Egyiptomi nyaralás – fedezd fel az élő történelem varázslatos világát!

Egyiptom egy igazi nyaraló célpont, ahol a látványosságok kedvelői és a nap, a tenger szerelmesei is találhatnak kedvükre való programot. A testi és lelki feltöltődést varázslatos környezetben lehet megtenni, közben pedig unikális gasztronómiai élményben lehet részünk. Összeállítottunk egy kisokost azok számára, akik Egyiptomba készülnek!

Általános tudnivalók Egyiptomról

Egyiptom egy transzkontinentális ország, ami annyit tesz, hogy Észak-Afrikában és Délnyugat-Ázsiában találhatók területei. A Gázai övezet, a Vörös-tenger, Szudán, Líbia és a Földközi-tenger határolja.

A lakosság csaknem 95 millió főre tehető, melynek 98%-a egyiptomi. Egyiptom fővárosa Kairó, csak itt 17 millió ember él. A hivatalos valuta az egyiptomi font, aminek a váltópénze a piaszter. Pénzváltókban, bankokban, illetve a legtöbb szálloda recepcióján lehet pénzt váltani.

Angolul és franciául a turisták által kedvelt helyeken beszélnek a szolgáltatók, a hivatalos nyelv pedig az arab nyelv egyiptomi változata.

Beutazási szabályok

Az egyiptomi utazáshoz útlevélre és vízumra is szükség lesz. Az útlevél esetén kitétel, hogy az utazás napjától számítva még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Ez azonban nem elegendő, szükség van egy vízumra is, ami maximum 1 hónapos kinn tartózkodást tesz lehetővé. Ezt az egyiptomi nemzetközi reptereken lehet kiváltani, ára 25 dollár. A vízumot egyébként előre is igényelhetjük az Egyiptomi Arab Köztársaság nagykövetségén, arra azonban ügyelni kell, hogy legalább 15 nappal a tervezett utazás előtt ezt megtegyük. Ha valaki azon online megoldások híve, akkor a vízumot elektronikus úton is intézheti.

Mikor érdemes Egyiptomba utazni?

Egyiptom régiójában a főszezon a hidegebb hónapokra esik, decembertől februárig tart. Természetesen a tengerparti területek és főváros, Kairó, esetén ez az állítás nem igaz, hiszen a nyári hónapokban is igen népszerű desztinációk. Tény azonban, hogy a déli vidékeken nyáron akár a 40 Celsius-fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. Ide célszerű október és április között utazni.

Az utazás időpontjának kiválasztása előtt érdemes tájékozódni a Ramadan idejéről is. Ebben az időszakban ugyanis sok vendéglátóhely napközben zárva tart és csak napnyugta után nyit ki.

Időjárás

Egyiptom területén jellemzően a téli hónapok enyhék, nyáron pedig forróság uralkodik, van egy átmeneti időszak márciustól július közepéig, amikor még a hőmérő higanyszála nem kúszik elviselhetetlenül magasra.

Nagyrészt sivatagi az éghajlat, a Nílus környékén inkább szubtrópusi, vagyis némi csapadékkal is számolni lehet. Az átlaghőmérséklet 27-30 Celsius-fok, de nyáron nem ritka, hogy 45 fok körüli hőmérsékletet mérnek. A tenger vize kifejezetten meleg és kellemes, még télen sem kevesebb, mint 22 Celsius-fok.

Mivel érdemes készülni a nyaralásra?

Ha nagy hőségben megyünk, akkor érdemes könnyen szellőző, világos színű ruhadarabokat választani. Ne tévesszen azonban meg senkit sem a forróság, az esti órákban a levegő jelentősen le tud hűlni, így szükség lehet vékonyabb pulóverre is.

A bőrönd összeállításakor tartsuk szem előtt, hogy Egyiptom muzulmán ország, ezért érdemes kerülni a túlságosan kihívó darabokat, a miniszoknyát, a mély dekoltázst és vékony pántos felsőket. A férfiaknak hosszú szárú, könnyű nadrág viselése ajánlott. Egy turistákkal teli, nagyobb városban a szabályok már nem annyira szigorúak, a kisebb településeken, vidéken azonban adódhatnak kellemetlenségek a nem megfelelő ruhadarabok miatt.

A nyaralás alatt a kedvenc kiegészítőnk a napszemüveg és a kalap lesz, így ezeket semmiképpen se felejtsük ki a csomagból. Mivel nem minden strand finomhomokos, így célszerű vízicipőt is bepakolni.

Közbiztonság és egészségügy

A közbiztonság Egyiptom területén megfelelő, kisebb lopások jellemzőek, de a bűnözési ráta alacsonynak mondható. A turistaközpontok, Kairó, Hurghada és Sharm el Sheikh területén, ahol nagyobb a tömeg, számítani lehet zsebtolvajok jelenlétére is.

Egyiptom egészségügy intézményeinek felszereltsége meglehetősen változó, a magánkórházakban azonban kiváló ellátást lehet kapni. A gyógyszertárakban van elegendő gyógyszer, mindenesetre a legfontosabbakat vigyük magunkkal és készüljünk tartalékkal is. Az egészségügyi csomagunkba kerüljön hasmenés elleni gyógyszer, fájdalomcsillapító, lázcsillapító, szúnyogriasztó és rovarcsípés elleni szer is. A csapvíz fogyasztását célszerű elkerülni, döntsünk inkább a palackozott víz mellett.

Közlekedés

Budapestről a legkönnyebben Kairó városába juthatunk el, nagyjából 3,5 óra alatt. A repülés egyébként igen kedvelt utazási forma az országban, az Egypt Air az összes népszerű üdülőhelyre indít járatokat. A következő településeken van nemzetközi repülőtér: Port Ghalib, Sharm el-Sheikh, Hurghada, Luxor, Alexandria és Marsa Alam.

A közúti és a vasút közlekedés is használható az országban. Az úthálózat jól kiépített, kivéve a sivatag területén. A vasútvonal érinti a fontosabb településeket: a fő vonalak a Nílus mellett, illetve Kairó és Alexandria között futnak. A vonatok kényelme és állapota nem tökéletes, erre fel kell készülnie annak, aki a vasúti közlekedést választja.

Egyiptomban a tengeren és a Níluson közlekednek hajóval. A legnagyobb kikötők: Alexandria, Suez, Port Saido és Nuweiba. Kompok járnak Hurghada és Sharm el-Sheikh között, de akár a Níluson is hajózhatunk menetrend szerinti járatokon.

A nagyvárosokban a taxi igen elterjedt, Érdekesség, hogy a taxisok akkor is megállhatnak felvenni minket, ha már ül az autóban utas, ráadásul a szokások szerint alkudozni is lehet a sofőrrel a viteldíjat illetően.

Tengerpart és búvárkodás

Arról már írtunk, hogy az Egyiptom tengerpartjai nem minden esetben finomhomokos, ezért érdemes vízicipőt is vinni az útra. Messze híres azonban arról, hogy a búvárkodás szerelmesei gyönyörű helyeket fedezhetnek fel. A színes állatvilág, a hatalmas korall képződmények izgalmas búvárkodási lehetőségeket rejtenek. A Vörös-tenger élen jár ezen a területen, itt 411 korallféle és 1500 halfaj él.

Gasztronómia

Egyiptom gasztronómia világa az ízek tekintetében a keleti gyökerekhez nyúlik vissza, innen az intenzív fűszerezés. Az egyiptomi konyha ételeiben megjelenik a sáfrány, a szezámmag, de az olívaolaj is gyakori hozzávaló. Tipikus fogás a taamiya, amit babból készítenek és a pogácsákat olajban sütik ki, a kushari, ami lencse, rizs és tészta keveréke erősen fűszerezett paradicsomszósszal leöntve. Nemzeti étel a fuul, ami szezámolajos babból készül, citrom, só és bors hozzáadásával. Kevés húst esznek a helyiek, leginkább ünnepekkor, halat azonban a tengerparti területeken előszeretettel fogyasztanak.

Egyiptomban az alkoholfogyasztás kérdését meglehetősen rugalmasan kezelik. Az országban készítenek, sört, pálinkát, sőt, még egyes helyeken bort is. Kedvelik a zebibet, ami a görög ouzo helyi megfelelője. Erős kávét készítenek, és szívesen isznak teát is, amibe akár 6 kanál cukor is tesznek, annyira édesen kedvelik.

A shisa vagy vízipipa gyakran előkerül a kávézókban, bárokban, de akár otthon is. A dohányt aszalt datolyával keverik össze, majd ezt ízesítik különféle aromákkal. Jellegzetessége, hogy több ember osztozik egy vízipipán, érdemes azonban higiéniai okokból kifolyólag cserélhető szipkát kérni.

Vásárlás

Az országban a borravaló, vagyis a baksis elvárás. Minden szolgáltatás igénybevétele után illik adni borravalót, sőt bizonyos helyzetekben, például egy kirándulás alkalmával kötelező is.

Az üdülőhelyeken lehetőség van arra, hogy áruházakban, bevásárlóközpontokban vásároljunk, de természetesen működnek kis boltok, ajándékboltok is, sok helyen piac is van. Ezek esetében az árszínvonal jelentősen függ attól, hogy mennyire központi az elhelyezkedés. Bankkártyával az áruházakban tudunk fizetni, a piacon, a bazárban, a kis boltokban készpénzre lesz szükség. A nyitvatartási idő általában a következőképpen alakul: 9-14 óráig és 16 órától 21 óráig.

Egyiptomban kiváló minőségű bőr termékeket, parfümöket lehet vásárolni, de kedvező áron juthatunk hozzá az ékszerekhez is. Gyönyörű szőnyegeket és remek pamut ruhákat tudunk itt vásárolni, a fűszerekről nem is beszélve!

Az alkudozás Egyiptom piacain elengedhetetlen, ezzel az árusok is számolnak, egyfajta játékként fogják fel, melyben az eladó célja, hogy reális keretek között, de minél többet kapjon a portékáért, a vevő célja pedig, hogy minél kevesebbet fizessen.

Egyiptom varázslatos világa, különleges atmoszférája, kultúrája, a csodaszép strandok vonzzák a turistákat. Aki eltölt itt egy kis időt, az biztosan felejthetetlen, életre szóló élménnyel gazdagodik.

Fedezd fel Egyiptomot az ITAKA segítségével!

Egyiptomi nyaralás – fedezd fel az élő történelem varázslatos világát!