Miért jó utazni?

Van, aki számára az utazás kaland, van, aki számára pihenés, van olyan utazó, aki szeret biztosra menni és olyan is, aki élvezi, hogy sodorja az élet. Van olyan, aki a tengerpart strandján heverészik a legszívesebben, olyan, aki a legnagyobb örömmel a történelem csodáit fedezi fel és olyan is, aki inkább a természetet hódítja meg. Bármilyen típusról is legyen szó, az utazás pozitív hatásai nem megkérdőjelezhetők. De miért jó utazni? Erre a kérdésre keressük a választ ebben a blogposztban!

Az utazás egy felfedezés, amely során megismerhetjük a világ egy szegletét és nem mellékesen, kiszakadhatunk a mindennapokból, a rutinból. Ez energiával tölt fel, amit pszichológusok kutatások tucatjaival igazolnak. De miben rejlik ez az erő? Miért jó utazni és hogy befolyásolja a lelki egészséget?

Nézzük, miért jó utazni!

Csökken a stressz

Kutatások igazolják, hogy a környezetváltozás során a szervezetben csökken a stresszhormon szint, attól függően, hogy milyen hosszú kikapcsolódásról van szó. Pozitív változást idéz elő, a megszokott környezetbe visszakerülve azonban hatása már csak nyomokban marad meg, így időről időre érdemes új kalandokat keresni.

Megtanulunk nézőpontot váltani

Az utazás során egy új kultúra, egy új ország szemlélői leszünk, itt kell boldogulnunk. Ez megkövetel egyfajta nyitottságot és a nézőpontváltás képességét. Olyan tapasztalat kötegeket szerezhetünk, amik segítenek boldogulni a mindennapi életben. Minél többet látunk a világból, annál több eszközt kapunk a mindennapi problémamegoldáshoz. Képesnek kell lennünk arra, hogy saját „bőrünkből” egy kicsit kilépjünk és kívülről tekintsünk rá a helyzetre. Egy utazás alatt ezt a képességet gyakorolhatjuk.

Jó hatással van a gyermekekre

A gyermekek olyanok, akár a szivacs, csak úgy szívják magukba a tudást. Ha egész kicsi koruktól fogva sokat utaznak, világot látnak, akkor jó eséllyel lesz belőlük, kíváncsi, a világ iránt érdeklődő és nyitott felnőtt. Könnyebben tanulnak majd az iskolában, és gyorsabban felismerik az összefüggéseket.

Egész évben feltölt

A legszerencsésebb, ha nemcsak egy évben egyszer pakoljuk be a bőröndöt és hagyjuk magunk mögött a gondokat, hanem néhány havonta. Ha például 3 havonta el tudunk szakadni 3-4 napra, arra már lehet építkezni. Programok tekintetében érdemes nyitottnak lenni, piacozás, múzeumozás, koncert, főzőtanfolyam – célszerű mindenbe belekóstolni. Az utazások alkalmával szerzett élmények, legyen az egy egzotikus nyaralás, városlátogatás, túrázás, felpörgetnek és aktivizálnak.

Növeli az önbizalmat

Az új helyek új kihívásokat jelentenek, amiket ott és akkor, az utazás alatt meg kell oldani. Ha ez sikerül, akkor büszkék lehetünk magunkra, ami növeli az önbizalmat. Ugyanilyen jó hatással van a személyiségfejlődésre az is, ha megtapasztaljuk, hogy milyen alkalmazkodni az idegen körülményekhez. Ez sokkal rugalmasabbá és ellenállóbbá, kitartóbbá tesz minket.

Megtanít tervezni

Bár vannak, akik a spontaneitásban hisznek, egy alap tervezésre még nekik is szükségük lehet. Általában az emberek feltérképezik, mivel és mikor tudnak eljutni az kiszemelt célponthoz, hol fognak aludni, mit fognak enni, mit csinálnak majd, miket néznek meg. Ez egy pár részére is kihívásokkal teli és izgalmas feladat, pláne ha gyerekek is vannak a családban!

Fejleszti az önismeretet

Egy utazás több fronton is fejleszti az ember önismeretét és a tudatosságot. Mit és miért pakolunk a csomagba? Milyen helyek érdekelnek? Mi az, ami igazán kikapcsol? Ha az ember figyeli a jeleket, akkor sokat megtudhat saját magáról.

Tegyél jót magaddal és fedezd fel a világot! Nézd meg, milyen helyekre repít el az ITAKA!

Miért jó utazni?