Zanzibár látnivalók: menekülés a fűszerillatú, színpompás nyárba

Az elszánt magyar utazó egyre több lehetőséggel találkozik, ha a kelet-európai, szürkébb őszi és hidegebb téli évszakból szeretne elmenekülni. Az eddigi célpontok mellett feliratkozott a térképre Zanzibár neve is – szerencsére ma már könnyen eljuthatunk a sokáig csak könyvek címlapjain szereplő, egzotikusnak tűnő, valójában varázslatosan barátságos szigetre.

Zanzibár látnivalók, első helyen: az időjárás

Nyár és még több nyár. Ez fogad minket Zanzibáron, és ha ez alapján választunk, nem csalódunk: az év folyamán a hőmérséklet nem nagyon változik. Itt ugyanis a nyár az alapállapot. A nappali hőmérsékleti Zanzibár szigetén júniustól októberig átlagosan 26 °C körül alakul, és decembertől februárig 28 fokig kúszik a higanyszál – bár ez utóbbi időszakban a páratartalom gyakran magasabb, így a levegőt is melegebbnek érezzük. A fő esőzések (masika) március közepétől május végéig tartanak, és van egy rövid esős időszak (vuli) novemberben is.

Minden adott hát egy olyan vakációhoz, amikor az otthoni, nem éppen nyaralós évszakot ideiglenesen tényleg magunk mögött hagyhatjuk. De miért is tesszük ezt? Röviden: az élményekért. Zanzibár látnivalói ugyanis – ahogy cikkünkből hamarosan kiderül – lenyűgözőek. A Tanzánia mellett elterülő, hívogató sziget kihagyhatatlannak tűnik. A közlekedéshez nyitottan kell hozzáállnunk. Sok más egzotikus üdülőhelyhez hasonlóan e kis szigeten mindenhova eljuthatunk kisbusszal, taxival, akár motort, autót is bérelhetünk, hajózhatunk – de kiépített, nyugati színvonalú tömegközlekedésre azért ne számítsunk.

Fedezd fel te is Zanzibárt közvetlen charterjárattal!

Zanzibár1

 

Strandok, helyek, kikapcsolódás minden mennyiségben

Zanzibár távolabbi, északi része bővelkedik a híressé vált, csillogóan fehér homok szabdalta partokban. Az európai utazó, különösen a városi ember a legkülönfélébb programokat szervezheti magának errefelé. Itt van például Nungwi, amelynek strandja nyugatra néz, és ugyan mi szebb egy ilyen ékszerdobozszerű szigetről figyelni a naplemente kavalkádját, az égbolton kibomló megannyi színt?


Nungwitól pár kilométerre délre az egykori csendes falu, Kendwa várja a parthoz közeli korallszigetek látványában búvárfelszereléssel elmerülőket, a strand, az Indiai-óceán egyszerű szerelmeseit, este pedig akár teliholdas partin is részt vehetünk.

zanzibár2

 

Búvárparadicsom

Zanzibár az Indiai-óceán talán legfantasztikusabb helyeivel kedveskedik a búvárkodás szerelmeseinek. Ez nem csoda, hiszen az óceáni élővilág pompás változatosságot kínál, szigetei körül korallok és színes zátonyok csodálhatók meg, közben pedig néhány merülőhelyen teknősök, delfinek és bálnák is felbukkannak. Ilyen hely például Mnemba-sziget vagy az erre kicsit rímelő Pemba szigete is.


Az időjárási viszonyok szerencsére támogatják a búvárkodást. Ha azonban ennél könnyedebb merülésre vágyunk, sznorkelezni is kiválóan lehet. Ráadásul sok helyen hajót is bérelhetünk, hogy hamar a kiszemelt, élővilágban gazdag helyet csodálhassunk egész közelről.


De néha elég, ha csak a tenger mellett sétálva csodáljuk a látványt: tengeri csillagokat mi is láthatunk a Zanzibár keleti partjainál, a dagályok közötti sétáink során. Itt még a tengerpart is különleges, megkapó, kellemes meglepetésekkel teli hely.

Zanzibár3

Zanzibár fővárosa, Zanzibár City

A legnépesebb település régi, legendás negyede Stone Town névre hallgat. Nem véletlenül. Egyszer egy író Stone Town-t egy olyan trópusi erdőhöz hasonlította, ahol magas fák helyett magas házak nyújtóznak az ég felé, a nap sugarai pedig az őserdő levelei helyett erkélyeken keresztül szűrődnek át.


A főváros minden apró rezdülése, ősi falai, faragott kapui, nyüzsgő utcái, kesudiót vagy friss kenyeret árusító lakosai, a szegfűszeg, a gyömbér illata egy történelmében gazdag, eleven város képét sugározza. Az ízek, illatok, hangok kavalkádja teszi a fővárost utánozhatatlanul zanzibárivá, az európai utazó számára pedig lenyűgözővé, élettelivé, színessé. Az ember szinte látja maga előtt a portugál felfedezőket, a korábban uralkodó szultánokat, a fűszerektől duzzadó egykori piacokat is – miközben a mai Stone Town nem kevésbé izgalmas felfedeznivalókat rejt magában. (Az orrunk hamarabb igazolja, hogy miért illetik a Fűszer-sziget névvel Zanzibárt.)


Ki ne hagyjuk a Darajani Bazaar, vagyis piac felkeresését! Klasszikus, nyüzsgő, színes hely vár minket – és maradjunk nyitottak a helyi szokásnak számító alkudozásra is! Hátha jól járunk…

Zanzibár látnivalói a fővárosban

Mivel Stone Town népsűrűsége sokkal nagyobb, mint Budapesté, ezért kisebb helyen zsúfolódik össze megannyi élmény. A piacot vétek kihagyni! Itt ugyanis a hosszú vásárcsarnokot a földön ülő árusok rengetege veszi körül, ahol szinte a haltól a varrógépig bármit megvehetünk. Az ország minden tájáról sereglenek ide emberek, hogy megvegyék, amire csak szükségük lehet. Az igen élénk piacon a fűszerek mellett tengeri halak és olyan portékák is megtalálhatók, amelyek némelyikére néha esténként nyilvános árverést is rendeznek a piac mögötti utcán.


Egy nagy, fehér épületben található az eredetileg a szultán családja számára épített ház még az 1890-es években. 1994 óta a zanzibári szultánok történelmének szentelték, és egyes helyiségei elképesztő változatosságban mutatják be a szultánok személyes tárgyait, felszereléseit (ilyen például a hordozható vizes vécé is).


1883-ban épült Bargash szultán ünnepi palotája, amelyet egy hajózási mérnök tervezett. Érdekességét többek között az adja, hogy ez volt Zanzibár és Kelet-Afrika első, villanyvilágítással felszerelt épülete. Így kapta a helyiektől a „Beit al Ajaib”, vagyis a Csodák háza ragadványnevet is. E grandiózus, tökéletes négyzet alakú, több elemes, oszlopok és erkélyek övezte épületnek a látványa uralja Stone Town víz felőli részét. A Csodák Háza tetején egy óratorony is helyet kapott.

zanzibár4

 

Old Fort

Ez egy régi erőd (más néven: arab erőd), amelyet helyi nevén Ngome Kongwe-nak neveznek. Az Old Fort hatalmas épület, nagy, nyitott udvarokkal és magas, sötét, tetejükön bástyákkal megerősített falakkal. Szükség is volt az erősítésre, hiszen sok harcot látott építményről beszélünk. Az Old Fortot 1698 és 1701 között építtette az ománi arabok Busaidi csoportja, akik 1698-ban szerezték meg a Zanzibár feletti uralmat, miután véget vetettek a közel két évszázados portugál megszállásnak.

A Forodhani kert

Maradjunk még a fővárosban! A Forodhani kert a régi erőd és a tenger között található. A Forodhani jelentése "vám", és ez az építmény tényleg az eredeti vámház közelében található. A kerteket először 1936-ban alakították ki Khalifa szultán ezüst jubileumának emlékére (aki 1911-től 1911-ig volt szultán).
Az 1964-es forradalomig Jubileumi kertként volt ismert. A kertek közepén áll egy emelvény, ahol a szultán hadseregének zenekara játszott a közönségnek. A tengerhez közelebb egy fehér beton arabeszk figyel. amelyet 1956-ban építettek a brit uralkodóház tagjának, Margit hercegnőnek látogatására.

A Changuu-sziget

Zanzibár Citytől 6 kilométerre fekszik ez az apró sziget, amely eredetileg börtönszigetként működött (Börtön-szigetnek is nevezték), majd a rabszolgaság eltörlése után elvesztette ezt a funkcióját. Még szerencsére, hiszen a közeli zátony rengeteg szépséget rejt. A sziget azonban leginkább arról híres, hogy egy 18. századi ajándék állat, annak megszaporodása nyomán menedékhelyet jelentett az óriás teknősök (Aldabrachelys gigantea) számára. 1955-ben már 200 példányt számoltak össze belőlük. Ma sajnos sokkal kevesebb él belőlük, de a kormány fokozott erőfeszítéseiknek köszönhetően reméljük, utódaink is láthatják, sőt, a teknős állatkertben még mi is megetethetjük is e nemes állatokat. Érdekesség: a legidősebb életben lévő egyed egyed állítólag az 1820-as években született!

A Kuza barlang

Zanzibáron az óceánban úszni nem nagy kunszt, a Kuza barlang azonban egy gyönyörű és megdöbbentően tiszta, úszásra alkalmas édesvizű „medencét” jelent. Nem érdemes megúszni!

A Jozani Chwaka Bay Nemzeti Park

Zanzibár egyetlen nemzeti parkja, a Jozani-Chwaka különböző erdős élőhelyeket rejt magában. Ezek közül is legfontosabb az a része, amely egykor a sziget nagy részét őshonos erdőként beborította, de a park ékességének számítanak a part mentén húzódó mangróveerdők is. A park területe több mint 100 km2.

Zanzibár5

Ami megfűszerezi a vakációt

Spice Tour, vagyis: fűszertúra. Nemcsak a Dűne-regények rajongóinak dobogtatja meg a szívét ez a kifejezés, hanem mindenkiét, aki igazi egzotikumra vágyik. Egy-egy ilyen kiruccanás – pontosabban „beruccanás” a sziget belsejébe – jellemzően másfél órás kirándulást jelent. Igazi fűszerfarmokra!
A túra során megcsodálhatjuk például a kungumanga-t, amelyet afrodiziákumként használnak, a darafuu-t, vagyis szegfűszegfát, és annak rózsaszín-zöld színben szedett, majd megszárított virágbimbóit. De találkozhatunk az itthon nem éppen olcsóságáról ismert importáru, de Zanzibárban helyiek által is termelt vaníliával vagy az eltávolítható tetoválásokhoz használt hennával is. A banán és a kókusz pedig a sziget növényvilágának szerves részeit alkotják.

Zanzibár6

Maszáj harcosok

Az elmúlt években több ezer maszáj férfi özönlött Zanzibár szigetére, hogy részt vegyen a fellendülőben lévő idegenforgalmi iparban. Sokan őrként és biztonsági személyzetként dolgoznak, mások a tengerpartokon kóborolnak, szuveníreket árulnak és turisztikai szolgáltatásokat kínálnak. Könnyű őket felismerni: izmos testük fölé vörös köntöst húznak, kardot, tőrt hordanak maguknál, szandálban járnak. Egy régi kultúrát képviselnek, még akkor is, ha szinte mindegyiküknél ott a mobiltelefon. 

zanzibár7

„Show Must Go On”

Ez volt a Queen brit rockegyüttes utolsó olyan videoklipje, amelyben – sajnos már csak archív felvételekről összevágva – a rendkívüli hangú, fiatalon eltávozott énekese, Freddy Mercury szerepelt. Hogy jön ez az információ Zanzibárhoz? Hát úgy, hogy egyre többen tudják: az aranytorkú énekes is ezen a szigeten született (Farrokh Bulsara néven).
Így nem véletlen, hogy Freddy Mercury nevét Zanzibáron nemcsak bár és étterem, de egy külön múzeum is őrzi. A múzeum egyik része Zanzibárral, a Bulsara családdal foglalkozik, másik részében pedig főleg a Queen együttessel kapcsolódó tárgyak láthatóak (pl. lemezborítók, Live Aid-ről készült fotók). A 2019-ben megnyitott hely Zanzibár egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója.

Ezen a szigeten tehát megelevenedik a régmúlt és a közelmúlt történelme, a vízi és trópusi élővilág, miközben minket az Indiai-óceán nyugalma, egy szerethető, minden ízében egzotikus hely vár. Ahogy a helybeliek mondják: Hakuna matata, vagyis nincs probléma.


Ezen a helyen nyaralva mi is gyakran érezzük majd így.
Fedezd fel te is Zanzibárt közvetlen charterjárattal!

Zanzibár látnivalók: menekülés a fűszerillatú, színpompás nyárba