Zanzibár: ételek kavalkádja - Kulináris élvezetek Zanzibáron

Aki utazik, az felfedezheti egy új kultúra jellegzetességeit, megismerheti egy másik ország történetét és szokásait. Ebbe beletartozik az is, hogy az ember képet kaphat a helyi étkezési szokások színességéről is. Zanzibár az ételek tekintetében kulináris aranybánya. A gasztronómia itt igen változatos, az egzotikus ízek kedvelői biztosan megtalálják a számításukat. Nézzük, mit érdemes kipróbálni!

Zanzibáron a fűszerek igen nagy jelentőséggel bírnak, ami természetesen a gasztronómia területére is rányomja a bélyegét. A „fűszersziget” igazi paradicsom azok számára, akik szeretnek felfedezni, kísérletezni, akik szeretnék érezni és megtapasztalni a fűszerek ízét, a hasonlóságokat és a különbségeket. Az utcákat belengi a vanília, a szerecsendió illata kellemes atmoszférát teremtve az utazók számára.

A zanzibári ételek változatosak, az ízvilág pedig egyedi. Nézzük, mit érdemes megkóstolni a szigeten!

Ugali

Az Ugali nem más, mint pici gombócok, amik vajból, sóból, vízből és kukoricalisztből állnak. Ez egy tradicionális ennivaló Tanzániában és Zanzibáron egyaránt. Leginkább zöldségek, illetve húsból készült szaftos ételek mellé kínálják fel. Előszeretettel fogyasztják a nap minden szakában, reggelire, ebédre és vacsorára is.

Urjo

Minden országnak megvan a maga levese, ami sokat elárul az adott területről. Zanzibáron ez az Urjo, aminek fő alapanyagai a következők: tört krumpli, mangó nyersen és reszelve, Bhajias, chili, fokhagyma és kókuszos chutney. Az indiai gyökerekkel rendelkező ételt melegen fogyasztják.

Biryani és Pilau

A Biryani és a Pilau nagyon hasonló ételek, előbbit hússal, utóbbit pedig zöldségekkel készítik. Szintén Indiában kell keresni ezeknek az ételeknek a gyökereit. Ezt igazolja, hogy koriander, fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg, bors, fokhagyma és gyömbér gondoskodik arról, hogy az ízélmény átütő legyen.

Pizza zanzibári köntösben

A zanzibári pizzát ugyan pizzának nevezik, valójában azonban csak nyomokban hasonlít rá. Adott egy vékony tészta, amire egy speciális keverék kerül, ez darált húst, zöldségeket, tojást és sajtot tartalmaz. A pizzát grillen sütik meg, ettől lesz finom és ropogós. Egy igazán kedvelt étel, egy remek street food, amit akár a komolyabb éttermek étellistáján is megtalálhatunk.

Mishkaki

Igazi, hamisíthatatlan street food a Mishkaki, ami valójában nem más, mint különféle húsokból készült nyárs, amit grillen sütnek meg. Számos verziója létezik, van, amit csirkével, van, ami marhával készítenek, de nem ritka az sem, hogy halat vagy májat is tesznek a nyársra.

Wali Na Maharage

Zanzibáron azoknak sem kell éhesen maradni, akik nem esznek húst, halat. Ott vannak például az egzotikus gyümölcsök, de számos húsmentes fogás is létezik. A Wali Na Maharage egy tipikusan vega étel, amiben megjelenik az indiai behatás. Alapja a rizs és a vörösbab, amit különféle fűszerekkel ízesítenek. Egyszerű, de mégis nagyszerű étel.

Mandazi

A tipikus ételek felsorolásából nem hiányozhatnak az édességek sem. A Mandazi egy fánk, amit leginkább Kelet-Afrikában készítenek. Főbb alapanyagai: földimogyoró, mandula, kókusztej, cukor és liszt. A tésztát általában különböző formákban készítik, a leggyakrabban kör vagy háromszög alakúra szaggatják. Egymagában is megállja a helyét, de remek mártogatósként is.

Konyagi

A Konyagi egy tipikus tanzániai ital, amit először 1970-ben készítettek. Ez egy fehér rumra hasonlító likőr, ami a fahéj, a trópusi gyümölcsök, a vanília, a szegfűszeg és a citrus jegyeit hordozza magán.

Polip

Akik szeretik a tenger gyümölcseit, mindenképp próbálják ki a polipot. Zanzibáron a polip egy elterjedt étel, hiszen a partok mentén több ember is a polipvadászatra specializálódott. Gyakran kerül nyársra, előszeretettel grillezik és curry-t is készítenek belőle.

Ha igazi gasztronómia fanatikus vagy és kulináris kalandra vágysz, akkor Zanzibár a tökéletes úti cél számodra. Az ITAKA elrepít a fűszerszigetre, kattints és nézd meg ajánlatainkat!

Zanzibár: ételek kavalkádja - Kulináris élvezetek Zanzibáron