Zakynthos látnivalók: mesebeli tájak felfedezése

Görögország egyik legnépszerűbb szigete Zakynthos, ami a Jón-szigetek közül a harmadik legnagyobb. A Kelet virágaként nevezett szigetet a természeti szépségek és a történelmi látnivalók tették ismertté, ezeknek köszönhetően igen kedvelt üdülőhely lett. Ebben a blogposztban bemutatjuk, hogy melyek Zakynthos látnivalói, amiket semmiképp se hagyj ki, ha itt nyaralsz.

Zakynthos varázslatos világa

Zakynthos görög sziget az ország nyugati felén terül el, központja Zakynthos város, itt található a repülőtér is. Nevét a görög mitológia egyik alakjáról, Dardanosz fiáról, Zakyntoszról kapta. Területe 410 négyzetkilométer, legmagasabb pontja pedig a 756 méter magas Vrakhionasz. Az időjárás kiváló: az évi átlaghőmérséklet maximum értéke 21,9 Celsius-fok, az átlagos minimum pedig 10 Celsius-fok. Nyáron az átlagos maximum hőmérséklet 27,8-30,6 fok, igazi meleg, mediterrán vidék. A sziget délkeleti felén nyúlnak el a hosszú, fövenyes strandok, a délnyugati oldal ezzel ellentétben sokkal sziklásabb és meredekebb. Turisztikai szempontból fontos helyszín, egyre népszerűbb a fiatalok körében is a pezsgő éjszakai életnek köszönhetően.

Ennek megfelelően a növények is melegkedvelő fajták, kiválóan terem ezen a területen az olíva, a citrusfélék, a ribizli és a szőlő. Az egyik legismertebb őshonos növény a Zante szőlő, ami egy igen ízletes, mag nélküli fajta. Érdemes még szót ejteni az álcserepesteknősökről (Caretta), melyek különösen kedvelik a sziget vizet. Védett állatok, a Zakinthoszi Tengeri Parkban a védelmükre és a mentésükre specializálódtak.

A sziget történelmi emlékekben és természeti kincsekben is egyaránt gazdag. A nagyjából 40 ezer főnyi lakossága éppen ezért javarészt a turizmusra specializálódott.

Zakynthos látnivalói

Melyek Zakynthos látnivalói, amiket mindenképp érdemes felkeresni? Egy csokorba gyűjtöttük őket!

Hajózás és a strandok

Nem meglepő, hogy egy tengerparton a programok közül nem hiányozhat a strandolás és a hajókirándulás. A kék ezernyi árnyalatában pompázó tenger, a csillogó partok, a meredező sziklák varázslatos képet festenek, igazi földi Paradicsom. Ezt a szépséget nemcsak a partról érdemes szemlélni, hanem a vízből is, egy másik perspektívából. Különféle méretű hajókat bérelhetünk, van olyan, amit vezetői engedély nélkül, így akár saját magunk is felfedezőútra indulhatunk. Ha ennyire nem vagyunk bátrak, akkor pedig csatlakozhatunk egy szervezett kiránduláshoz, ezek közül vannak egész napos és néhány órás túrák is, van, amelyikhez ebédet és egyéb programokat is kapunk, de romantikázhatunk a lemenő nap fényében is, rajtunk áll, melyik típus mellett döntünk.

A strandok igen változatosak a szigeten, vannak eldugott öblök, ahol akár magunk is lehetünk és természetesen frekventáltabb partszakaszok is. Az egyik leghíresebb és legjobb strand a Gerakas, amelynek kifejezetten széles a partja, így nem tűnik zsúfoltnak, akkor sem ha sokan vannak. A fürdésre alkalmas partszakasz köré zöld koszorút font a természet, így látványnak sem utolsó, ami elénk tárul. Kicsi gyerekekkel ideális választás, mivel a víz sekély, lassan mélyül.

Egy kanyargós, tekergő út vezet el minket a Porto Limnionas strandjáig, könnyen belopja magát az ember szívébe: nem kiépített, de mégis minden elérhető, a környezet pedig lenyűgöző. Egy csobbanás, úszás a hűsítő habok között és máris az ember úgy érzi, minden gondja és baja elszáll.

A Kék barlangok

Zakynthos látnivalói közül nem hiányozhatnak a sziget legszebb természeti képződményei a Kék barlangok. Ez a régió sokkal csendesebb és nyugodtabb, mint a déli, ebben rejlik különlegessége. Itt még helyi árusokat találunk az út mentén, akik megtermelt portékáikat árulják, olívaolajat és a gyógynövények különféle típusait. Hajós túrák keretein belül lehet felfedezni a barlangokat, ezek a Makris Gialos strandról indulnak.

Túrázás és az állatvilág felfedezése

Akik szeretik a természetközeli programokat, azoknak jó hír, hogy több túraútvonal is bejárható a szigeten, ha pedig a vadvilágot szeretnénk megfigyelni, akkor a Zakynthos Nemzeti Tengeri Part és az Askos Stone Park a legjobb választás. Utóbbi egy hatalmas természetes állatkert, ahol mezőgazdasági kutatásokat is folytatnak.

Búvárkodás

Görögország vizeinek élővilága igen gazdag, ennek köszönhetően a turizmus egy ága a búvárkodásra specializálódott. Számos lehetőség kínálkozik kezdő és haladó búvárok számára, sőt, aki tanulni szeretne, könnyedén találhat búvártanfolyamot is. Akinek ilyen tervei vannak, az mindenképp keresse fel a Limni Keriou strandon található Turtle Beach búvárközpontot!

Aki a búvárkodás mellett más vízi sportot is kipróbálna, az a St. Nicholas-öbölbe menjen, itt ugyanis minden van, ami szórakozás, a banánozástól kezdve a Ringo Rides-ig, amit csak el tudunk képzelni.

Teknősök megfigyelése

A sziget partjai mentén élnek az álcserepesteknősök, vagyis a Caretta teknősök, melyek nagyon érdekes teremtmények, megfigyelésük igazi élmény a család legkisebbjeinek és a nagyobbaknak egyaránt. Május közepétől október első feléig tart a szaporodási időszakuk, akkor lehet őket a legjobban megfigyelni. A legalkalmasabb helyszín a Teknős-sziget és Laganas partjai, ezeken a helyeken akár üvegfenekű hajóval is felfedezhetjük a tengerfenék szépségeit és megcsodálhatjuk a teknősöket.

Hajóroncs a Navagio strandon

A sziget nyugati oldalán a sziklás part és a ragyogóan kék tenger csodálatos kombinációt alkot. A Navagio strandon a látványt még izgalmasabbá teszi egy rozsdás hajóroncs, ami a tenger és az idő mindent legyőző erejéről tesz tanúbizonyságot.

Túra a Panagia Skopiotissa kolostorhoz

A Szkoposz tetején helyezkedik el a Panagia Skopiotissa kolostor, amit Argassi falucskából gyalogosan tudunk megközelíteni. A túrázás kedvelőinek kitűnő választás, az ugyanis bár mindössze 4 kilométer, valójában egy emelkedő. Megéri azonban az erőbefektetés az út és a kilátás ugyanis csodás.

Zante városának bebarangolása

A városkát 1953 után velencei stílusban építették újjá, miután egy földrengés következtében súlyos károkat szenvedtek az épületei. Van itt minden, ami érdekessé tehet egy helyet: halászhajók minden mennyiségben, pezsgő művészi élet és egy kis történelem is, az Agios Dionysios templomban temették el ugyanis Zante védőszentjét.

A gasztronómia felfedezése

A programok közül semmiképp se hagyjuk ki a helyi gasztronómiai kalandokat, a görög ételek felfedezését. Az olíva, a fokhagyma és a bor – ezek a legnemesebb ételek és italok a szigeten, nem véletlen, hogy igen gyakran használják ezeket az összetevőket ételeikben. Tipikus étel például a Sartsa, ami borjúból készül, fokhagymával, paradicsommal, oregánóval, olajjal és ladotirivel, ami nem más, mint olajban gazdag sajt.

Zakynthos szigete egy igazi gyöngyszem a Jón-tengeren. Tökéletes úti cél azok számára, akik szeretnének feltöltődni, kikapcsolódni egy olyan helyen, ahol meseszép a környezet, jó az idő és minden adott a zavartalan pihenéshez.

Az ITAKA elrepít erre a varázslatos tája! Kattints, és nézd meg ajánlatainkat!

Zakynthos látnivalók: mesebeli tájak felfedezése