Török gasztronómia: színes ízutazás a mesék földjén

Törökország nemcsak mesebeli kultúrájával és varázslatos tájaival vonzza a turistákat, hanem ínycsiklandó ételeivel is. A török gasztronómia színes és változatos, az ízesítés markáns – garantált a kulináris élvezet! Nézzük, mi jellemzi a török gasztronómiát!

A török gasztronómia jellemzői

Ha egyetlen szóval kellene jellemezni a török gasztronómiát, az a változatosság lenne. Sok-sok zöldség, hús és rengeteg fűszer kerül az ételekbe, a többségük ízletes finomság, amelyek egész Európát meghódították. A sokszínűség a történelmi gyökerekre vezethető vissza, az Oszmán Birodalom multikulturális közege tette le a konyhaművészet alapjait. Felfedezhetünk benne görög, közel-keleti és közép-ázsiai jegyeket is.

A török ételekben előszeretettel használnak padlizsánt, hagymát, zöldpaprikát, babot, paradicsomot, lencsét, uborkát, fokhagymát, a gyümölcsök közül a legkedveltebb a füge, a szőlő, a sárgabarack és a citrom. A húsok közül a sertés fogyasztása vallási okok miatt nem engedélyezett, annál elterjedtebb azonban a bárány.

Az ételek nagyon gazdagok, az ízvilág színes, ehhez pedig jelentősen hozzájárulnak a különféle magvak, így például a mogyoró, a pisztácia, a fenyőmag, a mandula. Gazdagon fűszereznek, kedvelik a petrezselymet, a feketeborsot, a mentát, a kakukkfüvet, a köménymagot és a paprikát.

Előszeretettel használják a juhtejet, ebből kiváló sajtokat, joghurtot készítenek. Köretként rizst vagy bulgurt szolgálnak fel, illetve pitát és tandir ekmegit, amelyek jellegzetes török kenyérfélék.

A török ételek mellett szót kell ejteni az italokról is. Ki kell emelni a teát és a kávét amelyek fogyasztáshoz sajátos szokások alakultak ki. A teát olyan kannában készítik el, amelynek alsó részében víz van, a felsőben pedig a vízben úszó tealevelek. Amikor öntenek, akkor mindkét részből kerül a pohárba, így mindenki beállíthatja a számára szimpatikus erősséget. A kávét egyszerűen készítik, az őrölt kávét vízzel felforralják, leöntik a habját, újra felforralják és poharakba töltik.

Étkezési szokások

A török étkezési szokások rengeteget változtak, ma már sokkal közelebb állnak a nyugati kultúrákban megszokottakhoz. Turistaként feltűnő lehet, hogy rengeteg kenyeret esznek a helyiek az ételekhez, még azokhoz is, amelyekhez köretet is kínálnak, például rizst vagy bulgurt. Ez egy ősi szokás, amit a mai napig is őriznek.

Az idő hozta el a méz és a pekmez, vagyis a főtt must háttérbe szorulását is, helyüket felváltotta a cukor, ma már leginkább ezt használják az édességekhez. A margarin az olíva és a vaj helyettesítőjeként jelent meg.

Jellegzetes étkezési szokás, hogy a főételek előtt mezét fogyasztanak, vagyis előételt. Ezt az éttermekben kérni sem, kell automatikusan hoznak harapnivalót, például olajbogyót, haydarit, vagyis fokhagymás joghurtos salátát, köftét, ami egy fasírtféleség, humuszt, ami csicseriborsókrém vagy éppen böreket, ami egy töltött tészta.

Ezeket az ételeket próbáld ki!

Kebab

A kebab a török konyha egyik legismertebb étele. Sokféle módon készítik, minden esetben azonban a fő alapanyag a grillezett hús, amit rizzsel vagy bulgurral tálalnak, zöldségek, például paradicsom és paprika kíséretében. Létezik például iskender kebab, döner kebab, adana kebab is.

Köfte

A köfte a fasírt és a húsgombóc rokona. Elkészítéséhez különféle fűszereket kevernek a darált húsba, majd hagymával, tojással, zsemlemorzsával keverik össze. A masszából készített golyókat grillezik vagy pedig mártásban tálalják. Legkedveltebb köfte típusok: izmir köfte, sulu köfte, inegöl köfte.

Dolma

A dolma egy igazi ínyencség! A kiterített szőlőlevelekbe, illetve zöldséglevelekbe rizst és darált húst töltenek, adnak hozzá olívát, fenyőmagot, hagymát, fahéjat, koriandert, citromot és egy kis mazsolát is.

Karniyarik

A padlizsán a török konyha fontos alapanyaga, előszeretettel fogyasztják mindenféle formában. A karniyarik is ebből készül. Ez valójában egy sült padlizsán, amit fokhagyma, petrezselyem, hagyma, darált hús és paradicsom keverékével töltenek meg. Az egészet paradicsomszósszal öntik le és így sütik meg.

Börek

A börek egy vékony tésztájú pékáru, amit különféle finomságokkal töltenek meg, például sajttal, darált hússal, spenóttal. Sütőben vagy pedig olajban, serpenyőben készítik el.

Baklava

A baklava alapja a leveles tészta, amit dióval, pisztáciával töltenek meg és cukorsziruppal, illetve mézzel öntenek le. Ez a legismertebb török édesség, amivel szerte a világon találkozhatunk, a legjobbat azonban mégiscsak a hazájában kóstolhatjuk.

Az ITAKA elrepít a varázslatos Törökországba, hogy megismerkedhess ezzel a mesés kultúrával, a nevezetességekkel, a gasztronómiával. Belek, Lara, Side és a Török Riviéra csak rád vár! Nézz körül a weboldalon és válogass a legjobb ajánlatok közül!

Török gasztronómia: színes ízutazás a mesék földjén