Jordánia - Petra: Kőbe vájt múlt

Petra egy kihagyhatatlan turisztikai látványosság Jordániában: egy homokkőből faragott város, amit időszámításunk előtt építettek. A mesés hely ma már az UNESCO Világörökség része. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes megnézni ebben a különleges városban.

Petra egy igazi történelmi csoda, ami rengeteg embert nyűgözött már le, köztük olyan ikonokat is, mint Steven Spielberg, aki itt forgatta az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag meghatározó jeleneteit. De miben rejlik a homokkő város különlegessége és mit érdemes megnézni az ide utazóknak? Jöjjenek a részletek!

Mit érdemes Petra városában megnézni?

A romváros egykor az ókori mabateusok királyságának központja volt. Az egykor virágzó központ hanyatlását egy földrengés hozhatta el időszámításunk szerint 555-ben. A természeti csapás hatalmas pusztítást végzett, szerencsére azonban a kőből faragott építmények közül sok fennmaradt, amik most büszkén tehetnek tanúbizonyságot elődeink zsenialitásáról.

Aki szeretné felfedezni a várost, annak Wadi Musa-ba kell utazni, ez a Mózes-völgye, innen indul az út a történelembe. Bő 1 kilométeres, a Szik szurdokon keresztül vezető séta után juthatunk el Petrához. Itt elsőként olyan, remek állapotban fennmaradt szépségeket csodálhatunk meg, mint a Kincsesház, ami a Fáraó kincstára volt. Innen az utunk a Külső Szikbe vezet, amit több mint 40 sírkamrával vettek körül. Felfedezhetjük a 3000 ember befogadására képes színházat, amit 2000 évvel ezelőtt vájtak a falba a nabateusok, megtekinthetjük a mesteri faragásokat, a Királyi sírok részét képező sírhomlokzatokat. Érdemes tenni egy kitérőt az Al Habis fele is, ez a börtön kis dombja. Innen lenyűgöző kilátás nyílik a környékre.

Feltétlenül fel kell keresni a kősziklák felületébe vájt lépcsőn megközelíthető Al Deir kolostort is, amit időszámításunk előtt 86-ban sírkamrának építettek, a bizánci korban azonban templomként használtak.

Aki szeretné a környéket is felfedezni, annak jó választás lehet a tevegelés vagy az, hogy szamárháton járja be a magasabban fekvő területeket.

Mire kell ügyelni, ha Petrába mész?

Petra varázslatos építményeit homokkövekből faragták ki. Ezt az anyagot könnyű volt megmunkálni, ez azonban azt is jelenti, hogy igen érzékeny a külső hatásokra. Például a csapadék kártékony hatását már a nabateusok is észrevették, ezért építettek csatornahálózatot, korlátozva ezzel a víz roncsoló hatását.

A turisták tömegei sajnos ugyanilyen káros hatással lehetnek a műemlék állapotára, éppen ezért nem árt néhány dologra ügyelni, ha azt szeretnénk, hogy ezek az emlékek még sokáig hirdessék a történelem dicsőségét. Érdemes a látogatás során puhább talpú cipőt viselni, kerülni a túrabotok használatát és kizárólag a kijelölt útvonalon haladni.

Petra nyüzsgő hangulata ma is él, megannyi árus kínálja itt a portékáját. A bazár árusai között találhatunk helyiek által készített, autentikus darabokat is, ha ezeket vásároljuk meg, akkor támogathatjuk a helyi beduin közösségeket. Érdemes betérni egy csésze forró teára egy étterembe, kávézóba és élvezni a különleges légkört, a látványt.

Petra felfedezésére szánjunk legalább 4 órát, de még jobb, ha egy teljes napot eltöltünk itt. Nagyon ügyeljünk arra, hogy mikor megyünk, nyáron ugyanis, koradélután, akár 50 fokig is kúszhat a hőmérő higanyszála, ami ronthat az élményen, különösen akkor, ha az ember nem szokta a nagy meleget. Októberben és novemberben pedig az esővel kell számolni.

Fedezd fel a különleges Petra városát az ITAKA-val!

Egy napos kirándulás keretén belül lehetőség van ellátogatni Tabából Jordániába és megnézni a csodálatos Petra városát vagy átutazhatsz Jeruzsálembe. Fedezz fel több várost egy nyaralás alatt!
Taba ezerarcát ne hagyd ki!

Fedezd fel Egyiptomot az ITAKA segítségével! Kattints, és nézd meg, milyen ajánlatokat kínálunk!

Jordánia - Petra: Kőbe vájt múlt