Görög gasztronómia: finomságok a gyroson túl

A Görögországban kiválóak az adottságok ahhoz, hogy pazar ételek készüljenek, rengeteg ízletes zöldség, gyümölcs terem náluk, vannak húsok, halak, egyszóval minden, ami az ínycsiklandó fogásokhoz kell. Bár a legtöbb embernek a görög ételek hallatán elsőként a gyros ugrik be, ennél sokkal gazdagabb és érdekesebb a görög konyha. Nézzük, mi jellemzi a görög gasztronómiát és mely ételeket érdemes mindenképpen megkóstolni!

Mi jellemzi a görög gasztronómiát?

A görög ízvilág ma már tökéletesen besimul a mediterrán országok konyhái közé. Török eredetű ételek, fűszeres finomságok, friss zöldségekből, húsokból, halakból készült fogások adják a gasztronómia gerincét. Korábban, az ógörögök idején, leginkább búzából, olajbogyóból, borból és sertés-, illetve marhahúsból főztek, a mai hagyományos görög ételek azonban már olyan finomságokat is tartalmaznak, mint a paradicsom, a paprika, a burgonya, a rizs vagy éppen a kávé.

Manapság már inkább a marhát és a bárányt részesítik előnyben, ezeket a húsokat aztán megsütik, grillezik vagy pedig pörkölt formájában kínálják. Intenzíven fűszereznek, használják a bazsalikomot, az oregánót, a koriandert, a köményt, a fahéjat, sőt még az olívaolajat is az ízvilág gazdagítására. A hús mellett gyakran kerül az asztalra tengeri hal és tenger gyümölcsei, amiket frissen fognak ki.

A hagyományos ételek között vannak töltött tészták, piték, amiket előszeretettel fogyasztanak a helyiek bárhol és bármikor. Ha édességet szeretnénk enni, akkor készüljünk fel arra, hogy rettentően édesek a görög sütemények. Az édes íz jellemzi egyébként a boraikat is. Tipikus görög bor a retsina, ami egy fenyőgyantával édesített fehérbor. Fontos még szót ejteni a kávéról, amit a helyiek minden étkezés zárásaként fogyasztanak. A rövid italok közül világhírű az ouzo likőrpálinka és a Metaxa. Ezen kívül kiváló söröket is kóstolhatunk Görögországban.

Ha igazán autentikus ízeket szeretnénk kóstolni, akkor válasszuk a kisebb helyi tavernákat, azokat az éttermeket, ahol leginkább a helyiek esznek, nem pedig a turisták. Így biztosak lehetünk abban, hogy a valódi Görögországot ízleljük meg.

Ezeket az ételeket kóstold meg, ha Görögországban jársz!

Dolmádesz, töltött szőlőlevél

Ez egy előétel, amit hidegen és melegen is tálalhatnak. A szőlőlevélbe rizst és darált húst kevernek és ezeket a tekercseket helyezik a tányérra. Kiváló és szerencsére igen népszerű előétel.

Avgolemono

Az avgolemono valójában egy húsleves, ami meglehetősen eltér a mi aranyló levesüktől. A különlegességét az adja, hogy a húslevesbe kerül tojássárgája és citromlé is, majd ezt forralják össze és sűrítik be.

Szuvlaki

A szuvlaki egy grillétel, amit csirkéből készítenek el. A kellemesen fűszerezett húst kisebb darabokra vágják, pálcikákra húzzák és így sütik meg a grillen. A tálalás során citromlével ízesítik, illetve pitát és tzatzikit kínálnak hozzá.

Gyros

A gyros hasonlít a szuvlakira. Alapanyaga lehet bárány, csirke, marha, amit hatalmas nyársakra húzva, forgatva sütnek meg. Hagymát, paradicsomot, tzatzikit és pitát fogyasztanak hozzá.

Tzatziki

Igen kedvelt a tzatziki, ami egy joghurtos uborkasaláta, fokhagymás, olívás ízesítéssel. Betöltheti a mártás funkcióját, de megállja a helyét köretként is. Húsokhoz, például a gyroshoz és a szuvlakihoz tálalják fel.

Pastitsio

A pastitsio egy tésztaétel, ami leginkább a lasagne világára hasonlít. Húst, besamelt, paradicsomszószt és tésztát rétegeznek egymásra, majd pedig sütőben sütik meg, végül pedig citromlével dobják fel és salátát kínálnak hozzá.

Muszaka

A muszaka egy hagyományos görög étel, aminek fő alapanyagai a padlizsán, a darált hús, a paradicsomszósz és a besamelmártás. Igen összetett, ízletes és laktató fogás, a görögök egyik nagy kedvence.

Spanakopita

Ez egy piteféle, egy rétegelt tészta, amit jellemzően spenóttal és sajttal töltenek meg. Ízletes finomság, ami kívülről ropogós, belülről pedig lágy.

Feta sajt

A feta sajt itthon is kedvelt sajtféle, ha azonban Görögországban járunk, akkor érdemes megkóstolni az eredeti receptúrát. Állaga szilárd, színe fehér, íze pedig kissé sós. Jól illik salátákhoz, pitához és mezeként is felszolgálják.

Görög saláta

A görög saláta is kedvelt étel szerte Európában, így hazánkban is. A salátába paradicsom, uborka, hagyma, paprika, olíva és feta kerül, fűszerként pedig oregánót használnak. Egyszerű és nagyszerű ízkombináció!

Kataifi

Az egyik legnépszerűbb görög édesség, aminek kiváló textúrája van, egyszerre szaftos és mégis ropogós. Alapja a kataif tészta, ami egy igen vékony spagettitészta, leginkább a cérnametéltre hasonlít, erre szórnak diót és cukrot, majd sziruppal itatják át.

Készen állsz az ízutazásra? Az ITAKA elrepít a varázslatos Görögországba! Nézd meg ajánlatainkat!

Görög gasztronómia: finomságok a gyroson túl