ITAKA utazási iroda | Nyaralás - külföldi utazások és nyaralások

Zakynthos utazás: felejthetetlen élmény, valódi feltöltődés

Written by ITAKA | 2023.07.28. 10:24:49

A velenceiek a Kelet virágának nevezik Zakynthost, ezt a nevet a festői környezettel és a különleges hangulattal érdemelte ki. Az egyik legnépszerűbb sziget Görögországban, különösen kedvelt a magyar nyaralók körében. Zakynthos utazás tekintetében főnyeremény, nézzük miért!

Zakynthos utazás: a Kelet virágának felfedezése

Zakynthos a görög szigetvilág tagja, ami évről évre turisták millióit vonzza gyönyörű tengerpartjaival, a pezsgő éjszakai élettel és az igazán különleges látnivalóival. A tenger türkiz színben pompázik, a part finom homokos, paradicsomi környezet a kikapcsolódáshoz.

A szigetet többféle módon is meg lehet közelíteni, az egyik, ha autóval és komppal érkezünk, a másik, egyben sokkal rövidebb és kényelmesebb, ha repülőre ülünk. Szerencsére ma már közvetlen menetrend szerinti és charterjáratokkal is megközelíthetjük ezt a varázslatos szigetet, így alig 1-2 óra alatt Budapestről landolhatunk. Ha görög körutazáson vagyunk, akkor is választhatjuk a belföldi repülőjáratokat, például Athénból. Ha kompra szeretnénk szállni, akkor Killini kikötőjéig kell utaznunk, innen nagyjából 1 órás hajóút után köt ki a komp a szigeten.

Attól függően, hogy milyen nyaralást tervezünk, érdemes elgondolkodni az autóbérlésen. Ha repülővel jöttünk és szeretnénk felfedezni a sziget szépségeit, akkor mindenképp döntsünk a bérlés mellett, ezen kívül egyébként a buszos közlekedés lehet még megoldás. Bérelni egyébként a repülőtéren és a fővárosban, Zakynthosban tudunk.

A sziget éghajlata mediterrán, nyáron nagy forróság is lehet. Az időjárás olykor extrém magas hőmérsékletet hoz, így ezekben a hónapokban ritkán kialakul erdőtűz. A Jón-tenger gyöngyszeme ideális hely a fürdőzésre, vannak homokos tengerpartok, kavicsos strandok is.

Széles választékban találhatók itt szálláslehetőségek, beleértve a luxus szállodákat, apartmanokat és olcsóbb szállásokat is. Az all inclusive ellátástól, a gyerekbarát szállodákon keresztül a pénztárcabarát megoldásokig, mindenki megtalálhatja a kedvére való szállást.

A szolgáltatások igen bőségesek, minden van, amire a turistáknak, az utazóknak szükségük lehet. Zakynthos gasztronómiája izgalmas és ízletes ételeket kínál. Megkóstolhatjuk a friss tengeri herkentyűket, a gyümölcsös salátákat, a híres görög salátát, a moussakát és a tzatzikit. A szigeten számos étterem és taverna található, ahol élvezhetjük a hagyományos görög ízeket.

A szállodákban, elsőrendű ellátást kaphatunk, ha azonban szeretnénk az igazi görög konyha remekeit megízlelni és a kultúrába is belekóstolni, akkor érdemes inkább a tavernákat választani. A kissé csendesebb, félreeső területeken olyan éttermeket találhatunk, ahova a helyiek is járnak, itt beszélgethetünk a zakynthosi emberekkel, megfigyelhetjük szokásaikat.

Fontos, hogy az éttermekben és a taxisoknál érdemes borravalót hagyni. Attól függően, hogy mennyire voltunk elégedettek a szolgáltatással, nagyjából 5-10%-kal számoljunk. A hivatalos pénznem egyébként az euró a szigeten.

A görög életérzést a turisták is megtapasztalhatják, ha képesek kikapcsolni és átadni magukat az események sodrásának. Igen, lehet, hogy a tavernában nem a leggyorsabb a kiszolgálás, a nyugodt tempó, a siettetés mellőzése azonban alap, ha szeretnénk belekóstolni a görög létbe. A görög emberek egyébként rettentően vendégszeretők és kedvesek, mindent megtesznek azért, hogy az ott tartózkodók jól érezzék magukat. Fontos, hogy a strandokon szigorúan tilos a dohányzás és a tengerpart tisztántartására vonatkozó szabályokat is mindenkinek be kell tartani.

Zakynthos látnivalók

Egy zakynthosi utazás alatt megannyi élményt szerezhetünk, izgalmas helyeket fedezhetünk fel. Nézzük ezek közül néhányat!

Navagio-öböl

A sziget egyik leghíresebb látnivalója a Navagio-öböl, amely gyönyörű fehérhomokos strandjáról és a hajóroncsáról ismert. A hajótörött hajó a parton áll, és varázslatos látványt nyújt a türkizkék tengerrel és a meredek sziklafalakkal. A strandot az idei évben lezárták, így nem lehet kikötni, viszont a hajóról megcsodálhatjuk a partot.

Kék barlangok

Zakynthos partjainál számos lenyűgöző kék barlang található, amelyek a napfény hatására csodálatosan kék színűek. Egy hajókirándulás során fedezhetjük fel ezek a természeti látványosságok.

Marathonisi sziget, a Teknős-sziget

Ez a tengeri teknősök egyik fészkelőhelye, ettől egészen egyedülálló. A sziget fehérhomokos strandjain és a kristálytiszta víz miatt elsőrendű helyszín, ha búvárkodásról van szó.

Porto Limnionas

Ez a festői öböl a sziget délnyugati részén található, és lenyűgöző sziklái miatt különleges hely. A türkizkék víz fantasztikus élmény a strandolóknak, az úszóknak és a vízi sportok kedvelőinek.

Laganas-öböl

Ez a híres strand az éjszakai élet központja, egy nyüzsgő turisztikai helyszín. Napközben is érdemes felkeresni, hiszen a homokos partja és a tiszta tenger kiváló lehetőséget nyújt a fürdőzésre.

Zakynthos fővárosa

A sziget fővárosa, Zakynthos, ami a kulturális látnivalói miatt egy igazi gyöngyszem. A történelem nem volt kegyes a várossal, egy földrengés óriási pusztítást végzett, szerencsére azonban újjá tudott épülni, méghozzá velencei stílusban.

Zakynthos utazás az ITAKA-val!

Az ITAKA kényelmes és kellemes nyaralásokat szervez Zakynthos szigetére. Laganas, Tsilivi, Drosia, Vasilikos, Tragaki – elrepítünk a legjobb helyekre! Tekintsd meg ajánlatainkat!