Srí Lanka látnivalók: varázslatos tájak bűvöletében

Sokan a világ egyik legszebb ékköveként tartják számon Srí Lankát, ahol elképesztő természeti kincsek, több ezer éves tradíciók, történelmi örökségek hívogatják a látogatókat. Az egykori brit gyarmat tengerpartja álomszép, remek szállodák várják az európai kényelemhez szokott utazókat. Srí Lanka látnivalók szempontjából változatos, így biztosak lehetünk abban, hogy nem fogunk unatkozni a nyaralás alatt. Összegyűjtöttük azokat a nevezetességeket, programokat, amiket semmiképp se hagyjunk ki!

Srí Lanka látnivalókban nem szűkölködik. A régmúlt hagyományinak köszönhetően megcsodálhatunk történelmi kincseket, felkereshetjük az itt található hét világörökségi helyszínt, belekóstolhatunk a színes kultúrába, megfigyelhetjük az európai ember számára egzotikus növény- és állatvilágot. Az utazók kiváló minőségű hotelekben pihenhetnek és készülhetnek fel a következő napra, a következő kalandra!

Megnéznéd, ahogy fürdőznek az elefántok? Érdekel a buddhizmus? Szeretnél résztvenni egy bálnalesen? Felfedeznéd az ősi kultúrát? Kalandozz velünk ebben a blogposztban, amelyben összegyűjtöttük azokat a látnivalókat, amiket semmiképp se hagyj ki, ha Srí Lankán jársz!

Srí Lanka látnivalók: zöldellő tájék és az Indiai-óceán.

Amiről a blogposztban szó lesz:

 

Srí Lanka látnivalók

Pinnawala Elefántrezervátum

Az elefántrezervátum egy igazán különleges hely, ahol veszélyeztetett és megsérült elefántok élnek. 1975-ben alapították az intézményt, ami 5 elefánttal nyitotta meg kapuit, ma pedig már csaknem 90 állat él is. Az elefántcsordát naponta kétszer vezetik le a folyóhoz, ahol két órán keresztül fürdőznek. Ez egy igen népszerű turista látványosság. A belépőjegyet megváltva különféle programokon is részt vehetnek a látogatók, például megnézhetik, hogyan etetik ezeket a hatalmas állatokat.

Google Maps: Pinnawala Elefántrezervátum

Belépő: 16 USD

Szükséges idő: kb. 4 óra

Látnivalók a környéken: Mahamevnawa buddhista kolostor

Srí Lanka Pinnawala Elefántrezervátum mentett elefántjai.

 

Sigiriya

Sigiriya, vagyis az Oroszlánszikla, egy óriási bazalttömb, ami 200 méter magasan áll a dzsungel fölött. 1200 lépcsőn juthatunk fel a tetejére, ahol egy fellegvár magasodik, ami az UNESCO világörökség része 1982 óta. A fellegvár bejáratát egy kő oroszlán védte, ennek ma már csak a mancsait csodálhatjuk meg. Az itt található építményeket, a kertet, a medencéket, a csatornákat az első emberi erővel épített kertek közé sorolják. Érdemes felkészülni arra, hogy a komplexum bejárása nagyjából 3-4 órát vesz igénybe, rengeteg a lépcső, célszerű felszerelkezni elegendő vízzel.

Google Maps: Sigiriya

Belépő: 65 USD

Szükséges idő: kb. 3-4 óra

Látnivalók a környéken: Pidurangala-szikla, a Dambulla-barlangtemplom, a Minneriya Nemzeti Park

Srí Lanka fantasztikus látnivalója az Oroszlánszikla, Sigiriya.

 

Nuwara Eliya

Sir Thomas Lipton neve bizonyára ismerősen csenghet a kedvelt teamárkának köszönhetően. A skót származású kereskedő birodalma, amelynek középpontjában a tea állt, innen indult több évszázados útjára a XIX. század végén. Ide ellátogatva megtekinthetjük a tea készítésének fázisait, a hatalmas ültetvényeket, magunk is szüretelhetünk a teaföldeken, illetve a mai napig itt áll az a szék is, ahonnan a birodalom tulajdonosa követte az óriást területen zajló eseményeket.

Google Maps: Nuwara Eliya

Látnivalók a környéken: Horton Plains Nemzeti Park, Victoria Park, Pedro Tea Estate, St. Clair-vízesés, Devon-vízesés

Srí Lanka látnivalók - tea farm

 

Arugam-öböl

A szörfösök egyik legkedveltebb helye a világon a hold alakú Arugam-öböl, ahol a táj és a környezet magával ragadó, nincs nagy tömeg, nincsen nyüzsgés, csak a természet, a víz és a remek hullámok. Nem meglepő tehát, hogy gyakran rendeznek itt szörfversenyt, amikor is a világ különböző tájairól érkeznek szörfösök, akik gyakran a parton kempingeznek ez alatt az idő alatt. A homokos part ideális arra, hogy a legkisebbekkel is fürdőzzünk, ha pedig lemerülünk a víz alá, akkor a parttól nem messze hajóroncsokra és pezsgő állatvilágra bukkanhatunk.

Google Maps: Arugam-öböl

Odajutás: Colomboból 9 óra busszal

Látnivalók a környéken: Yala Nemzeti Park, Muhudu Maha Viharaya

Srí Lanka látnivalók - Arugam-öböl

 

Mirissa

Egy igazán kellemes település a tengerparton, ahol a strandok hívogatók és tiszták, remek éttermekben kóstolhatjuk meg a helyi specialitásokat, hódolhatunk a vízi sportoknak és az éjszakai szórakozáshoz is találhatunk kiváló helyeket. Ráadásul, lehetőségünk van arra is, hogy részt vegyünk egy bálnalesen, ami egy éltre szóló élmény. A Matara és Mirissa közötti rész ugyanis beletartozik a kék bálnák vonulási útvonalába. Aki Srí Lankán jár semmiképpen se hagyja ki ezt a programot, a bálnales ugyanis nem csupán egy látnivaló, hanem egy élmény, amely összeköti az embert az óceán mélyével és annak lakóival. Egy emlékezetes pillanat, amely megérinti a szívünket, és emlékeztet minket a természet varázsára és törékenységére.

Google Maps: Mirissa

Program: bálnales

Látnivalók a közelben: Secret Beach, Parrot Rock, Coconut Tree Hill

Srí Lanka látnivalók - strand

 

Yala Nemzeti Park

A sziget déli részén található a Yala Nemzeti Park, ahol saját élőhelyükön figyelhetjük meg a Srí Lanka-i elefántokat és a leopárdokat. A park Srí Lanka leglátogatottabb parkja, mely összesen 979 km2-en fekszik. A parkot kizárólag jeepekkel lehet bejárni, naponta két túra indul, az első reggel 6 órakor, a második délután 14 órakor. A park közel hozza a látogatók számára a természetet és a vadon élő állatokat, többek között több száz éves fákat, egzotikus növényeket, ősi liánokat, leopárdokat, elefántokat, mongúzt, majmokat és pávákat csodálhatnak meg az idelátogatók. Ez a program kiváló választás kisgyermekesek számára is.

Google Maps: Yala Nemzeti Park

Látnivalóka közelben: Udawalawe Nemzeti Park, Kirinda strand, Tissamaharama sztúpa, Sithulpawwa templom

Weboldal: https://www.yalasrilanka.lk/visitor-guide.html

Srí Lanka látnivalók - párduc

 

A szigetvilág

Srí Lanka északi részét csupán egy szoros, a Palk-szoros választja el Elő-Indiától, ezen a részen kisebb szigetek bukkannak a víz felszínére, legismertebb közülük a Neduntivu, másnéven Delft szigete. Nevét a holland Rijckloff van Goens kormányzotól kapta a 17. században. A sziget vadregényes, így nem meglepő, hogy a legfőbb látványosságok közé az olyan természetikincseket soroljuk, mint az ezeréves baobab fák, melyek között sétálva ősi erőt érezhetünk, illetve a vadlovak vágtájában is gyönyörködhetünk, természetesen megfelelő távolságban. Emellett megtekinthetjük a holland korall erődöt is.

Google Maps: Delft sziget

Látnivalók a közelben: Meekanam erőd, vadlovak, Queens Tower

Srí Lanka látnivalók - Deft szigete

 

Kandy

Kandy, Srí Lanka kulturális központja, melyet egy ősi erő jár át. A trópusi zöld hegyek ölelésében fekvő város híres a gazdag történelméről és lenyűgöző látnivalóiról. A várost a Kandy-tó körül húzódó régi városfalak védelmezik. Itt található a Szent Fog templom, ami a buddhizmus egyik szent helye, ugyanis itt őrzik Buddha fogrelikviáját. Kandy szívében minden áprilisban megrendezik az Esala Perahera fesztivált, amely Srí Lanka egyik leglenyűgözőbb vallási és kulturális eseménye. A fesztivál több napon keresztül tart, az emberek az utcára vonulnak, ahol számos, izgalmas program vár rájuk, mint például táncos-, fáklyás-, és elefántfelvonulások, illetve zenés és énekes műsorok. Kandy városa nem csak történelmi értékeivel, hanem gyönyörű tájával és vendégszerető lakóival is lenyűgözi az odalátogatókat.

Google Maps: Kandy

Programok: Kandy felfedezése

Srí Lanka látnivalók - Kandy városa

 

Polonnaruwa

Polonnaruwa városa komoly vallási és kereskedelmi központ volt 800 évvel ezelőtt. Sok régészeti emlék maradt fenn, templomok, sírok, épületek, szobrok maradványait tekinthetjük meg. Az UNESCO világörökség listáján szereplő romok között sétálva érezhetjük az ősi kultúra erejét és egészen aprónak érezhetjük magunkat az univerzumban, a történelemben. Mindenképpen keressük fel a híres Buddha-szobrokat, ezek egyike egy 14 méteres fekvő Buddha-szobor. Ne hagyjuk ki a Parakrama-tó mesterséges víztározóját sem, ami egy 2400 hektáros terület vízellátásáról gondoskodik.

Google Maps: Polonnaruwa

Időtartam: több mint 3 óra

Belépő: 49 USD-tól

Srí Lanka látnivalók - Polonnaruwa

 

Dambulla

Az itt található templom már több mint 30 éve szerepel az UNESCO világörökség listáján. 5 barlang tartozik hozzá, amelyeket kétezer éves festmények díszítenek, illetve 157 Buddha-szobor. Valójában egy több egységből álló sziklatemplom, ami 160 méterrel a föld fölött terül el. Ez egy szent hely, ezért a cipőt mindenkinek le kell venni, érdemes tehát zoknival készülni, így megóvhatjuk lábunkat a forró kövektől és a piszoktól. A bejáratnál helyiek őrzik a cipőket, hogy ne vigyék el a majmok, nekik illik borravalót adni.

Google Maps: Dambulla

Időtartam: 2-3 óra

További információ: UNESCO – World Heritage Convention

Srí Lanka látnivalók: Dambulla Buddha szobrok és ereklyék.

 

Peradeniya Botanikus kert

Az ország leghosszabb folyója a Mahaweli, amelynek a partján áll ez a brit gyarmatosítók által a XIX. században alapított kert. A 140 hektáros területen több mint 4000 növényfaj él, vannak itt pálmafák, fűszernövények, gyógynövények, orchideák és broméliák is. Itt található az aranyágú farum is, amely egy nagyon híres, srí lankai fahéj forrás. A kert egyik csodája a Giant Javan Fig Tree, mely egy hatalmas fügefa, ágai és gyökerei pedig egyaránt lenyűgöző látványt nyújtanak. Az egész kert bejárása akár egy egész napot is igénybe vehet, a buja zöld, a friss levegő azonban kárpótolja fáradt lábainkat, és segítenek kikapcsolni az embert a mindennapi stressztől. A kert tehát egy igazi zöld paradicsom, ami mindenkit arra ösztönöz, hogy fedezze fel a növényvilág gazdagságát és sokszínűségét.

Google Maps: Royal Botanic Gardens

Program: Kandy és a Botanikus Kert

Weboldal: https://www.botanicgardens.gov.lk/service/royal-botanic-gardens-peradeniya/

Srí Lanka kátnivalók - botanikus kert

 

Galle

Galle, Srí Lanka déli partjain elterülő gyöngyszem egy valódi időutazásra hív, amely során megismerhetjük a holland gyarmatosítók hagyatékát és élvezhetjük a modern városi élet vibrálását. Galle városában a hollandok impozáns villákat emeltek, ennek köszönhetően különleges hangulata van a településnek. Itt található a Holland-erőd, vagyis a Galle Dutch Fort, amelyet három oldalról határol az óceán. Az UNESCO világörökség része, amelyet még a portugálok kezdtek el építeni és végül a hollandok fejeztek be. Az erőd falain belül felkereshetjük a református templomot és a holland temetőt is. A város falain belül barangolhatunk az ódon utcákon, beülhetünk kávézókba és felkereshetünk boltokat is, ahol helyi különlegességeket vásárolhatunk.

Google Maps: Galle

Program: Galle felfedezése

Ne hagyd ki: óváros, erőd, teknősfarm, világítótorony

Srí Lanka látnivalók - Galle

 

Colombo

1982-ig Colombo volt a sziget fővárosa, így nem meglepő, hogy a mai napig fontos szerepet tölt be, többek között például itt található a nemzetközi repülőtér is. Érdemes megnézni itt a Függetlenség teret, az elnöki palotát, a Lighthouse Clock Tower óratornyot, a főpostát, a Slave Islandot, a Ceylinco Buildinget és még folytathatnánk a sort. A legjobban akkor járunk, ha felpattanunk egy városnéző buszra és ezzel barangoljuk be a főbb nevezetességeket.

Google Maps: Colombo

Ne hagyd ki: Independence Square, Galle Face Green, Gangaramaya Templom, Viharmahadevi Park, Lotus Tower, Beira tó

Srí Lanka látnivalók - Colombo

 

Adam’s Peak

Az Adam’s Peak, vagyis a Szent Lábnyom hegye egy hatalmas zarándokhely, ahol 4 vallás találkozik. A 2500 méter magas hegy tetején egy lábnyomot mintázó sziklatömb áll, amelyet a buddhista vallás szerint Buddha hagyott harmadik látogatása során. A hindu vallást követők szerint a lábnyom Sivahoz köthető, a keresztény portugálok Szent Tamás apostolnak tulajdonították, az iszlám hívők pedig a kiűzetett Ádám lábnyomaként tartják számon.

Google Maps: Adam’s Peak

További információk: http://sripada.org/text-0.htm

Srí Lanka látnivalók - hegy

 

Srí Lanka egy különleges, egzotikus hely, ami bővelkedik látnivalókban, természeti kincsekben történelmi és vallási emlékekben. Repülj az ITAKA-val Srí Lankára és találd meg a sziget nyújtotta belső békét!

Srí Lanka látnivalók: varázslatos tájak bűvöletében