

Egy Srí Lanka-i kaland magával ragadó élmény, amelyet örökre a szívünkbe zárunk. Fedezzük fel ezt a trópusi paradicsomot, és hagyjuk, hogy elbűvöljön minket az elefántok, a dzsungel és az Indiai-óceán varázslatos világa!

De vajon mindent tudunk már Srí Lankáról? Hoztunk 10 olyan tényt, érdekességet, amiket még biztosan nem hallottál!

Első: Mi áll a sokszínűség hátterében?

Számos történelmi és kulturális ok eredménye, hogy Srí Lanka egy színes kavalkád lett. 1505-ben a portugálok gyarmatosították elsőként, bő 100 évvel később, 1658-ban jöttek a hollandok, az 1700-as évek végén pedig a britek. Srí Lanka végül 1948-ban nyerte el függetlenségét.

shutterstock_523217197

Második: Régi örökségek

Srí Lankán akármerre indulunk, egy történelmi emlékbe botlunk. Itt mindennek története van, mesél nekünk, betekintést engedve a hely szellemiségébe. Gondoltad volna, hogy Srí Lankán található a legrégebbi, még ma is élő fa, amit ember ültetett? A Bódhifa hajtása, amely alatt ülve időszámításunk előtt 288-ban Buddha megvilágosodott.

shutterstock_715334383

Harmadik: A víz az úr

Srí Lanka fekvésének, terepviszonyainak és vízrajzának köszönhetően kiválóan alkalmas arra, hogy energiatermelésre használják ezt a természeti erőforrást. 2017-ben a sziget energiafelhasználásának felét megújuló forrásokból fedezték, ennek 20%-át tette ki a vízenergia.

shutterstock_2223870449

Negyedik: Amikor tilos az alkohol

A buddhista vallásnak köszönhetően különös figyelmet kapnak a telihold érkezését jelző napok. Az úgynevezett poya-nap alkalmával bankszünnapot hirdetnek és az üzletekben, bárokban, éttermekben nem lehet alkoholt venni. Van egyébként más vallási esemény is, amikor tilos az alkohol, ilyen például a májusi Vesak fesztivál.

shutterstock_362812271

Ötödik: Étkezés kézzel

A Srí Lanka-i emberek hagyományosan kézzel étkeznek. Jobb kezüket használják erre a célra, méghozzá úgy, hogy ujjaik begyével kis golyócskát formálnak, majd a hüvelykujjukkal bejuttatják az ételt a szájukba. Érdemes ezt a szokást turistaként is kipróbálna, ügyeljünk azonban a higiéniára!

shutterstock_1493405447

Hatodik: Jár a borravaló

A borravalóval kapcsolatos szokások minden országban mások. Srí Lanka esetében olyannyira beépült a szokásokba, hogy a szolgáltató személyzet kifejezetten számol ezzel a jövedelemmel. És hogy mennyit illik adni? A legszerencsésebb, ha a nagyobb szállodák szokásaihoz igazodunk, ahol 10% borravalóval kalkulálnak.

shutterstock_1541935907

Hetedik: Mit jelent a zászló?

Srí Lanka zászlaja igen összetett, többféle szimbólumot is magába foglal. Az oroszlán jelképezi a szingaléz etnikumot és a nemzet bátorságát, a kard pedig, amit kezében tart, a szuverenitást szimbolizálja. A négy levél azt hivatott jelezni, hogy a buddhizmus négy erénye mekkora hatást gyakorol az országra. A zászlón megjelenő narancssárga a tamilokat, a zöld a mórokat, a gesztenyebarna a szingalézeket, a sárga pedig a többi etnikai csoportot jelképezi.

shutterstock_424494844

Nyolcadik: A tea és a fahéj nagy biznisz

Az első teanövényt az angolok hozták be a szigetre 1824-ben egyenesen Kínából. Mára ez az ágazat meghatározó szerepet tölt be mind társadalmi, mind pedig gazdasági szempontból. A 22 millió lakos közül 1 millióan a teaiparban dolgoznak.

A tea mellett jelentős a fahéjtermesztés is, nem csoda, hogy Srí Lanka a világ egyik vezető exportőre.

Kilencedik: A világ első női miniszterelnöke Srí Lankának volt

Sirimavo Bandaranaike a Szabadságpárt vezetője 1960 júliusában szerezte meg a vezetést, így ő lett a világ első női miniszterelnöke. Három cikluson keresztül választották újra, míg végül egészségi állapota miatt kellett visszavonulnia 2000 nyarán.

Tizedik: Bólints, ha nem!

A legtöbb turistának furcsa lehet, hogy az európai szokásoktól eltérően, ha valaki igen mond, akkor nem fentről lefelé biccent, hanem oldalra csóválja a fejét. Vagyis, pontosan fordítva, mint ahogy megszoktuk.

Utazz Srí Lankára és szívd magadba a különleges kultúrát, a trópusi hangulatot. Készen állsz? Nézz körül az ITAKA oldalán!

10 érdekes tény Srí Lanka szigetéről - Tudtad-e?