Mikor utazzunk Zanzibárra? – Egy új világ felfedezése

Zanzibár az Indiai-óceánban terül el, mindössze 25 kilométerre Tanzániától. Meseszép tengerpartok és korallzátonyok szegélyezik a szigetcsoportot, ami titokzatosságával vonzza a kalandvágyó turistákat. Mikor utazzunk Zanzibárra és mit kell tudni erről a különleges szigetegyüttesről? Erről írunk ebben a blogbejegyzésben!

Mesébe illő környezet, megannyi élmény

Zanzibár olyan, mintha az ember átlépne egy másik univerzumba, egy kortalan valóságba, ahol a gondok szerte foszlanak, a nehézségek megszűnnek és nem marad más, csak az élvezet.

Zanzibár valójában nem egyetlen sziget, hanem egy szigetcsoport, ami több kisebb szigetből, illetve két nagyobból (Pemba-szigete és Unguja, közismertebb nevén Zanzibár) áll. Brit gyarmat volt, a függetlenségét 1963-ban nyerte vissza. A hivatalos nyelve a szuahéli, de a legtöbb helyen arabul és angolul is beszélnek.

A Zanzibárra utazókat különleges állatvilág várja, itt él a vörös kolobusz majom, a pézsmaantilop, de számos kaméleonfajnak és mintegy 40 madárfajnak is otthona. Zanzibáron nemcsak a tengerparti vidéket érdemes felfedezni, hanem Tanzánia szárazföldi területeit is. Itt a látogatók szafarin vehetnek részt, természetes élőhelyeiken figyelhetik meg az elefántokat, az oroszlánokat, a zsiráfokat.

Aki Zanzibárra utazik, annak számolnia kell azzal, hogy a higiéniás viszonyok nem éppen megfelelők, az ivóvíz- és a csatornaellátás hiányos, akadozik, olyan betegségekkel ellen kell felvérteznie magát az utazóknak, mint a tífusz, a hepatitis A, a kolera, de Zanzibár területén a malária is roppant elterjedt. Érdemes ezért körültekintően italt és ételt fogyasztani, de jellemzően a kínálatunkban szereplő, kipróbált hotelek rendelkeznek orvosi szolgáltatásokkal.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy Zanzibár egy mohamedán ország. A vallási előírásokat illik tiszteletben tartani, vagyis a hölgyeknek kerülni a túlságosan rövid és kihívó öltözetet, a férfiaknak pedig a rövidnadrágokat, különösen a középületek, vallási helyek felkeresésekor. Zanzibáron több mecset is található, ezek közül a legrégebbi a Kizimkazi mecset. A szigeten egyébként él egy kisebb keresztény közösség is, az ő központjuk a Stone Town városában található székesegyház.

A fővárosa Zanzibár városa, itt található Stone Town, ami a helyi kultúra központja. A különleges hangulatú Stone Town szűk utcáiról, egyedi épületeiről, az ajtókba vésett fa faragványairól és fenséges fűszerpiacáról vált ismertté. Az UNESCO Világörökség részét képezi.

Mikor utazzunk Zanzibárra?

Zanzibáron a trópusi éghajlat uralkodik, vagyis egész évben meleg van, amit hosszabb-rövidebb ideig tartó esős hónapok szakítanak meg. Az egyenlítő magasságában fekszik, a nap reggel 7 órakor kel és este 7 órakor nyugszik.

Zanzibár Afrikában található, ahol a száraz és az esős évszakok váltogatják egymást. A rövid száraz évszak januártól márciusig tart. Ezekben a hónapokban kifejezetten meleg van, a hőmérséklet 40 Celsius-fok körül mozog. Az európai turisták számára ez a főszezon, a legnépszerűbb időszak, mivel itthon ilyenkor már javában tél van.

A valódi monszun április elejétől június közepéig tart, ilyenkor sok csapadék esik, jóllehet, ha szerencsések vagyunk, akkor a kiszemelt helyeket fel tudjuk keresni, az eső pedig nem húzza keresztül a terveinket. Mindenesetre, a biztonság kedvéért ezt az időszakot kevésbé javasolják, ha valaki szeretné felfedezni Zanzibár szépségeit.

Júniustól októberig hosszú száraz évszak van, vagyis igazi páramentes, meleg idővel lehet kalkulálni. Az átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok körül mozog, a csúcshőmérséklet pedig akár a 30 fokot is meghaladhatja. Jellemzően a kánikula idején a páratartalom alacsony, a levegő viszont olykor-olykor megmozdul.

November-decemberben van az úgynevezett mwaka, a rövid esős évszak, amikor egy-egy napon a fejünkre hull az égi áldás, ez azonban nem folyamatos, csupán néhány órán keresztül esik az eső. A hőmérő higanyszála ebben az időszakban már bőven eléri a 30 Celsius-fokot, a hőérzetet pedig a magas páratartalom fokozza.

Mikor utazzunk Zanzibárra? A legideálisabb tehát, ha január és március vagy pedig június és október között tervezzük a zanzibári nyaralást.

Zanzibár a tengerparti Afrika világába enged bepillantást. Aki szeretné megtapasztalni a hófehér homok simogatását, hűsölni a pálmaligetek árnyékában és átélni a mesebeli naplemente látványát, annak Zanzibár nem fog csalódást okozni. A tengerpart szerelmesei, és a felfedezők egyaránt találhatnak kedvükre való programokat, aki pedig szafarizni szeretne, annak irány a kontinens belsőbb területei.

Fedezd fel Zanzibár szépségeit az ITAKA-val!

Látogass el honlapunkra, és foglald le álomnyaralásod!

Mikor utazzunk Zanzibárra? – Egy új világ felfedezése