Maldív-szigetek: az Indiai-óceán virága

Ha valaki a prémium trópusi nyaralások között válogat, akkor biztosan megakad a szeme a Maldív-szigeteken is. Az Indiai-óceán virágaként emlegetett szigetcsoport a Föld egyik legkisebb méretű köztársasága, ahol tökéletes, luxus színvonalú hotelek sorakoznak a parton, a víz a türkiz legcsodálatosabb árnyalataiban pompázik, a növényzet trópusi és buja, a tengerpart homokja pedig vakítóan fehér. Idilli környezet, ahol minden a kikapcsolódásról, a nyugalomról szól. Nézzük, mi mindent kell tudni a Maldív-szigetekről!

Általános tudnivalók

A Maldív-szigetek egy igazán különleges hely, ami 26 atollt és több mint 1100 szigetet foglal magába. Nagyjából 200 szigeten helyiek laknak, 140 pedig úgynevezett üdülősziget. Ez azt jelenti, hogy egy szigeten csak egyetlen szálloda áll, így elkerülhető a tömeg és a zsúfoltság.

Alapterülete 90 ezer négyzetkilométer, amelynek 99%-a víz. A fennmaradó szárazföldi területen 400 ezer ember él, főként egyébként a fővárosban, Maléban, így nem csoda, hogy ez az egyik legsűrűbben lakott város. A hivatalos nyelv a dhivehi, a szállodákban azonban a személyzet jellemzően angolul és németül is beszél. A hivatalos pénznem az országban a maldív rufie, de az üzletekben, a szállodákban és az éttermekben dollárt is elfogadnak.

Ami az árakat illeti, az európai színvonalnál magasabb árakra lehet számítani, és arra is ügyelni kell, hogy illik borravalót adni az árba belekalkulált 10%-os szervizdíjon felül. Ha vásárolni támad kedvünk, akkor ezt megtehetjük a turistaközpontokban, ahol késő estig várják az üzletek a vásárlókat. Klasszikus szuvenírnek számítanak a kagylók, az abból készült dísztárgyak, a fa dobozkák, a batikolt ruhák.

A szigetcsoport az Indiai-óceánban terül el, Srí Lanka és India területeitől délnyugatra. A Maldív-szigetek gazdasága a turizmusra épül. Ezt a turisták is érzik, mivel minden és mindenki azért van, hogy az utazók jól érezzék magukat. Ennek köszönhetően évente már több mint 1,5 millió ember választja ezt a desztinációt.

Az időeltolódással érdemes kalkulálni, ez télen +4 óra, nyáron pedig +3 óra. Ezt már megérzi a szervezet, így célszerű lehet egy kis időt hagyni az átállásra. A Maldív-szigeteken a vezető vallás a muszlim, turistaként ezt figyelembe kell venni és tiszteletben kell tartani. Amennyiben a szállodán kívül kirándulunk, ügyeljünk arra, hogy a hölgyek elfedjék a vállukat és a karjaikat, és hosszú, bokáig érő alsó ruházatot viseljenek. Vallási okokból kifolyólag, alkoholos italt leginkább csak a szállodákban vásárolhatunk, fontos azonban, hogy ezt nem szabad kivinni a szálloda területéről.

A szigeteken a kultúra nagyon színes: arab, afrikai, kelet-ázsiai hatások alakították. Ezek az ételekben is megjelennek, gyakran esznek curry-t, halat, rizst és kedvelt alapanyag a kókusztej is.

A nemzetközi repülőjáratok a Malé Nemzetközi Repülőtéren landolnak. Innen a turisták légi úton vagy pedig hajóval juthatnak el arra a szigetre, ahol a szállásuk van. A nyaralás alatt, ha a szigetvilágban szeretnénk kalandozni, akkor is hajóval és hidroplánnal tudunk majd közlekedni.

A Maldív-szigetek éghajlata

A Maldív-szigetek trópusi éghajlata két jól elkülönülő monszun évszakkal és egész évben viszonylag stabil hőmérséklettel jellemezhető. Az éghajlatot a monszunok befolyásolják, amelyek a hőmérséklet, a csapadék és a széljárás változásait okozzák.

A délnyugati monszun idején, amely jellemzően május közepétől novemberig tart, a Maldív-szigeteken sok a csapadék. Ezt az időszakot erősebb szelek, magasabb páratartalom és gyakoribb felhőzet jellemzi. Az északkeleti monszun októbertől decemberig tart, és nyugodtabb időjárást hoz délutáni vagy esti záporokkal és zivatarokkal, különösen a déli atollokon.

A legszárazabb időszak, a főszezon, januártól áprilisig tart. Ilyenkor kevesebb a csapadék, különösen az északi atollokon. A hőmérséklet egész évben meleg, kiegyenlített, 26-32 °C körül alakul, a páratartalom pedig 80% körüli, tehát nyárias időre számíthatunk ekkor.

Szállások a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigeteken a szállások fényűzőek és felejthetetlen élményt nyújtanak a trópusi, paradicsomi kikapcsolódásra vágyó utazóknak. Víz felett álló, olykor lebegő bungalókban és a part mentén magasodó luxus hotelekben szállhatnak meg a turisták.

A Maldív-szigeteken számos olyan felső kategóriás luxusüdülőhely található, amelyek megfelelnek a legigényesebb utazók elvárásainak is. A szállások különféle specializációval rendelkeznek, így biztosan mindenki megtalálhatja azt, ami passzol a stílusához.

A luxus csúcsát keresők számára a Maldív-szigetek extravagáns, víz feletti villákat és bungalókat kínál. Ezek a szálláshelyek drágábbak, cserébe viszont maximális privátszféra várja a vendégeket.

Beutazási szabályok

A magyar turistáknak a beutazáshoz vízumra lesz szükségük, illetve az útlevélnek a belépést követően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A turista vízumot a határon lehet igényelni és legfeljebb 30 napos tartózkodást tesz lehetővé. A vízumhoz kitétel, hogy az utazónak rendelkeznie kell szállodai foglalással, tovább- vagy visszautazásról szóló repülőjeggyel, illetve napi 150 amerikai dollárnyi kerettel. Ezek megléte esetén a vízumot kiállítják.

Egészségügyi iránymutatások

A Maldív-szigeteken mindössze két kórház található, mindkettő a fővárosban, viszont egyik sem rendelkezik intenzív osztállyal. Célszerű felszerelkezni szúnyogriasztó krémekkel, spraykel.

Különösen fontos, hogy védekezzünk a nap káros sugarai ellen, kerüljük el a napégést, a hőgutát, a napszúrást, illetve gondoskodjunk a szervezet folyamatos hidratálásáról is.

A Maldív-szigetek felejthetetlen élmény, ahol az ember megtapasztalhatja, hogy milyen is egy igazi trópusi paradicsom. Utazz az ITAKA-val a világ egyik legszebb helyére! Aktuális ajánlatainkat megtalálod a weboldalunkon!

Maldív-szigetek: az Indiai-óceán virága