Fuerteventura gasztronómia: ízes és színes

Egy hely gasztronómiája sokat elárul az emberek lelkéről, szellemiségéről, történelméről. Nincs ez másként a Kanári-szigetek és Fuerteventura esetében sem. A különböző szigeteket és Fuerteventurát ételek tekintetében az egyszerűség jellemzi, legalábbis, ami az elkészítést illeti. Annál gazdagabb azonban az összetevők sora és az ízek sokszínűsége. A gasztronómia Fuerteventura szigetén egy tökéletes keverék, amiben érződnek a latin-amerikai hatások és természetesen az őslakosok hagyományai is. Nézzük, mit kell megkóstolni, ha erre járunk, mik a hagyományos ételek a fuerteventurai konyha palettáján!

Ételek, amiket kóstolj meg, ha Fuerteventura szigetén jársz

Rancho canario

Kedvelt étel a szigeteken a rancho canario, ami vastag tésztából áll, burgonyából, csicseriborsóból, marhahúsból, sertésbordából, hagymából, fokhagymából, paradicsomból és fűszerként köményt, paprikát, sót és sáfrányt adnak hozzá. A hozzávalókat 1 órán át főzik, a tésztát pedig a főzési idő vége fele teszik a keverékbe. Az állaga lehet hígabb, mint egy leves, de akár sűrűbb is.

Potaje de trigo

A leginkább La Palma területén elterjedt étel fő összetevője a búza. Kerül bele sárgarépa, káposzta, sütőtök, póréhagyma, bab, burgonya, édesburgonya, hagyma, fokhagyma, kukorica és paradicsom, illetve hús is, borda és marhahús formájában. Miután a hús megfőtt, az ételhez hozzáadjuk a zöldségeket, végül pedig a beáztatott búzát.

Gofio

A gofio nem más, mint egy lisztféle, amit pörkölt gabonákból állítanak elő. Roppant sokoldalú, fogyasztják szószokhoz, levesekhez, sajtokhoz, de akár fagylalthoz is.

Gyümölcsök

A Kanári-szigeteken a mediterrán gyümölcsök bőséggel megteremnek. Ezek közül vannak olyanok, amiket hazánkba is importálnak, de vannak olyanok is, amik újdonságok a kontinens belső területeiről érkezőknek. Ilyenek például a különféle paradicsomok, melyeket előszeretettel fogyasztanak mint gyümölcsöt.

Potaje de berros

A kanári-szigeteki gasztronómia oszlopos bástyája a Potaje de berros, vagyis a vízitormapörkölt. Alapját a káposztafélék közé tartozó vízitorma adja, ehhez tesznek burgonyát, kölest, babot, sütőtököt, fokhagymát, hagymát apróhúst és sertésbordát, illetve természetesen fűszereket is, mint például babérlevelet, köményt és paprikát. A keveréket bő 2 órán keresztül főzik kis lángon, ezt követően pedig még két órát pihentetik. Főtt kukoricával, hússal és egy szelet bordával tálalják.

Ropa Vieja

Egy igazi praktikus és ízletes étel, amit eredetileg a pörkölt és egyéb ételek maradékból készítettek el. Ma már igen fontos része a sziget gasztronómiájának, aki itt nyaral, mindenképpen kóstolja meg, nem fogja megbánni!

Mojo Canario

A Mojo Canario-val, azaz paprikaszósszal kétféle változatban találkozhatunk: lehet piros és zöld színű. A két verziót külön-külön és egyben is lehet fogyasztani. Olyannyira alap étel, hogy minden fogás mellé felkínálják. Mi van benne? Fokhagyma, olíva, illetve vörös vagy zöldpaprika, utóbbiak felelnek az étel jellegzetes színéért.

Majorero

A helyi sajt a Majorero, egy kecskesajt, amit leggyakrabban fűszerekkel, paprikával és olíva olaj hozzáadásával tesznek még ízesebbé. Kellemes és különleges ízük van, fogyasztják őket nyersen, füstölten és grillezve egyaránt.

Sancocho

Bár Gran Canaria szigetéről ered az étel, a többi szigeten is találkozhatunk a változataival. Fő összetevője a sózott hal, amit nemcsak hogy 2 napig érlelnek sós lében, de még további öt napot áll sóba burkolva tartanak. A halat burgonyával és édesburgonyával együtt főzik meg és így fogyasztják.

Conejo en salmorejo

Egy igazi húsos ínyencség, aminek a legfontosabb hozzávalója a nyúlhús. Egy napig pácolják egy paprikából, csípős paprikából, fokhagymából, kakukkfűből, köményből, olajból, ecetből és sóból készült pácban. Egy nap után bő olajban sütik ki és néhány percig a salmorejo-ban, vagyis a pácban is főzik. Hozzá papas arrugadas-t kínálnak.

Olívaolaj

Fuerteventura messze híres az extra szűz olívaolajról. A világ egyik legfinomabb aranyló nedűjét állítják itt elő a Natdial nevű olajbogyó felhasználásával. Az itt élők a bogyókat nyár végén takarítják be és nagyjából 6500 l étkezési olajat készítenek belőle.

Papas arrugadas

Ennek az ételnek az alapja a burgonya, amit héjában főznek meg sok-sok sóval. Ha forr, akkor a vizet leöntik róla és addig adnak hozzá még sót, míg az összes nedvességet fel nem szívja. Egyszerű, de mégis nagyszerű étel!

Tollos en salsa

A tollos nem más, mint csíkokra vágott, a napon szárított kutyahal vagy kisebb méretű cápa, amit felhasználás előtt megfőznek vízben, majd egy mártásban, ami ecetet, hagymát, fokhagymát, köményt, paprikát, sót és borsot tartalmaz.

Bienmesabe canario

A desszert alapja egy hagyományos spanyol finomság a bienmesabe antequerano. A helyi változatot tojással, mandulával, cukorral és citrommal készítik el.

Viejas guisadas con papas arrugadas

Egy gyakran előforduló halfajta ezen a vidéken a vieja, amit fehér húsa és remek állaga miatt kapott fel a gasztronómia. Leginkább párolják vagy csak igen rövid ideig főzik, majd petrezselymes vagy korianderes mojo-val tálalják.

Borok

A Kanári-szigeteken vulkanikus föld a jellemző, amit bizony a szőlő igencsak szeret. Érdemes tehát megkóstolni a jobbnál jobb borokat is az utazóknak.

Készen állsz az ízutazásra és arra, hogy felfedezd Fuerteventura varázslatos világát? Az ITAKA elrepít téged egy igazi gasztrokalandra! Nézd meg aktuális ajánlatainkat!

Fuerteventura gasztronómia: ízes és színes