ITAKA utazási iroda | Nyaralás - külföldi utazások és nyaralások

Srí Lanka: az elefántok földje

Written by ITAKA | 2024.02.06. 14:06:09

A Ceyloni, vagy ha úgy tetszik, Srí Lanka-i elefánt az egyik legismertebb elefántfajta. De vajon mit kell tudni erről a termetes állatról? Hogy élnek az elefántok Srí Lankán és turistaként hol találkozhatunk velük? Jöjjenek a legfontosabb tudnivalók!

Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon, turisztikai szempontból egy színes, gazdag úti cél. Az ide utazók elképesztő hotelekben szállhatnak meg, ahol kipihenhetik a hétköznapok fáradalmait. Ha pedig készen állnak, akkor kezdődhet a kaland, elindulhatnak a nevezetességek, a buddhista templomok felfedezésére, megkóstolhatják a helyi konyha remekeit és felfedezhetik a varázslatos tengerpartokat. 

Az Indiai-óceán ékkő alakú szigetén trópusi éghajlat uralkodik. Egykor a sziget teljes területét erdők borították, a 21. század kezdetén azonban már csak 32%-ot borítottak a fák. Ma már leginkább a gazdag természetvédelmi területek tanúskodnak az egykori zöldellő bujaságról.

Itt él a Srí Lanka-i elefánt is. Ez a tekintélyes állat óriási hatást gyakorol az ország kultúrájára, gazdaságára és turizmusára is. Mit kell tudni róla? Olvass tovább és megtudhatod!

A Srí Lanka-i elefánt

A Srí Lanka-i elefánt az ázsiai elefántok közül a legnagyobb és a legsötétebb színű. Depigmentációs foltok találhatók a bőrükön a fül, az arc, a törzs és a has tájékán. A nőstények jellemzően kisebb méretűek, mint a hímek, utóbbiaknak egyébként csak a 7%-a rendelkezik agyarral.

A kifejezetten társasági lények, 12-20 egyedből álló csordákat hoznak létre, melyek élén a legidősebb nőstény áll. Az évszakokhoz igazodva vándorolnak, ilyenkor általában a rangidős diktálja az útvonalat és mutatja meg a többieknek. Aktív életmódot folytatnak éjjel és nappal is, kommunikációjuk pedig összetett: vizuális, akusztikus és kémiai jelekből áll. Növényevő állatok: leveleket, füvet, gyümölcsöket, magvakat és más növényeket fogyasztanak. 

3 extra tény az elefántokról:
1.    Kevés olyan állatfaj van, ami képes felismerni saját magát a tükörben, a Srí Lanka-i elefánt azonban ezek közé tartozik. Olyannyira intelligensek, hogy nekik van a legnagyobb agyuk a szárazföldi emlősök közül.
2.    Bőrük bár nagyon vastag, akár 2,5 cm is lehet, rettentő érzékeny. Az állatok ezért a napsugarak ellen úgy védekeznek, hogy bekenik a testüket sárral vagy porral.
3.    Meglepő, hogy hatalmas méretük ellenére tartanak a hangyáktól, ez az oka annak, hogy bizonyos akácok fogyasztását kerülik.

Az elefánt szerepe a kultúrában

Az elefántok a Srí Lanka-i kultúra részét képezik. Háziasításuk hosszú múltra tekint vissza: a szingaléz királyok hatalmuk demonstrálásaként tartották az elefántokat. Ezt a hagyományt a gyarmatosítók is átvették, így a portugálok és a hollandok is. A mai napig élnek magántulajdonban lévő egyedek, akiket különféle célokra használnak, például építkezésre, fakitermelésre, szertartások során, templomi munkára vagy éppen turisztikai célokból.

Hagyományosan az elefántok befogása speciális tudást igényel, amivel a pannikaiak rendelkeznek. Ezek az emberek eredetileg mezőgazdasággal foglalkoznak és extra munkaként vállalták a befogást. Az elefántokat a szokásos ösvényeken követték, majd csapdával elfogták. Miután ez megtörtént, elkezdték megszelídíteni az állatot. Hogy ne tudjon támadni, a mellső lábait lekötötték, hogy csak kicsiket tudjanak lépni. A táborban az első és a hátsó lábait egy fához kötötték, és éheztették, közben folyamatosan szoktatták az emberi jelenléthez. A kimerült és éhes állatot idővel etetni kezdték, így az elefánt az ételért és vízért cserébe engedelmeskedett az emberi akaratnak. Ez a hagyományos befogás folyamata, ma már azonban nem alkalmazzák ezt a módszert a kormányzati szabályozásnak köszönhetően. 

Egykor sokkal nagyobb területen éltek, az erdőirtások és az emberi tevékenység azonban kisebb helyre szorította őket és megzavarta a vándorlási útvonalakat. A populáció mérete a 19. század óta 65%-kal csökkent, veszélyeztetett fajnak számít. Becslések szerint valamivel több, mint 5800 egyed él a Földön.

Az emberek és az elefántok közötti konfliktusról érdemes néhány szót ejteni. Az erdőirtások következtében az elefántok élettere lecsökken, ennek hatására gyakran az elefántok egyéb helyek és táplálékok után néznek, ilyen lehet például a cukornád, a banán és egyéb, a régióban termesztett gyümölcsök. Ezek azonban az emberek megélhetési forrását jelentik. Ez adja a konfliktus forrását

Hol lehet őket megnézni?

Ha Srí Lankán járunk, érthető, hogy szeretnénk megcsodálni ezeket a különleges teremtményeket. Erre több lehetőségünk is van, nézzünk ezek közül néhányat!

Pinnawela Elephant Orphanage 
Ez egy árvaház, ami menedékül szolgál az elhagyott, sérült elefántoknak. A közel 50 éve fennálló intézmény lehetőséget kínál arra, hogy megfigyeljük az elefántok napi rutinját, hogyan táplálkoznak, hogyan kommunikálnak, és hogyan mártóznak meg a Maha Oya folyóban.

Nyitva: 8:30-17:30 között
További információ: Pinnawala Elephant Orphanage


Udawalawe Nemzeti Park
A sziget legjobb elefántrezervátumai közé tartozik az Udawalawe Nemzeti Park, ahol nagyjából 600-700 egyed él. A több mint 30 ezer hektáros területet 1972-ben nyitották. A hatalmas területen szabadon barangolhatnak az állatok. A legideálisabb időpont, ha október-január között látogatunk el ide.

Nyitva: 6:00-18:00
Google Maps: Udawalawe Nemzeti Park

Yala Nemzeti Park
A sziget délkeleti felén található a Yala Nemzeti Park, ahol 300-350 elefánt él. A szafari során a sűrű erdők, gyepek, vízfolyások között rábukkanhatunk ezekre a gyönyörű állatokra. Az elefántokon kívül láthatunk itt leopárdokat, krokodilokat, lajhárokat is.

Nyitva: 6:00-18:00
Google Maps: Yala Nemzeti Park

Kíváncsi vagy, hogy élnek az elefántok Srí Lankán? Egy felejthetetlen élményre vágysz? Az ITAKA elrepít a trópusi paradicsomba, ahol magyar anyanyelvű idegenvezetők várnak mindenkit!