Kréta legszebb strandjai

Kréta vonzó célpont a turisták számára, a mi nem is csoda, hiszen a napfényes, aranyló homokkal borított partok, a változatos, a tenger fölé magasodó sziklák és a mesés türkizben pompázó víz lebilincselő látvány. Ehhez gazdag kulturális környezet és finom ételek társulnak. A tengerpartok, strandok tekintetében igen gazdag a választék, vannak kavicsos, homokos partok, eldugottabb, csendesebb strandok és nyüzsgő, pezsgő szakaszok is. Ebben a blogposztban összegyűjtöttük, hogy melyek Kréta legszebb strandjai!

Görögország gazdag történelemmel és gyönyörű tájakkal büszkélkedik. Ebben a mediterrán térségben található Kréta szigete is, amely a Krétai-tenger és a Líbiai-tenger között helyezkedik el. A mediterrán térség egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, ami számos látnivalóval büszkélkedhet. A turisták szívesen látogatják a Knósszosz, Phaisztosz és Gortüsz régészeti lelőhelyeit, a Réthimno várat, valamint a híres Szamariász-szurdokot. A sziget híres arról, hogy a minószi kultúra központja volt, és a legrégebbi ismert európai civilizáció emlékeivel büszkélkedhet.

Kréta gazdag természeti szépségekben is: hegyek, fennsíkok, barlangok és szurdokok díszítik. Az időjárás általában kedvező a turizmus szempontjából, így semmi akadálya nincs annak, hogy az emberek maximálisan kiélvezzék a környezet adta lehetőségeket. Kréta szigete sok érdekes és izgalmas lehetőséget kínál az idelátogatóknak, és a helyiek vendégszeretete is hozzájárul a kellemes utazási élményhez.

A sziget változatos domborzattal rendelkezik, és számos gyönyörű strandot kínál az ide látogatóknak. Kréta egyébként 260 km hosszú, a szélessége pedig a legkeskenyebb helyen 13 km, a legszélesebben pedig 60 km. Területe tehát meglehetősen nagy, tele látnivalókkal és kiváló partszakaszokkal. Összesen több mint 1000 km hosszú a tengerpart, így bőven akad választási lehetőség.

Kréta egyes régióiban megtalálható strandok különböző jellemzőkkel rendelkeznek, így mindenki kiválaszthatja a számára tökéletes helyet a napozáshoz és a fürdőzéshez. Nem mindegy tehát, hogy Nyugat-Kréta, Kelet-Kréta, Észak-Kréta és Dél-Kréta lesz az úti cél! Ha például a déli részekre megyünk, a Líbiai-tenger partjára, ott sokkal gyérebben lakott vidékeket láthatunk. Ezek a területek turisztikai szempontból kevésbé kiépültek, ennek megfelelően a tömeg is sokkal kisebb. Északon ezzel ellentétben a nyüzsgés a jellemző, itt terülnek el a nagyvárosok, az üdülőfalvak.

A sziget strandjai évről évre megjelennek a világ legszebb strandjait jegyző listákon. Rendszeresen a legszebbek közé választják például az Elafonissit, a Chrissit és a Balost is. A szigeten számos kiváló strand van, ezek igen változatosak, így mindenki megtalálhatja azt, amelyik a saját igényeihez a legjobban passzol. Ismerjük meg Kréta legszebb strandjait!

Ezek Kréta legszebb strandjai

Elafonissi

Kréta délnyugati csücskében található, körülbelül másfél órás autóútra Chaniatól. Elafonissi a sziget talán legismertebb tengerpartja, amely egy valódi földi paradicsom. A trópusi jellegű lagúnát rózsaszín koralltöredékek és fehér homok veszik körül. A sekély vízű öböl ideális kisgyermekes családok számára is. A tengerpart jól kiépített, napágyak bérelhetők, és több beach bár áll rendelkezésre.

Balos

Ez a strand Kréta északnyugati csücskében, a Gramvoussa-sziget közelében helyezkedik el. A lagúna egzotikus környezete, a puha fehér homok és a sekély vízű türkizkék lagúna miatt Balos álomszerű strandja az utazási prospektusok kedvelt témája. A lagúnában az alapvető szolgáltatásoka megtaláljuk, vannak napágyak, néhány bár, de nem túlságosan kiépített. Balos-t a világ legszebb strandjai között tartják számon, ezért nyáron nagyon népszerű, olykor túlzsúfolt.

Vai Palm Beach

Ez az egyik legkülönlegesebb strand a szigeten. A partot nagyjából 5000 pálmafa veszi körül, és Vai elnyerte Európa legnagyobb pálmaerdeje címet. A strand oázis szerű hangulata miatt sokkal inkább afrikai jellegű, mint görög. Jól kiépített, parkolóval, büfével és napágyakkal.

Kalypso Beach

A kedvelt sziklastrand, a Kalypso Beach festői környezettel, puha homokkal és kristálytiszta vízzel várja a nyaralókat. Nyugodt hangulatáról és a környező tájra nyíló lenyűgöző kilátásról ismert. Tökéletes helyszín a feltöltődéshez, strandoláshoz, úszáshoz, napozáshoz és a vízi sportokhoz.

Preveli Beach

A Preveli Beach Kréta egyik népszerű úti célja, ahol gyönyörű pálmafák magasodnak fölénk, van itt egy folyó is és természetesen a homokos tengerpart. A sziget nyugati részén található strand az egyedülálló hangulatával sok látogatót vonz.

Voulisma Beach

A Voulisma Beach, más néven Aranypart, Kréta keleti részén található. Puha aranyszínű homok és sekély, kristálytiszta víz várja a strandolókat, így ideális a családok számára is. A strand jól kiépített: napozóágyakban lehet pihenni és felfrissülhetünk a strandbárok valamelyikében.

Matala Beach

A Matala Beach Kréta déli részén található. Az 1960-as években vált népszerűvé, mint a hippik gyülekezőhelye. A strandot egyedülálló sziklaalakzatok és a sziklákba vájt barlangok díszítik. Ma a Matala Beach nyugodt és bohém hangulatot kínál, természeti szépségével és gazdag történelmével vonzza a turistákat.

Red Beach

A Red Beach, más néven Kokkini Ammos egy egyedülálló strand, amely Matala közelében található. Nevét homokjának és szikláinak jellegzetes vöröses színéről kapta. A vörös strand kiváló helyszínt biztosít a pihenéshez, lehetőséget kínál a búvárkodásra és a környező barlangok felfedezésére.

Repülj az ITAKA szárnyain egészen Krétáig! Ismerd meg aktuális ajánlatainkat!

Kréta legszebb strandjai