Utazás idősként: 60 fölött sem áll meg az élet

A sors igazságtalansága, hogy mire az ember megöregszik és nyugdíjba megy, akkor lesz igazán ideje utazni, világot látni. Szerencsére ma már az utazás nyugdíjasoknak sem ördögtől való dolog, van azonban néhány tényező, amire érdemes kiemelten figyelni. Milyen a legjobb külföldi utazás időseknek? Összegyűjtöttük ebben a blogposztban!

Az új célok felfedezése és új élmények vadászata nem korfüggő. A világot felfedezni, utazni és kirándulni minden életkorban jó móka, ez segít kikapcsolódni, feltöltődni. Egy nyaralás alkalmával a nyugdíjasok is kiszakadhatnak a szürke hétköznapokból, megtapasztalhatnak más kultúrákat, arról nem is beszélve, hogy az utazás frissen tartja a testet és a lelket egyaránt. Az azonban nem mindegy, hogy hogyan és milyen formában történik az utazás, vannak ugyanis speciális igények, amiket érdemes szem előtt tartani.

Milyen egy idősbarát utazás?

Az idős embereknek speciális igényeik vannak. Nem kell túl nagy dolgokra gondolni, egyszerűen arról van szó, hogy a kényelem és a praktikum számukra sokkal fontosabb, mint a fiataloknak. Nézzük, milyen egy igazi idősbarát utazás!

Vannak benne kalandok

Vannak olyan úti célok, amiket jellemzően fiataloknak ajánlanak, ilyenek például a klasszikus parti nyaraló helyszínek, ahol nagy a nyüzsi, minden este buli van a parton, napközben pedig hódolni lehet a vízi sportoknak. Az idősek jellemzően jobban kedvelik az olyan helyszíneket, amik egy kicsit nyugodtabbak, ahol többféle programlehetőség közül lehet választani. Ez nem azt jelenti, hogy az idősek kizárólag a múzeumokat szeretnék róni és a hotelban kuksolni, a kaland az ő nyaralásukból sem maradhat ki, csak más formában csempészik be, mint a fiatalok. Egy hajós túra, egy táncest, egy főzőkurzus mind-mind remek programok a senior korosztály számára is.

Jó a társaság

Bárhova is utazik az ember, az egész nyaralásra rányomhatja a bélyegét, ha a társaság nem elég jó. A legtöbb esetben azon csúszik el a dolog, hogy mások az igények, van, aki jobban pörög, van, aki inkább strandolni szeretne stb. Ezek az ellentétek a generációs különbségek miatt még inkább érezhetők. Szerencsés tehát, ha csoportos kiránduláson az ember a saját korosztályával utazik, vagy legalábbis hasonló mentalitású emberekkel.

Szervezett, vezetett

Az idősebb generáció számára biztonságérzetet jelenthet, ha az út minden állomása szervezett. Ahogy telnek ez évek, az ember veszít rugalmasságából, nehezebben és lassabban reagál a váratlan fordulatokra. Ez igaz az utazásra is. Arról nem is beszélve, hogy előfordulhat, hogy az idősebb embereknél a nyelvtudás még nem annyira alap, mint a fiatalabbaknál. Egy szervezett utazás ezeket a problémákat kiküszöböli, az utazási iroda ugyanis mindent elrendezi, a helyi magyar nyelvű kapcsolattartó pedig segíti a kommunikációt.

Kiváló ellátás, maximális kényelem

A szállás és az ellátás kiemelt kérdés, ha az idősek utazásáról van szó. Szerencsés, ha a szálláson van étkezési lehetőség, így nem kell éttermeket keresgélni. Ennél még fontosabb, hogy legyen légkondi a szobában, lift, amivel könnyebben lehet közlekedni. Előny, ha az ágyak kényelmesek, a fürdőkád mellett zuhanyzó is van. Az sem lényegtelen, hogy milyen szolgáltatások vannak a szálláson: van-e 24 órás portaszolgálat, orvosi ügyelet.

Jó az infrastruktúra

Fontos, hogy a nyaralás során minden adott legyen, ha a szállodában nem is, a környéken mindenképp. Az úti cél kiválasztásakor célszerű feltérképezni, hogy milyen a közlekedés, van-e orvosi ellátás, gyógyszertár, mennyit kell sétálni a legközelebbi étteremig, van-e lehetőség bicikli vagy egyéb, a mobilitást segítő eszköz bérlésére stb.

Nincs kőbe vésve, hogy 60 felett az embernek otthon kell ülnie. Ma már az utazás mindenkié, csak okosan kell csinálni. Az ITAKA szervezett útjain a nyugdíjas embereknek semmi mással nem kell törődni csak a kikapcsolódással és feltöltődéssel. Nézd meg az ajánlatainkat!

Utazás idősként: 60 fölött sem áll meg az élet