Karácsony Egyiptomban: ünnepi hangulat a Vörös-tenger partján

A karácsony egy igazán különleges ünnep. Ilyenkor az emberek szeretnek kicsit elvonulni, ez a kikapcsolódás, a pihenés, a feltöltődés időszaka. A regenerálódáshoz és tervezéshez ideális választás Egyiptom. Milyen a karácsony Egyiptomban és miért érdemes itt tölteni a jól megérdemelt szabadnapokat? Ennek jártunk utána!

Karácsony Egyiptomban

A karácsony Egyiptomban meglehetősen más, mint Magyarországon. Ez nem is csoda, hiszen az ország lakosságának legnagyobb része iszlám vallású, mindössze 10% tartozik koptok közé, vagyis kopt keresztény, akik viszont megülik a karácsony ünnepét. A koptok a karácsonyt az ortodox hagyományok szerint január 7-én ünneplik, ennek értelmében tehát az adventi időszak az ezt megelőző 40 napban van. Ez a 40 nap a kopt keresztényeknél a böjtről szól és arról, hogy az emberek önmagukba nézzenek és Istenre figyeljenek.

A szenteste, ami a nyugati keresztény szokások szerint december 24-e, az egyiptomi kopt közösség számára január 6-a. Ezen a napon több órás liturgián vesznek részt a hívek, karácsony napját pedig a szeretteik körében töltik.

Ebben a kultúrkörben a karácsony nem annyira ételcentrikus, mint mifelénk. A kopt keresztények általában ilyenkor édességeket, süteményeket sütnek és ezeket a muszlim szomszédaiknak, kollégáiknak, barátaiknak ajándékozzák. Az ajándékozás sem jut akkora szerephez, ha vásárolnak is valamit, akkor is leginkább ruhákat, praktikus dolgokat, amiket aztán a mindennapokban használni tudnak.

Ha tehát utazás szempontjából beszélünk arról, hogy milyen a karácsony Egyiptomban, akkor valójában két dologra is gondolhatunk, egyfelől a helybéli kopt keresztények ünnepére, ami január elején van, másfelől pedig arra, hogy mi vár ránk e távoli országban, ha december második felében keressük fel.

Nyugati karácsony a piramisok árnyékában

Merthogy, annak ellenére, hogy a kopt karácsony január 7-e, a nyugati hatás igen jelentős. A szolgáltatók, a szállodák pontosan tudják, hogy sok európai ilyenkor tudja kivenni a szabadságát, ilyenkor indul útnak, ezért egyáltalán nem kell meglepődnünk azon, ha itt-ott találkozunk karácsonyi motívumokkal, díszekkel, fényekkel.

Főleg a nagyobb városokban jellemző, hogy a turisták kedvében szeretnének járni. Kairóban például általában karácsonyi díszbe öltöztetik a város egyes részeit és karácsonyi fényeket helyeznek fel. Több helyen műfenyőket díszítenek fel és bizony a bevásárlóközpontokban az ismerős karácsonyi dallamok is felcsendülnek.

Hasonlóan, a szállodák is igyekeznek szem előtt tartani a turisták igényeit. Ilyenkor ugyanis megtelnek a szállodák olyanokkal, akik az all inclusive ellátás, a koktélok és a varázslatos tengerpart bűvöletében szeretnék tölteni az ünnepet. Gyermekes családok, fiatal és nyugdíjas párok, megszállott utazók érkeznek a Vörös-tenger partjára vagy éppen egy szálloda hajó utasaként csorognak a Nílus hullámzó vizén. A szállodákban december 24-én, 25-én és 26-án ünnepi lakomát rendeznek, amit általában karácsonyi műsor követ, a gyerekeket pedig a Mikulás várja ajándékokkal.

Miért jó döntés a karácsony Egyiptomban?

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért akar valaki éppen Egyiptomban karácsonyozni. Összegyűjtöttük az érveket!

Megvan a karácsonyi feeling

Aki amiatt aggódik, hogy így nem lesz elég ünnepi a karácsony, az megnyugodhat: az egyiptomi vendégszeretet messze híres, ami bizony megmutatkozik abban a sok-sok gesztusban, amit a turisták irányába tesznek. Ennek köszönhetően nem kell lemondani a karácsonyi hangulatról, az ünnepi csillogásról.

Télből a nyárba élmény

Egyiptomban a téli időszakban is meleg van, a tenger hőmérséklete alkalmas arra, hogy csobbanjunk benne. Így, aki szeretné megtapasztalni, hogy milyen érzés a téli zimankóból megérkezni a nyári melegbe, annak ez igazán feledhetetlen élmény lesz.

Könnyebb kiszakadni

A karácsony a szeretet ünnepe, ez azonban igen sok családnál versenyfutásba és rohanásba csap át. Ha azonban az ember elutazik, akkor sokkal könnyebb kiszakadni a karácsonyi mókuskerékből, mert sajnos ilyen is létezik. Arról nem is beszélve, hogy sokan ebben az időszakban tudják kivenni a legtöbb szabadságukat egyben, ami ideális egy hosszabb pihenéshez.

Pihenj a Vörös-tenger partján, nézd meg aktuális kínálatunkat! 

Karácsony Egyiptomban: ünnepi hangulat a Vörös-tenger partján