Marsa Alam: utazás egy mesebeli világba

Marsa Alam egy újnak számító nyaraló övezet, ami 270 km-re fekszik Hurghada városától. A régió télen és nyáron is igazi kánaán a búvárok számára, a tenger ugyanis telis-tele van kincsekkel, korallszigetekkel és az élővilága is meglehetősen gazdag. Mi mindent érdemes megnézni, csinálni a Marsa Alam utazás alatt? Ennek jártunk utána!

Marsa Alam – apró halászfaluból üdülőkomplexum

A Vörös-tenger nyugati partján, Egyiptom délkeleti részén fekszik Marsa Alam, ami egy roppant népszerű nyaralóparadicsom, különösen azóta, hogy 2003-ban megnyitotta nemzetközi repülőterét. Egy kis halászfaluból nőtte ki magát a település és specializálódott a turizmusra. Valamivel több mint 1900 ember lakja, akik a hotelekben és a különféle szolgáltató helyeken járnak a turisták kedvében.

Az időjárás

Forró, sivatagi éghajlat jellemzi ezt a területet, a hőmérséklet aránylag állandó, nem ingadozik. A téli hónapokban átlagosan 22-25 Celsius-fok van, nyáron pedig 33-40 Celsius-fok körül mozog a hőmérő higanyszála. A legmelegebbet, 45 Celsius-fokot, 2010 májusában mérték, a legalacsonyabb hőmérsékletet pedig, 5 Celsius-fokot, 2008 januárjában. A Vörös-tenger vize kellemes, nyáron 22-29 Celsius-fokos, nem véletlen, hogy ideális üdülőhely vált belőle. Csapadék a területre nem jellemző, elenyésző mennyiség az őszi hónapokban hullhat.

5 program, amit nem érdemes kihagyni a Marsa Alam utazás alatt

Marsa Alam utazás alkalmával lehetőség nyílik a régió felfedezésére. Azok számára ideális választás ez a hely, akik szeretnének megismerkedni a helyi kultúrával, nevezetességekkel, de a strandolásra, pihenésre is időt akarnak szánni. Itt ugyanis a klasszikus látnivalók sora nem végtelen, de ez nem is baj, hiszen így a semmittevésre, pihenésre is marad idő.

Lényeges, hogy az utazás során valuta váltása nem szükséges, mivel a dollár és az euró is bevett fizetőeszköz. Érdemes azonban kisebb címletekkel készülni, ezekre ugyanis szükség lehet a programok során.

Vegyük sorra, melyek a legjobb programok!

Búvárkodás

Marsa Alam egy búvárparadicsom, ami meseszép élővilággal és korallszigetekkel várja a merülőket. Pár ezer forintnak megfelelő összegért profi búvár segítségét kérhetjük, aki tisztában van a helyi viszonyokkal, hogy hol érdemes merülni, mik a legjobb sznorkel terepek. Tapasztalt búvárok szerint, a korallok itt sokkal szebbek, mint Sharm el Sheikh területén, így aki igazán különlegeset szeretne látni, annak itt érdemes próbálkozni. Itt található az Abu Dabbab Bay, egy öböl, amit a világ 10 legszebb sznorkelező helyei között tartanak számon.

Ebben a régióban a tengeri kirándulások, merülések alkalmával akár teknősökkel és delfinekkel is lehet találkozni. Aki különleges kalandra vágyik, az mindenképpen keresse fel az Elphinstone-zátonyt, ahol több cápafaj is megfordul.

Szafari

A hotelek többféle szafaritúrát is szerveznek. Ezek felejthetetlen élményt nyújthatnak azok számára, akik még nem jártak a sivatagban. A kirándulások alkalmával lehetőség nyílik a beduinok életébe is bepillantani, lehet quadozni és tevegelni is.

Luxor

Marsa Alamból indulnak szervezett kirándulások Luxorba, ahol olyan ókori műemlékeket tekinthetünk meg, mint a Luxori templom, a Karnaki templom, a Királyok völgye, a Királynék völgye, a Luxori Múzeum és a Dejr el-Bahari templom.

Port Ghalib

Ez egy igazi turistaközpont, tele éttermekkel, bárokkal, kávézókkal. Itt található a Samadai-zátony, amit a „delfinek hazájának” is neveznek.

El Quseir

Marsa Alamtól 140 kilométerre fekszik El Quseir, ami Egyiptom legjelentősebb kikötője volt az időszámításunk előtt 5000 évvel. Egy csendes tengerparti kisváros, aminek kifejezetten gazdag a növény- és állatvilága. Érdekesség, hogy hosszú ideig a zarándokok innen indultak el Mekkába.

Asszuán

Kedvelt kirándulóhely Asszuán, ami számos történelmi emléknek ad otthont, például itt található a Szent Simeon kolostor, a Núbiai Múzeum Philai templomegyüttes és Elephantiné városa is.

Smaragdbányák

Az egyik legrégebbi bányászati emlékek a Kleopátra-bányák, a történészek szerint már Ptolemaiosz idejében használták őket.

I. Széthi kanaiszi templom
I. Széthi, I. Ramszesz fia volt és II. Ramszesz apja, egyik az ország legnagyobb uralkodóinak. Ő építtetett itt egy monumentális oszlopcsarnokot, ami kedvelt nevezetesség a turisták körében.

 

Marsa Alam egy igazi turistaparadicsom, ahol minden adott a zavartalan kikapcsolódáshoz és ahhoz, hogy a nyaralás igazi élmény legyen. Lenyűgöző luxust, kényelmet, all inclusive ellátást kínáló szállodák várják az utazókat, amik remek bázisul szolgálhatnak a kirándulásoknak. Ismerd meg az ITAKA Hungary utazási ajánlatait!

Marsa Alam: utazás egy mesebeli világba