Srí Lanka: látnivalók és tudnivalók Ceylon szigetéről

Igazi földi paradicsom Srí Lanka, vagy ahogy korábban hívták, Ceylon. A titokzatos, megannyi csodát rejtő sziget könnycsepp formájával simul bele az Indiai-óceánba. Gazdag flórája és faunája és még ennél is gazdagabb kultúrája egyre több utazó figyelmét kelti fel. Srí Lanka látnivalókban, teaültetvényekben, rizsföldekben és érdekességekben bővelkedik. Szeretnéd felfedezni ezt a különleges helyet? Sétálgatni a történelmi emlékek között és megmártózni az óceán hűsítő habjaiban? Akkor olvass tovább, mert összegyűjtöttük, mit kell tudni erről az egzotikus úti célról!

Srí Lanka varázslatos világához készítettünk egy útmutatót, amelyben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. Miről lesz szó?

  • Elhelyezkedés
  • Éghajlat
  • A sziget története
  • Közlekedés
  • Fizetés
  • Biztonsági tudnivalók
  • Egészségügyi információk
Srí Lanka látnivalók: Oroszlánszikla és a sziklát körülvevő kert.

A szigeten csodálatos nemzeti parkok találhatók, ahol egzotikus állatokat figyelhetünk meg természetes élőhelyükön, mint például elefántokat és leopárdokat. A strandok vize kristálytiszta, különleges korallszirteket rejt a víz, a dzsungel izgalmas és rejtélyes, Srí Lanka látnivalói pedig érdekesek: templomok, Buddha-szobrok, vallási és történelmi emlékek várják a látogatókat a szigeten.

Srí Lanka utazás során egy másik világba cseppenthetünk. A helyiek rettentően barátságosak és kedvesek, sokkal nyugodtabb, lassabb életmódot követnek, mint az európai kultúrákban élők. Fahéj szigetként is nevezik ezt a helyet, mivel ez egy fontos exportcikk, ezen felül jelentős a teatermesztés, a fűszerek exportálása, de szállítanak külföldre drágaköveket, textilt, kókuszt és kaucsukot is. A jobbnál jobb portékákat természetesen az országban is meg lehet vásárolni a piacokon.

Srí Lanka: varázslatos tájak, strandok és óceánpartok.

Elhelyezkedés

Srí Lanka az Indiai-óceánban fekszik, délnyugatra a Bengáli-öböltől. 22 milliós lakossága a kultúra, a nyelvek tekintetében meglehetősen színes. A többség szingaléz, mellettük a legnagyobb kisebbségként a tamilok vannak jelen. A fejlődő országok közé tartozik, Dél-Ázsiában a legfejlettebbek egyike, és a régióban itt a legmagasabb az egy főre jutó jövedelem.

Tipp

Srí Lanka felfedezés izgalmas kalandozás. Az ország nem túlságosan nagy, könnyebben „emészthető” a kulturális különbözőség, mint például India esetében. Egy 7-10 nap alatt ellátogathatunk a legfontosabb helyekre.

Srí Lanka látnivalók - térkép

Srí Lanka éghajlata

Trópusi éghajlat jellemzi, ami az óceán felől fújó szeleknek köszönhetően mérsékelt. Az éves átlagos hőmérséklet 28-31 Celsius-fok. A főszezon decembertől márciusig tart a nyugati és a déli területeken, ilyenkor itt nagyon kellemes az idő, nincs túl nagy forróság, ráadásul megtapasztalhatjuk, milyen is az, amikor a télből, a hidegből elrepülünk az igazi nyárba. Az északi és a keleti régió kevésbé felkapott, ide leginkább március és november között célszerű ellátogatni.

Tipp

Már az utazás előtt tervezzük meg, hogy milyen kirándulásokon szeretnénk részt venni, ennek megfelelően pakoljunk. Ha a hegyekbe is megyünk, akkor kerüljön a csomagba pulóver és vastagabb nadrág is.

A sziget története

A Mahavamsa buddhista krónika szerint időszámításunk előtt 544-ben érkeztek erre a területre a szingalézek, akiket Vijaya herceg vezetett. Ők voltak azok, akik átvették az őslakosnak számító veddák helyét, és letelepedtek a sziget középső részén. Egy virágzó civilizációt hoztak itt létre, nem véletlen, hogy az időszámításunk előtti második századot aranykornak nevezik. Ezekben az időkben hozta be Mahinda herceg a buddhizmust, illetve számos építményt emeltek ekkor, például gátakat, pagodákat, csatornarendszereket.

Srí Lanka látnivalók - buddha szobor és templom

1505-ben lépett először európai ember erre földre. Köszönhetően annak, hogy Kandy király a portugálokkal barátságot ápolt, így többen is közülük a tengerparti területeken telepedtek le. A XVII. században a hollandok körében volt népszerű, a XIX. század elején pedig a brit gyarmatosítók hatalma alá került. 1948-ban lett független, az első miniszterelnököt pedig 1960-ban választották meg. A Ceylon nevet 1972-ben cserélték le, ekkor lett a sziget neve Srí Lanka. Az 1980-as évek elejétől egészen 2009-ig polgárháború dúlt az országban.

A közlekedés

Ha valaki egymaga szeretné autóval róni az utakat, akkor nemzetközi jogosítványra lesz szüksége, amelyet az Automobile Association of Sri Lanka szervezetnél lehet igényelni. Tehát ennek birtokában lehet vezetni, ezt azonban nem javasolják a turistáknak, mivel baloldali a közlekedés, az utak állapota rossz, sok helyen nincsenek táblák, a helyiek pedig a közlekedési szabályokat nem tartják be, sőt, a hivatásos sofőrök agresszíven vezetnek. Ugyanez a helyzet a robogóval is, azzal a plusszal, hogy a legtöbb balesetbiztosítás még ki is zárja a térített események közül azt, ha valaki a szigeten motoros balesetet szenved.

Tipp

Ha vonattal szeretnénk utazni, akkor az intercity járatokra érdemes előre megváltani a jegyet, mivel állva nem lehet utazni. Az első osztályú kocsik légkondicionáltak.

Srí Lanka látnivalók - Colombo város

A fizetés

A szigeten a hivatalos pénznem a srí lankai rúpia (LKR), ami nagyjából 1,09 forintnak felel meg. Ezen kívül a legtöbb helyen elfogadják az eurót és az amerikai dollárt is, bár tény, hogy nem mindenhol tudnak majd visszajárót adni, ha ezekkel fizetünk. A borravaló nem kötelező. Az éttermek és a szolgáltatók, a szállodák felszámolják a 10% szervizdíjat, természetesen ezen felül is örülnek a helyiek, ha borravalót kapnak.

Tipp

Célszerű már érkezéskor, a repülőtéren pénzt váltani valamelyik bankban. A hotelekben jellemzően rosszabb árfolyamon váltanak.

Srí Lanka látnivalók - pénznem

Biztonsági tudnivalók

Az ország a biztonsági besorolás értelmében fokozott biztonsági kockázatot rejtő országnak számít. Lényeges azonban, hogy a külföldiek felé irányuló erőszakos bűncselekmények igen ritkán fordulnak elő. Mindenesetre célszerű kerülni a túlságosan kihívó viselkedést és öltözetet.

Tipp

A legnagyobb kockázatot a lopás jelenti, főleg a hitelkártyával visszaélés, ezért érdemes ahol csak lehet készpénzzel fizetni.

Egészségügyi információk

Az első és legfontosabb, hogy turistaként gondoskodjunk a megfelelő biztosításokról, az utasbiztosításról és a balesetbiztosításról. A nagyobb városokban elérhető orvosi ellátás, illetve vannak magánkórházak is, ezek ára azonban meglehetősen borsos lehet. Érdemes a biztosítás megkötése során nem az alapcsomagot választani, hanem valamilyen komolyabb változatot.

Célszerű a szúnyogcsípések ellen védekezni, ehhez különféle krémeket szerezhetünk be, illetve a világos, hosszú ujjú ruházat is jó szolgálatot tehet.

Az országba utazás előtt nem kell kötelező védőoltást beadatni, vannak azonban javasolt oltások, mint például a Hepatitis A, a Hepatitis B, a hastífusz, a Di-Per-Te és a malária elleni oltás. Érdemes utazás előtt ellátogatni a háziorvoshoz, és kikérni a véleményét az oltásokról.

Tipp

Srí Lankán a csapvíz nem alkalmas fogyasztásra, ezért mindenhol palackozott vizet igyunk és kerüljük a jégkockákat is!

Srí Lanka látnivalók

Srí Lanka bővelkedik látnivalókban: vannak természeti kincsek, történelmi emlékek egyaránt. Az ITAKA utazásaihoz izgalmasabbnál izgalmasabb fakultatív programokat is foglalhatsz, ezekkel szervezett kirándulások alkalmával fedezheted fel Srí Lankát. Egy kis ízelítő:

  • Kirándulás a Galle városába
  • Bálnales Mirissában
  • Kandy felfedezése
  • Kitulgala meglátogatása

Elképesztő látvány például az Oroszlánsziklának is nevezett Sigiriya, amelynek tetején egy erődítmény áll, fontos zarándokhely a Sri Pada, vagyis Adam’s Peak, különleges élmény az ország leglátogatottabb Nemzeti Parkja, a Yala Nemzeti Park.

 

Semmiképp se hagyjuk ki Nuware Eliya-t, amely a sziget legfontosabb teatermő helye. A világhírű ceyloni tea származási helyét ismerhetjük itt meg, vonattal utazhatunk a teaföldek, az ültetvények között és gyönyörködhetünk a lenyűgöző környezetben.

Pinnawala Elefántrezervátum egy igen népszerű célpont. 1975-ben nyitotta meg kapuit 5 állattal, ma pedig már több mint 90 elefánt lakik itt, akik sérült és veszélyeztetett egyedek.

Kandy városától nem messze található a Peradeniya Botanikus kert, ahol fűszerek, dísznövények, pálmák, orchideák ezreit tekinthetjük meg. Ez a meseszép oázis 140 hektáron terül el.

Repülj el egy másik világba és fedezd fel Srí Lanka csodáit az ITAKA-val! Tekintsd meg széles szállodakínálatunkat Srí Lankán, Budapesti indulással!

Srí Lanka: látnivalók és tudnivalók Ceylon szigetéről