Srí Lanka utazás: 10 tipp rutinos utazóktól

Srí Lanka egy mesevilág! Egy távoli sziget az Indiai-óceánban, ami gazdag kultúrájával, kiváló szállodáival, lélegzetelállító természeti és történelmi kincseivel lehengerli az utazókat. Hogy készüljünk egy Srí Lanka-i utazásra? Mi minden vár ránk a könnycsepp formájú trópusi paradicsomban, az egykori Ceylon szigeten? Összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket és tanácsokat olyan utazóktól, akik már bejárták ezt az elképesztő helyet. A profi felfedezők tapasztalatait olvasva könnyedén navigálhatunk a buddhista templomok, különleges tengerpartok és fűszerillatú bazárok között.

10 tipp egy élménydús Srí Lanka-i utazáshoz

Turistaként Srí Lanka felfedezése izgalmas kalandnak ígérkezik. Érdemes azonban néhány dologra ügyelni, hogy felhőtlen lehessen a feltöltődés. Összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket profi utazóktól!

1.tipp: Könnyű ruhákkal készülj!

Srí Lanka trópusi ország, az időjárás meleg és párás. A legjobb barátunk ebben a klímában a vászon és a pamut lesz. Könnyű ruhadarabokat csomagoljunk és kerüljük a műszálas holmikat. Figyeljünk arra is, hogy hosszú ujjú felsőket és hosszabb nadrágokat, szoknyákat is csomagoljunk, a vallási helyek felkeresésekor ugyanis érdemes a térdet és a vállat eltakaró ruhát viselni, ha pedig a hegyek felé indulunk, akkor hűvösebb idővel kell számolnunk.

2.tipp: Mindig legyen nálad készpénz!

A szigetország hivatalos pénzneme a Srí Lanka-i rúpia, de a forgalmasabb, nagyobb helyeken elfogadnak amerikai dollárt is. Tisztában kell lenni azzal, hogy a kártyahasználatért általában felárat számolnak fel, a kis helyi üzletekben pedig nem is tudunk kártyával fizetni. Éppen ezért legyen nálunk mindig valamennyi készpénz!

shutterstock_2274840339

3.tipp: TukTuk-ra fel!

Ázsiai desztinációk esetében elkerülhetetlen, hogy TukTuk-ok százaival találkozzunk, de ez nem véletlen. Srí Lanka esetében is ajánlott közlekedési eszköz a mindennapokban, hiszen gyorsan és igazán élvezetes módon fedezhetjük fel vele a környéket. Jellemzően a sofőrök is igyekeznek a turisták kegyeiben járni, vidámsággal és jópofa sztorikkal szórakoztatják a turistákat az út során. Ha nem a tömegközlekedést választjuk és nem is a tuktukot, akkor utazhatunk egyébként Uberrel vagy használhatjuk a PickMe alkalmazást is.

shutterstock_682612729

4.tipp: Ne igyunk a csapvízből!

Srí Lankán a csapvíz nem alkalmas arra, hogy igyunk belőle. Vásároljunk előrecsomagolt vizet és mindenképp ellenőrizzük a palackon a lejárati időt. Érdemes ügyelni arra is, hogy ne fogyasszunk jeget sem, illetve az olyan zöldségektől és gyümölcsöktől is óvakodjunk, amelyeket feltehetően csapvízben mostak meg.

shutterstock_1439885849

5.tipp: Szörfre fel!

Srí Lanka ideális hely arra, hogy elsajátítsuk a szörfözés alapjait. Több olyan iskola is van, ami erre specializálódott, így biztosan találunk majd valakit, aki a segítségünkre lesz a tanulásban. Órákat kedvező áron lehet venni és deszkát is igen barátságos áron bérelhetünk. 

A délit részen, a Hiriketiya-öböl a legjobb választás, ha deszkára pattannánk, itt egymást érik a jobbnál jobb szörfiskolák.

shutterstock_2123488241

6.tipp: Tiszteljük a természetet!

Srí Lanka szigete a vadvilág szempontjából biztonságos, érdemes azonban mindig figyelni, amikor a folyókat, lagúnákat, természeti helyeket keressük fel. Az emberi életre veszélyes cápák támadásától nem kell tartani, a nedves területeken azonban mérgeskígyókkal találkozhatunk. Ügyeljünk az elefántokra, ezek a hatalmas állatok bárhol feltűnhetnek a kirándulások során. Ha ilyet tapasztalunk, akkor érdemes tisztes távolságot tartani és nagyon fontos, hogy soha ne etessük meg a vadon élő egyedeket

shutterstock_458609692

7.tipp: Okosan a fotókkal!

A nevezetességek láttán érthető, hogy az ember rögtön a fényképezőgépéhez nyúl, ha azonban embereket szeretnénk fotózni, akkor kérjük ki az engedélyüket. Vannak olyan vallási helyek, ahol tilos vakuval fényképezni és olyanok is, ahol egyáltalán nem szabad. Figyeljünk arra, hogy a Buddha-szobornak egy fénykép erejéig se fordítsunk hátat!

Itt is belefuthatunk olyan helyzetekbe, amikor a turistákon szeretnének nyerészkedni. Ha például a koggalai halászokat szeretnénk lefotózni, akkor hirtelen ott teremhet mellettünk valaki, aki busásan felszámolja a fotó díját.

shutterstock_250430653

8.tipp: Buddha képével csak óvatosan!

A helyi buddhisták mélyen vallásosak, ami abban is megmutatkozik, hogy a Buddha ábrázolásokat tisztelettel kezelik. Ahogy fentebb írtuk, nem illik egy Buddha-szoborral szelfizni és hátat se fordítsunk egy Buddha-képnek. Kerüljük a „Buddhás” pólókat, ruhadarabokat és ha van a vallási alakot ábrázoló tetoválásunk, akkor azt is takarjuk el.

shutterstock_535350205

9.tipp: Megfelelően öltözködjünk!

Arról már volt szó, hogy pamut és vászon ruhákat pakoljunk, nem mindegy azonban az sem, hogy hol mit viselünk. A vallási helyeken takarjuk el a karokat, a lábakat és vegyük le a cipőnket, illetve a fejfedőnket, mielőtt belépnénk egy ilyen helyre. A hindu templomokban belépés előtt engedélyt kell kérni, mivel nem hinduk csak engedéllyel léphetnek be a szentélyekbe, és van, ahol a férfiaknak az ingét is le kell venni a szokásoknak megfelelően. Fürdőruhában csak a strandon mutatkozzunk és tartsuk tiszteletben, hogy tilos a meztelenség a tengerpartokon!

shutterstock_2167591281

10.tipp: Ne hagyd ki a vonatozást!

Colombotól keletre halad az ország leglátványosabb vasútvonala, ami roppan népszerű a turisták körében. Ha szeretnénk átélni ezt a felejthetetlen élményt, akkor nem árt előre gondolkodni. A jegyeket 10 nappal előre adják ki, viszont igen gyorsan elfogynak. Jó hír, hogy akár online is megvehetjük a jegyet a 12go.asia oldalon. Ha tehetjük, akkor légkondis vagy ventilátoros kocsiba vegyünk jegyet.

Kíváncsi vagy Srí Lanka mesebeli világára? Indulj erre az életre szóló kalandra az ITAKA szervezésében!

Srí Lanka utazás: 10 tipp rutinos utazóktól