A buddhista templomok földjén

Ha Srí Lankát egyetlen szóval kellene leírni, az kétségkívül a sokszínűség lenne. Határtalan kulturális gazdagság jellemzi és vallási téren sem kevésbé színpompás ez a kép. Olvass tovább és elkalauzolunk a buddhista templomok földjére – Fedezzük fel együtt, hogy milyen is a buddhista Srí Lanka!

Srí Lanka egy olyan ország, ahol több vallás is képviselteti magát. A többségben a buddhisták vannak (69%), őket követik a hinduk (15%), a mohamedánok (8%) és a keresztények (8%). Ezek a vallások többé-kevésbé békében élnek meg egymás mellett, teret adva minden vallás követőinek a hit gyakorlására.

A Srí Lankán élő emberek mindennapjait alapjaiban hatják át a vallási gyakorlatok, az ima, a különféle rituálék, gyertyagyújtások, és igen, törekednek arra is, hogy megtartsák azokat az erkölcsi szabályokat, amelyeket a vallásuk előír. Különféle ünnepeket, fesztiválokat szerveznek az év különböző időszakaiban, melyek vallási eredetűek. Ilyen például a Kataragama fesztivál, ami egy hindu-buddhista esemény, legnagyobb attrakciója pedig a tűzönjárás.

A könnycsepp alakú sziget vallási sokszínűségének szilárd alapot teremt a helyiek mentalitása. Itt ugyanis bármilyen vallású is legyen az ember, a legfontosabb vezérelv az emberségesség, ami olyan pozitív tulajdonságok táptalaja, mint a tolerancia és a megértés.

A buddhista Srí Lanka

A sziget történelmében mélyen gyökeredzik a buddhista vallás, annak bölcsőjeként tartják számon. A krónikák szerint a tanokat időszámításunk előtti 3. században hozta be Asóka király fia, Mahinda. Ebben az időben alapították az első buddhista kolostort, és akkor hozták be az első bódhifa csemetét is, ami szentként tisztelt növény a vallásban.

Évszázadokkal ezelőtt három fő irányzata létezett a théraváda iskolának itt: az egyik a mahávihára, amit elsőként alapítottak, illetve ebből vált ki az abhajagiri vihára és a dzsetavana vihára. Egészen a 12. századig jelentős volt mindegyik irányzat, Parakramabahu király azonban a mahávihára irányt támogatta, a másik kettőt pedig eltörölte. A théraváda iskola vallja, hogy az embereknek önállóan kell gondoskodniuk a boldogulásukról és a spirituális felemelkedésükről, a meditációval, illetve a karma segítségével pedig eljuthatnak a nirvánába.

Buddhista készül imádságra.

Egyedülálló, hogy az összes buddhista nemzet közül itt alakult ki a legkorábban és maradt fenn töretlenül a buddhista történelem. A helyiek a buddhizmusra nem is vallásként tekintenek, hanem életformaként. Jelentősen áthatja az egész kultúrát: számos szent szöveg született itt, például itt rögzítették először Buddha tanításait időszámításunk előtt 30-ban. A vallási szellemiség megjelenik a művészetekben is, mind az irodalomban, mind a festészetben mind pedig a szobrászatban.

Bármerre járunk, a buddhista templomok magasodó látványa, sztúpák és dagobák sorakoznak, amelyeket őszinte szorgalommal látogatnak a helyiek. A következőkben bemutatjuk a legfontosabb buddhista templomokat, amiket érdemes felkeresni Srí Lankán!

Buddhista templomok felfedezése Srí Lankán

Srí Lanka látnivalók tekintetében igen gazdag ország. Ha ide utazunk, biztosak lehetünk abban, hogy nemcsak kényelmes hotelekben hajthatjuk álomra a fejünket, de napközben is izgalmas kalandok várnak ránk.

Ismerjük meg, melyek a legfontosabb buddhista templomok, szent helyek, amiket mindenképp keressünk fel a nyaralás során!

Szent Fog templom

A Kandy városában található templom a buddhisták egyik legszentebb helye a szigeten. Ennek oka, hogy itt őrzik Buddha fogereklyéjét, ezért lett egy világhírű zarándokhely. A templom építészeti szempontból is izgalmas, a környezete pedig egyszerűen gyönyörű.

Mikor keresd fel: 5:30-20:00 között

Belépő: kb. 1500 LKR

Itt találod: térkép

Szent Fog templom

 

Ruwanwelisaya Stupa

Ez egy óriás sztúpa a helyi vallási közösség egyik legjelentősebb temploma. Dutugemunu király építette Anuradhapura városában. Az építmény nemcsak a méretei miatt különleges, érdemes kiemelni a kellemes parkosított környezetét, illetve a finom fafaragásokat is.

Mikor keresd fel: 5:30-21:00 között

Belépő: kb. 5000 LKR

Itt találod: térkép

Ruwanwelisaya Stupa

 

Dambulla-barlangtemplom

Az óriási szikla tetején álló barlangtemplom az UNESCO világörökség részét képezi. Egy 5 barlangból álló komplexum, amit csodás szobrok és barlangfestmények díszítenek, amelyek Buddha életének eseményeit jelenítik meg.

Mikor keresd fel: 7:00-19:00

Belépő: kb. 1500 LKR

Itt találod: térkép

Dambulla barlangtemplom

 

Gangaramaya templom

Colombo városában tekinthetjük meg ezt a templomot, aminek különlegességét a hagyományos és a modern hatások tökéletes elegye adja. Egy valódi komplexum, van benne például egy felszentelési csarnok, egy könyvtár és egy múzeum is.

Mikor keresd fel: 6:00-22:00

Belépő: nincs

Itt találod: térkép

Gangaramaya templom

 

Fedezd fel a buddhista Srí Lanka titokzatos és magával ragadó világát az ITAKA-val! Kattints, és nézd meg legjobb utazási ajánlatainkat!

A buddhista templomok földjén