ITAKA utazási iroda | Nyaralás - külföldi utazások és nyaralások

Korfu látnivalók: smaragdzöld sziget a természet és a tenger kedvelőinek

Written by ITAKA | 2023.05.16. 13:20:32

Görögország legszebben zöldellő szigete Korfu, ami tökéletes választás a természetbúvár utazók számára. Meseszép smaragd környezet, mediterrán időjárás, csodás túraútvonalak, hatalmas hegyek és nagyon kedves helyiek – Ezek miatt mindenképp érdemes felkeresni a szigetet. Hogy miért még? Mert megannyi dolgot lehet itt felfedezni! Nézzük, melyek Korfu látnivalói!

Korfu az egyik legkedveltebb görög sziget, turisták tömegeit vonzza évente. Népszerűségét annak köszönheti, hogy mindenki megtalálhatja itt a számítását: a természetkedvelők, a történelem szerelmesei és a strandimádók is. Kerkyra, ezen a néven emlegetik a helyi emberek a Korfut, ezt nevet egyébként a velenceiektől kapta. A legenda szerint a sziget egy ajándék volt a tengerek istenétől, Poszeidóntól Kerkyrának, egy folyami nimfa leányának, akibe beleszeretett.

A Jón-szigetekhez tartozik, alapterülete csaknem 614 négyzetkilométer, a népessége pedig valamivel nagyobb, mint 100 ezer fő.

Nézzük, melyek a smaragdsziget, Korfu látnivalói!

Korfu látnivalói

Korfu városa

Korfu fővárosa a sziget nevét viseli. Egy igazán hangulatos kis városka, szűk sikátorokkal, kellemes utcácskákkal. A francia, a velencei, az angol és a görög építészet jegyei köszönnek vissza az utcákon sétálva. Az Esplande tér a központja, de érdemes felkeresni a Liston árkádot és a Spianada teret is. Korfu óvárosa az UNESCO világörökség részét képezi, a Campiello negyedben gyönyörű villák, múzeumok, templomok és üdítő kertek sorakoznak. Az óvárost egyébként két erőd fogja közre, ahonnan csodaszép a kilátás.

Homokos tengerpart

A smaragdszigeten lenyűgöző tengerpart várja azokat, akik szeretnének rácsodálkozni a tenger rabul ejtő szépségére. Érdemes felkeresni a Sidari falucskában található Canal d’Amourt, a történetek szerint ugyanis, azok a párok, akik közösen átúsznak a szerelem csatornáján, örökké szeretni fogják egymást. A csendes kikapcsolódásra vágyók számára jó választás az Agios Spiridon strand, akik pedig a vízi sportoknak szeretnének hódolni, azok a Pleokastritsa partszakaszt vegyék célba, itt igen gazdag a tenger élővilága, remek terep az úszásra, búvárkodásra, sznorkelezésre.

A gyönyörű tengerpartot érdemes a víz perspektívájából is megcsodálni például egy hajókázás alkalmával. Aki pedig még egy extra csavart is szeretne csempészni az élménybe, próbálja ki az Alipa kikötőből induló üvegfenekű hajót is.

Az Ahílio palota

A fővárostól, Korfutól mindössze 10 km-re található az Ahílio palota, ami Sissi császárné nyári rezidenciája volt. Egy gyönyörű neoklasszikus épület igazi gyöngyszem, amit belülről is érdemes megtekinteni de mindenképp időzzünk el kicsit a kertjében is. Érdekesség, hogy az épületet a császárnő iránymutatása szerint rendezték be, így a mitológia több alakja is helyet kapott a falak között valamilyen formában.

A Kassiopi kastély

Kassiopi egy igaz, autentikus halászfalu, ami megőrizte eredeti báját. Itt található a Kassiopi kastély, amit a túrázás szerelmeseinek ajánlunk. A Kassiopi kastély egykor a védelmi rendszer egyik oszlopaként szolgált, ennek maradványait, romjait tekinthetjük itt meg. Érdemes tudni, hogy a kastélyhoz meredek gyalogúton lehet feljutni, melyet olajfák szegélyeznek. A várfal megmaradt részein végig lehet sétálni, a kilátás pedig nem mindennapi innen.

A Drastis fok

A Drastis fok felkeresése kötelező program. Ez egy igazán varázslatos, zegzugos terület, amit igazi élmény felfedezni. Aki szeretné megfigyelni a tengeri apály és dagály változását, az jó helyen jár, itt ugyanis különösen látványos a víz mozgása.

A Pantokrator-hegy

Ez a sziget legmagasabb pontja, melyet kétféle módon közelíthetünk meg: gyalogosan, ebben az esetben egy két órás túrával érdemes kalkulálni, illetve autóval Perithia városából. A kilátás lélegzetelállító, ráláthatunk a szomszédos szigetekre, Albánia partjaira, sőt, ha tiszta az idő, még akár az olasz csizma csücskét is megpillanthatjuk.

Angelokastro kastély

Angelo vára egy hatalmas, monumentális építmény, ami védelmi funkciót töltött be a történelem során. A vár egy magaslaton áll, amit egy kanyargós úton közelíthetünk meg autóval, az utolsó szakaszt pedig gyalog kell megtenni. Ez nem túl hosszú, de annál meredekebb útszakasz.

Gasztronómia

Minden helyről sokat elárul az, hogy milyen a gasztronómia, mit esznek a helyi emberek. Korfun a legnagyobb családi kedvenc a Pastitsada, ami egy paradicsomos, olívás, húsos tésztaétel, de tipikusnak számít a halas Bourdeto, illetve a Pastrokio is. Utóbbi egy kemencében sült étel, amelyben tojás, sajt, darálthús, padlizsán és bazsalikomos paradicsomszósz van. A gasztronómia színes, az ételek mediterrán jellegűek, sok paradicsomot, halat, zöldségeket tartalmaznak.

Korfu kiváló választás azok számára, akik a nyaralás során szeretnék kiélvezni a tenger adat lehetőségeket és elmélyedni annak szépségében, de a történelmi kalandozásokat, kirándulásokat sem hagynák ki semmi pénzért. Megannyi kikapcsolódási lehetőség, csodás strandok, álomszép naplementék várják az ide érkező turistákat, akik a szigeten találhatnak pörgősebb és csendesebb, eldugottabb helyeket egyaránt.

Utazz az ITAKA-val a smaragdszigetre! Nézd meg, milyen ajánlatokat kínálunk a weboldalunkon!