Mallorca látnivalók: gyönyörködtető változatosság

Ha egyetlen szóval kellene Mallocra szigetét jellemezni az a változatosság lenne. Van itt minden, amire az ember a nyaralás alatt vágyhat: a tenger ragyogó kék és tiszta, az öblök, a partok hívogatók, a hegyeknek köszönhetően több kilátó, magaslat is van, ahonnan lenyűgöző a kilátás, a települések, a falucskák csendesek és bűbájosak, nem utolsó sorban pedig ott van főváros, Palma de Mallorca városa, amit felfedezni életre szóló élmény. Ez a sokszínűség az oka annak, hogy a Baleár-szigetek egyik legkedveltebb tagja. Összegyűjtöttük, hogy melyek Mallorca látnivalói, mik azok, amiket semmi esetre se hagyj ki!

Mallorca szigete

Spanyolország legnagyobb szigete Mallorca, alapterülete 3640 km2 és közvetlenül Menorca mellett terül el. Az állandó lakosok száma közel 900 ezer fő, akik a katalán nyelv mallorcai nyelvjárását beszélik. A sziget igazi különlegesség, hiszen nemcsak a látvány, a környezet varázslatos, de megannyi programlehetőség közül is választhatnak az utazók. Mallorca jelentős része természetvédelmi terület, ennek köszönhetően a természeti jellegzetességeket szépen megőrizték arról nem is beszélve, hogy közte van azoknak az európai helyeknek, ahol a legtisztább a tengervíz.

Aki szeretné felfedezni a szigetet, annak célszerű az autóbérlés mellett dönteni, így rugalmasan lehet az érdeklődésnek megfelelő kirándulásokat szervezni. A nevezetességeknél strandoknál a parkolási lehetőség adott, az utak változatosak, vannak szélesebb szakaszok és olyanok is, amiket inkább rutinosabb sofőröknek ajánlunk.

Mallorca igen népszerű, ennek ellenére az utcák rendezettek és tiszták, mindenhol zölden burjánzó növényeket, virágokat látunk. A strandok tágasak és jellemzően homokosak, amik fölé zöldellő helyek és dombok magasodnak. A főszezon július és augusztus, ebben az időszakban kifejezett sok a turista, így aki csendesebb kikapcsolódásra vágyik, az válassza inkább a tavaszi és az őszi hónapokat.

A sziget gazdaságának fő pillérét a turizmus adja, különösen kedvelt a németek, a britek és a spanyolok körében. Nemzetközi repülőtere Palma de Mallorcában, a fővárosban található.

Most, hogy rendelkezünk némi információval a szigetről, nézzük, melyek Mallorca látnivalói!

Mallorca látnivalói

Mallorca látnivalói színes képet festenek, vannak köztük történelmi emlékek, természeti szépségek és persze ezen a szigeten a szórakozási lehetőségek sem hiányozhatnak a listáról. Ismerjük meg, mit érdemes Mallorcán megnézni, kipróbálni, megcsodálni!

Palma de Mallorca

Ez a sziget fővárosa, ami tökéletes kiindulópontja lehet az itt töltött nyaralásnak. Mindenképp érdemes felkeresni a Santa María de Palma székesegyház épületét, mely arról vált híressé, hogy egyik falát díszíti a világ legnagyobb rózsaablaka. A városban járva látogassunk el a Bellver kastélyhoz, az Almudaina királyi palotához, de ne hagyjuk ki a régi malmokat és a kikötőt sem. Ha megéheztünk, akkor térjünk be a Forn Fondóba, ahol jellegzetes helyi süteményeket kóstolhatunk.

Tengernyi szórakozási lehetőség

A sziget népszerű a fiatalok körében, akik keresik a nyüzsgést, a pezsgő éjszakai életet. Az ő számukra jó választás Magaluf, ami egy valóságos party központ. Itt leginkább a britek buliznak, El Arenal pedig a németek kedvence. Magaluf egy teljes mértékig a turisták igényei szerint kialakított település, nincsenek is helyi lakosok, csupán a szolgáltatásokat üzemeltetők élnek itt életvitelszerűen. Érdekesség, hogy a főszezonon kívül egészen más hangulat uralkodik, a bulizó fiatalok helyett családokat, középkorú párokat láthatunk az utcákon.

A strandok

Mallorcán a strandok között találhatunk olyat, ami lassan mélyülő és homokos, de vannak sziklás, meredek partszakaszok is. Egymást érik a jobbnál jobb strandok. Érdemes kipróbálni a következőket: Cala Millor, Port d’Alcúdia, Port de Pollenca, Playa de Muro. Tiszta vízre és partra számíthatunk, egy olyan környezetre, ahol zavartalan lehet a kikapcsolódás.

A legjobb strand a szigeten a Playa de Muro, ami egy 6 km hosszú strand, a bőséges, tágas térnek köszönhetően nem zsúfolt sosem. A víz azúrkék, a tengerpart csodás, minden adott a karibi hangulathoz. Bátran érkezhetünk ide autóval is, a parkolás ugyanis ingyenes.

A Formentor-félsziget

A félsziget Sierra de Tramontana északi részén található, ahhoz, hogy ide eljussunk, kanyargós utakon át kell kelni egy hágón. Érdemes felkeresni a Playa de Formentor partszakaszt, ami egy 1 km hosszú strand, és semmi esetre hagyjuk ki a Faro de Formentor világítótorony megtekintését sem. Útközben célszerű beiktatni két kilátót is, az egyik az Es Colomer kilátó, a másik pedig a Talaia d’Albercutx, ami egy kilátópontként funkcionáló régi erőd.

Drach barlangok

A Martel-tó egy földalatti tó, ami fölött a Drach barlangok magasodnak. Régebben hajókirándulásokat szervezetek erre a területre, ma már azonban ez a szolgáltatás szünetel, viszont a tó mellett rendszeresen tartanak klasszikus zenei koncerteket. Innen alig 4 km-re tovább folytathatjuk a barlangi kalandokat a Dels Hams-barlangok felfedezésével.

Fornalutx

Mindössze 700 ember lakja ezt az autentikus kis falucskát, ami egy igazi eldugott gyöngyszem, szűk utcácskákkal és nyugalmat árasztó hangulattal. Aki szeretne belekóstolni a helyi kultúrába, annak kötelező program.

Éttermek és bárok

A gasztronómia a mediterrán országokéra jellemző jegyeket viseli magán. Mindenképp kóstoljuk meg a Coca de Trampót, ami egy egyszerű tésztalap, rajta paprikával, paradicsommal, hagymával és olívával, de ne hagyjuk ki az Arrós Brut fogást sem, ami az ünnepek, összejövetelek klasszikus étele. Fő alapanyaga a rizs, amihez zöldségeket, húst, kolbászt, fűszereket és gombát adnak. Kiváló helyi finomság a malacsült, ami leginkább karácsonykor kerül az asztalra, de igazi ínyencség a XIV. századból származó frit is, amit az évszaknak megfelelő zöldségekből, sertésből, bárányhúsból készítenek el.

Mallorca sokszínűsége leveszi az embert a lábáról. Az év minden szakában kiváló választás, a téli hónapokban is kellemes tavaszi klíma fogad minket. Elrepítünk Mallorcára, a varázslatos szigetre, nézd meg aktuális ajánlatainkat!

Mallorca látnivalók: gyönyörködtető változatosság