Albán Riviéra: csiszolatlan gyémánt a Balkánon

Az Albán Riviéra a Jón-tenger partvidékének 40 km hosszú szakasza. A Balkán egy csiszolatlan gyémántja, amit egyre inkább kezdenek felfedezni a turisták is. Hangulatos macskaköves utcák, ortodox templomok mindenütt, fehér homokos, vadregényes tengerpartok, ízletes ételek és szuper váró kirándulóhelyek várják az utazókat, arról nem is beszélve, hogy az infrastruktúra rohamosan fejlődik, egyre csak szaporodnak a jó minőségű, 5 csillagos hotelek, szállodák. Ismerjük meg az Albán Riviérát!

Az Albán Riviéra

Albánia tengerpartja összességében 360 km hosszú, van olyan szakasza, ami az Adriai-tengerhez tartozik és olyan is, ami a Jón-tengerhez. Utóbbi, rövidke, 40 km-es szakasza az Albán Riviéra, ami szépségével felveszi a versenyt bármilyen népszerű tengerparti desztinációval.

Az Albán Riviéra képeslapra illő tájjal fogadja a turistákat. A keskeny, néhány km széles partszakaszt hegyek kísérik, ettől még teljesebb és fenségesebb a látvány és persze a hegyvonulatok védik is a partszakaszt. Ennek köszönhetően Albánia legmagasabb átlaghőmérsékletű területeihez tartozik, a legtöbbet Sarandaban süt a nap, itt az átlaghőmérséklet nyáron 26 Celsius-fok.

A legnépszerűbb strandok

Az Albán Riviérán az egyik legmeglepőbb élmény a strandok szépsége. Mindenütt fehérlő homok, azúrkék tenger, lengedező pálmafák. A természeti szépségek érintetlenek, nincsen semmi túlságosan kiépítve, annyira viszont igen, hogy turistaként kellemes és kényelmes legyen.

Nézzük, melyek a legszebb strandok ebben a régióban!

Ksamil

Itt található az ország egyik legszebb strandja, egy igazi gyöngyszem, ami a trópusi szigetek hangulatát idézi. Az öblöt négy kis sziget veszi körül, ezekre a csendes kis szigetekre hajóval, csónakkal, de akár úszva is átjuthatunk. A tengert szemlélve megpillanthatjuk akár Korfu szigetét is. A táj szépségével nem lehet betelni, ha azonban nemcsak a strandolni szeretnénk, akkor érdemes felkeresni Butrin városát, ami az UNESCO világörökség részét képezi.

Dhermi

Albánia kedvelt partszakasza a Dhermi, egy kilométereken át nyúló, hegyekkel szegélyezett tengerpart. A parton nyáron rengeteg turista sütkérezik, szerencsére azonban a tömeg nem elviselhetetlen, aki pedig szeretne csendesebb helyen pihenni, könnyedén kereshet egy eldugottabb partszakaszt.

Palasa

Palasa partszakaszára egyelőre még a csend és a nyugalom jellemző. Ez az első strand, amit a Llogara Nemzeti Part kanyargós útján lefelé csordogálva elérünk. Kávézók, éttermek vannak itt, a jövőben azonban nagyobb fejlesztésekre készülnek, ami minden bizonnyal több turistát vonz majd.

Himara

Himara városkától 3 km-re fekszik egy hosszú, fehér homokos tengerpart, ahol a víz kristálytiszta, igazi élmény itt az úszás. A városnak is van egyébként strandja, ez azonban túlzsúfolt lehet.

Bunec

Azok, akik igazán nyugalomra vágynak, keressék fel Bunec-et. A tengerpart itt kavicsos és kettészeli egy kis patak, ami a hegyekből jön egészen a tengerig. Ez a terület egyelőre még nem annyira felkapott, vannak itt pénztárcabarát helyek és egy kemping is.

Borsh

Albánia érintetlen és egyben az egyik legnagyobb összefüggő partszakasza Borsh. A terület gyönyörű, szerencsére azonban még nem annyira kiépített, néhány ideiglenes vendéglátóhelyet találhatunk itt.

Mit érdemes itt csinálni?

Az Albán Riviérán nemcsak strandolni lehet, remek kirándulásokat lehet szervezni a környéken. Érdemes felfedezni például a Lligarai Nemzeti Parkot, ami 1010 hektáron terül el a Llogara-hágó körül. A Riviéra területén több olyan templom is van, amit megtekinthetünk, például a himarai Szent Mihály-templomot és a Szűz Mária-templomot Dhermiben, melyet értékes freskók díszítenek.

Különleges élmény a himarai vár, a 18. században épület borshi vár és a Porto Palermoban található vár is, amelyet Ali Tepeleni pasa építtetett a 18. század végén. A kirándulóhelyek listájáról nem hiányozhat Qeparo i Siperm lakóházainak megtekintése sem, ezek a helyi, népi építkezési stílus jegyeit viselik magukon. Keressük fel Tirana városát, tegyünk egy sétát Kruja városkájában, ahol felfedezhetjük a vár felé vezető bazár portékáinak szépségét.

Az Albán Riviéra egy gyönyörű partvidék, amely kivételes természeti szépséggel, tiszta strandokkal és kristálytiszta tengerrel büszkélkedhet. Turisztikai infrastruktúrája még fejlődőben van, így az árak alacsonyabbak, mint a szomszédos országokban. Ez annyit jelent, hogy többet kaphatunk a pénzünkért egy itt eltöltött nyaralás alatt. A strandok jól karbantartottak és rendszeresen tisztítják őket, így nem kell attól tartani, hogy szemetes, piszkos partszakaszok várnak majd.

Az Albán Riviérán finom helyi ételeket kóstolhatunk, melyek ára jóval alacsonyabb, mint már országok nyaralóhelyein, arról nem is beszélve, hogy az albánok híresek vendégszeretetükről és barátságos természetükről

Finom ételek, csodás partok, kedves emberek, természeti szépségek várnak Rád az Albán Riviérán! Nézd meg az ITAKA legjobb ajánlatait!

Albán Riviéra: csiszolatlan gyémánt a Balkánon