Búvárkodás az Indiai-óceánban: egy rejtélyes világ felfedezése

Akinek már valaha volt része a búvárkodás élményében az tudja, hogy van abban valami varázslatosan különleges, ahogy az ember a víz felszíne alá merül. A zajok, a fények tompulnak, az ember mintha egy egészen más világba lépne be, ahol csak ő maga van és a természet a maga nyers és elsöprő hatalmasságával. A búvárkodás valóban egy életre szóló kaland, amit legalább egyszer mindenkinek ki kell próbálni. Amolyan bakancslistás tétel! Az Indiai-óceán ehhez kiváló terepül szolgálhat köszönhetően annak, hogy roppant gazdag élővilággal büszkélkedhet és a kezdőktől a vérprofi búvárokig, mindenki megtalálhatja a számára kényelmes terepet.

Csodavilág a felszín alatt: 10 tény az Indiai-óceánról

Mennyire ismerjük az Indiai-óceánt? Mielőtt rátérnénk arra, hogy miért is érdemes éppen itt búvárkodni, előbb ismerjük meg, hogy mivel is állunk szemben, mit kell tudni erről a hatalmas természeti csodáról. Ehhez összegyűjtöttünk 10 tényt a nagy óriásról!

Világtérkép az Indiai-óceánra fókuszálva
  1. Az Indiai-óceán a harmadik legnagyobb óceán a világon, területe csaknem eléri a 74 millió négyzetkilométer. Csak hogy érezzük a léptéket: Magyarország területe alig több mint 93 ezer négyzetkilométer.
  2. Az Indiai-óceán nemcsak nagy, hanem egyenesen hatalmas. A Föld teljes felszínének 20%-át borítja.
  3. Nevét az Indiai-félszigetről kapta, ami a tengeren hajózók számára referenciapontként szolgált. Korábban a Keleti-óceán nevet is viselte.
  4. Legforgalmasabb konténerkikötője Szingapúrban található, de vannak tengeri kikötői például Adenben, Jakartában, Mombasában és Mumbaiban is.
  5. Legmélyebb pontja az Indonézia partjainál elterülő Jáva-árok, ami 7187 méter mély. Érdekesség, hogy az óceán legmélyebb pontját korábban rosszul azonosították: egy Ausztráliától délnyugatra elterülő törési zónát illettek ezzel a címmel.
  6. Az óceán vízhőmérséklete magasabb, mint a többi óceáné, ez nem kedvez a planktonoknak és egyes fajok növekedésének. Vannak azonban olyan fajok, amelyek kifejezetten kedvelik a melegebb vizet, ilyen például a tonhal és a garnélarák.
  7. Legkeletibb részét a tengeri biodiverzitás globális hotspotjaként emlegetik, olyan fajok érzik itt jól magukat, mint a cápák, a dugongok, a bálnák, a tengeri teknősök.
Az Indiai-óceán alatt: teknős, egzotikus halak, rája, cápa, korallok.
  1. Számos olajlelőhely található az Indiai-óceánban. Olyannyira meghatározó, hogy a világ teljes kitermelésének 40%-át teszi ki.
  2. Az Indiai-óceánt monszunszelek jellemzik, amelyek befolyásolják a környező régiók éghajlatát és időjárási mintáit.
  3. Több veszélyeztetett, védett állat vonulási útvonalában fontos állomás az Indiai-óceán: a púpos bálnák például itt szaporodnak és nevelik fel borjaikat, de ide vándorolnak a vörös rákok is, hogy társat találjanak.

Miért érdemes búvárkodáshoz az Indiai-óceánt választani?

Ahogy már írtuk, az Indiai-óceán kiváló terep, ha szeretnénk felfedezni a víz alatti világ csodáit. Hogy miért? Mutatjuk!

Lenyűgöző diverzitás

Az Indiai-óceán lenyűgözően gazdag tengeri élővilággal rendelkezik, beleértve a különféle cápa- és rájafajokat, bálnákat és egyedi tengeri élőlényeket is. A búvárok igazán különleges biológiai sokféleségben gyönyörködhetnek a víz alá merülve.

Kellemesen meleg tengervíz

Az Indiai-óceán híres az egész évben kellemesen meleg tengervízről, amelybe élvezet belecsobbanni. Mintha egy kellemes fürdőt vennénk a fürdőszobánkban, csak a környezet sokkal de sokkal exkluzívabb. A víz kristálytiszta, átlátszó, így semmi nem zavarja a látványt sem a búvárkodás sem a snorkelezés során. Összességében a körülmények optimálisak ahhoz, hogy felejthetetlen víz alatti élményekkel gazdagodhassunk.

Búvár színes halakkal, és gyönyörű, színes korallokkal.

 

Búvárterep minden tudásszinthez

Az óceán a felszín alatt változatos, kezdve a hatalmas vulkáni hegyvonulatoktól egészen masszív gránit kövekig, na és persze ott vannak a mindenkit lázba hozó korallzátonyok, hajóroncsok, barlangok! Az Indiai-óceánban az a csodás, hogy különböző nehézségi szintű búvárterületeket kínál, így minden tudásszintű búvár megtalálhatja a számára megfelelő terepet.

Snorkelezni is kiváló

Az Indiai-óceán ideális hely a snorkelezéshez is. A sekély vizek, a gazdag korallzátonyok és a gazdag tengeri élet teszik élvezetessé a felszínhez közeli vizek felfedezését.

Fiatal lány búvárkodik az Indiai-óceánban

 

Búvárközpontok mindenütt

Az Indiai-óceán klasszikus nyaralóhelyei felkészültek a búvárkodás iránt érdeklődő turistákra. Ez praktikusan azt jelenti, hogy számos búvárközpontot találhatunk például a Maldív-szigeteket, Srí Lankán, de akár Zanzibáron is. Ezeken a helyeken profiktól sajátíthatjuk el a merülés fortélyait és szakavatott búvárok vezetésével fedezhetjük fel a víz alatti világot. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak a víz alatti világot ismerhetjük meg, de mesés szállodákban pihenhetük és töltődhetünk fel új élményekkel.

Búvárkodás a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek egy valódi búvárparadicsom, ahol egymást érik a búvárkodásra alkalmas partszakaszok. A homokos strandok, a gyönyörű korallzátonyok csak úgy hívogatják a turistákat. Aki ide elutazik, az nem mehet haza anélkül, hogy kipróbálná a snorkelezést vagy a búvárkodást!

Az időjárás szempontjából bármikor lehet ezen a területen merülni: a víz hőmérséklete 26-30 Celsius-fok körül mozog. Ha szeretnénk megcsodálni a manta rájákat és a cetcápákat, akkor az augusztus és november közötti időszakot részesítsük előnyben.

Hogy hol érdemes merülni a Maldív-szigeteken? Szinte bárhol! Ott van például a Rasdhoo csatorna, az Észak-Ari Atollban, ahol 30 méter mélybe juthatunk le, de mondhatjuk a Madigaa-t, ahol 14 métert merülhetünk és megcsodálhatjuk a manta rájákat, vagy akár a Demon Pointot, ahol 40 méter mélyre merülhetünk.

Még több merülési helyet találsz a Professional Association of Diving Instructors oldalán!

Az Indiai-óceán ezernyi csodát rejt, melyek csak ara várnak, hogy felfedezd őket! Készen állsz a kalandra? Ha igen, akkor nézz körül utazási ajánlataink között!

Búvárkodás az Indiai-óceánban: egy rejtélyes világ felfedezése