Srí Lanka: a teaültetvények bűvöletében

Ha van olyan árucikk, amivel Srí Lanka, azaz Ceylon neve egybeforrott, az egyértelműen a tea. Éppen ezért, ha ide látogatunk, akkor kihagyhatatlan program, hogy felkeressünk egy teagyárat, ahol mindent megtudhatunk a tealevél útjáról, a feldolgozás folyamatáról. De vajon hogyan lett Ceylon világhírű a teatermesztésről? Mit kell tudni az ültetvényekről? Tarts velünk egy varázslatos utazáson, mely során felfedezzük a Srí Lanka-i tea világát.

Srí Lanka szigetén nemcsak kellemes hotelek várják az utazókat, hanem a kalandok helyszíne is, ahol izgalmas kulturális és történelmi kincseket fedezhetünk fel. Semmiképp se hagyjuk ki a teatúrákat, ha itt nyaralunk! Az Itaka ismeri a legjobb túrákat, így minden ideérkező részére a legkülönlegesebb programokat tudják ajánlani a magyarul beszélő idegenvezetőink. Mielőtt megmutatnánk, hogy melyek a legjobb túrák, ismerjük meg, mit kell tudni a ceyloni teáról!

A teatermelés fontossága a szigeten

Srí Lanka éghajlata trópusi, a hegyekben azonban hűvösebb a hőmérséklet és több a csapadék. Ez kiegészülve a váltakozó tengerszint feletti magassággal, ideális körülményeket eredményez a teatermesztéshez. Olyannyira így van ez, hogy az ebből befolyó bevételek a GDP 2%-át teszik ki, és közvetve, illetve közvetlenül 1 millió embernek biztosít munkát az ágazat. A világ negyedik legnagyobb teatermelő országa, az exportból származó bevételek alapján pedig a második helyen áll.

A legnépszerűbb teamárkák a következők: Lipton, Damro, Zesta, Kotagala, Dilmah és Mlesna. Az ország legnagyobb exportőre egyébként Akbarally család, akik 1992 óta tudhatják magukénak ezt a címet.

shutterstock_180137912

A teatermesztés története az 1800-as évekig nyúlik vissza. Egészen pontosan 1824-ben került be az országba a briteknek köszönhetően, akik egy botanikai kiállításra hozták be a növényt. Ezt követően még 4 évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a valódi teatermesztés beindulhasson. Egy agresszív betegség következtében a kávéültetvények tetemes része kipusztult, így más irányok után kellett nézni. James Taylor volt az, aki rájött arra, hogy a középső, hegyvidéki területek ideálisak a teatermesztésre a hűvösebb, párás időjárásnak köszönhetően.

Innentől egyenes út vezetett az iparág felvirágzásához. Egyre többen ismerték fel, hogy mekkora biznisz van a termesztésben, ez azonban együtt járt azzal is, hogy növekedett a munkaerő iránti igény. A tea feldolgozásának folyamata ugyanis igen hosszadalmas feladat. Ezek ellátására Indiából, Tamil Naduból hozták be a munkásokat, és a mai napi a legtöbb teagyárban dolgozó ember ehhez az etnikai kisebbséghez tartozik.

shutterstock_524524162

Minőség biztosítva

A Srí Lanka-i tea a világ minden tájára eljutott, és idővel megjelentek a hamisítványok is. A minőség biztosításának érdekében a Sri Lanka Tea Board létrehozott egy védjegyet, egy logót, mellyel ellátta a valódi, helyi teából készült termékeket. Az ország zászlójáról ismert kardos oroszlánt ábrázoló embléma olyan termékekre kerülhet rá, amelyek megfelelnek az alábbi követelményeknek:
-    A termék ceyloni teából készül.
-    100%-ban csak ceyloni teát tartalmaz.
-    Srí Lankán csomagolták.
-    Megfelel a Sri Lanka Tea Board által előírt szabványoknak

5 tipp, ha teagyárba látogatsz

-    Nem minden teagyár egyforma, van ahol rengeteg turista nyüzsög, de nem feltétlenül itt lesz a legélvezetesebb a túra.
-    A feldolgozás folyamata nagy kosszal, porral és zajjal jár, erre készüljünk.
-    A legtöbb üzemben nem engedik a fényképek készítését.
-    Jellemzően 10-17 óra között látogathatók a gyárak, vasárnap pedig zárva vannak.
-    Ha lehetőséged van rá, akkor próbáld ki a híres kék vonatot, amely lenyűgöző tájakon, az ültetvényeken keresztül halad. Ezt tartják a világ legszebb vasútvonalának.

shutterstock_554613994

A teaültetvények világa

Az országban 7 fő régió van:
-    a legmagasabban fekvő területeken három: Dimbulla, Nuwara Eliya, Uda Pusselawa
-    a közepesen magas régióban kettő: Badulla és Kandy
-    az alacsonyabb területeken kettő: Ruhuna és Sabaragamuwa

A teatermesztés folyamatát a teagyárakban ismerhetjük meg. Ezekből rengeteg van az egyes régiókban, nem mindegy azonban, hogy melyikbe látogatunk el. Hoztunk öt kiváló helyet, túrát, amelyekben nem fogunk csalódni!

Blue Field Tea Factory
Ez a népszerű teagyár Nuwara Eliya északi felén helyezkedik el. Már 1921-ben termesztettek is teát, tehát több mint 100 éves múltra tekint vissza a tevékenység. A Blue Field Tea Factory túrán megtekinthetjük a tea feldolgozásának folyamatát és finomabbnál finomabb teákat kóstolhatunk.

Nyitva: 08:00-18:00
Google Maps: Blue Field Tea Factory
Weboldal: https://bluefieldtea.com/

Glenloch Teagyár
Ha a tea történetét szeretnénk jobban megismerni, akkor ez a túra lehet a legmegfelelőbb. A teagyár visszavisz minket a történelembe, megtekinthetjük a gyártási folyamatokat és azokat a gépeket, amelyeket még a gyarmati időkben telepítettek. Lehetőség nyílik az ültetvények felkeresésére is.

Nyitva: 08:00-17:30
Google Maps: Glenloch Tea Factory
Weboldal: https://www.facebook.com/glenlochtea/

Pedro Tea Estate
Ennek a birtoknak a különlegessége, hogy itt ültette az első teacserjét James Taylor, innen nőtte ki magát óriási teabirodalma. A teatúra során megfigyelhetjük a szedés és feldolgozás folyamatát és akár, ha kedvünk támad, csatlakozhatunk is a munkához.

Nyitva: 08:00-17:00
Google Maps: Pedro Tea Estate
Weboldal: http://nuwaraeliyainfo.com/things-to-do/pedro-tea-estate 

Uva Halpewatte Teagyár
Uva régióban található ez a teagyár, ami remek élmény lehet az egész családnak. Nagyjából 1 órás a túra, mely során kóstolhatunk, megtudhatunk mindent a teafajtákról, az ízükről, jellemzőikről. A vezetés végén ajándékokat is tudunk itt vásárolni.

Nyitva: 09:00-17:00
Google Maps: Uva Halpewatte Tea Factory
Weboldal: https://www.halpetea.com/our-businesses/factory-tour.html 

Dambatenne Tea Factory
Ez az egyik legjobb teaültetvényes túra, amit 1890-ben Sir Thomas Lipton alapított. Ella fő gyárának számít, rendkívül népszerű és hatalmas, így a legjobb, ha már reggel megérkezünk és belevetjük magunkat a felfedezésbe.

Nyitva: 08:00-18:00
Google Maps: Dambatenne Tea Factory

Srí Lanka izgalmas világa csak Rád vár! Kerekedjünk fel együtt és fedezzük fel ezt a varázslatos vidéket, a teák, a buddhista templomok, az elefántok földjét! Nézz körül az ITAKA weboldalán, és találd meg a számodra legjobb ajánlatot!

Srí Lanka: a teaültetvények bűvöletében