Isztambul városlátogatás: a város, ahol világok találkoznak

Isztambul városában a múlt és a jövő fonódik össze, és az Ázsia és Európa között húzódó határ elmosódik. Törökország szíve, egy olyan város, melynek minden sarka történelmi meséket suttog a fülünkbe, miközben a modern kor szellemét is magában hordozza. Ez a város nemcsak építészeti remekművekkel, hanem egyedülálló kultúrával és életérzéssel is várja látogatóit. Mit kell tudni erről a kulturális olvasztótégelyről? És miért az ITAKA-val induljunk Isztambul városlátogatásra? Olvass tovább és bevezetünk a titokzatos kelet világába!

Isztambul egy találkozási pont, ahol két kontinens, Ázsia és Európa, és számtalan kultúra üdvözli egymást. Egykor Konstantinápoly néven vált ismertté, a Bizánci és az Oszmán Birodalom szíve volt, és ma is Törökország legnagyobb városaként tartják számon. A Boszporusz szoroson átívelő hídjai két világot, két kultúrát kötnek össze szó szerint és átvitt értelemben is.

Isztambulban a két kontinens nemcsak földrajzilag kapcsolódik itt össze: a kultúrák, hagyományok és ízek keveredése is egyedülálló atmoszférát teremt. Fedezzük fel a történelmi Sultanahmet negyedet vagy a pezsgő Beyoglu utcáit, és megérthetjük, miért is tekintik ezt a várost a kelet kapujának.

Isztambul egy izgalmas kavalkád, amelyben az ősi építészeti remekművek és a nyüzsgő nagyvárosi hangulat létezik egymás mellett. A hagyományok és a modernitás itt ér össze. Nem túlzás tehát azt mondani, hogy ebben az értelemben is egy találkozási pont.

15 millió ember él itt 39 kerületben több mint 1700 éves történelemmel a háta mögött. Isztambul egy olyan hely a világtérképen, amely minden utazó bakancslistáján szerepel. Ha tehát Törökországban gondolkozunk, akkor a Török Riviéra nyaralás mellett jusson eszünkbe ez a különleges város is. Összegyűjtöttük 5 tippet, tanácsot, ha most először hódítod meg a várost!

shutterstock_2212880579

5 tipp ha Isztambulba látogatsz

Legyen szó akár a történelmi látnivalókról, a modern város életéről vagy egyszerűen egy hétvégi kikapcsolódásról, Isztambul rendkívüli élmények sorát kínálja minden utazó számára. Hoztunk 5 tippet, tanácsot, ami hasznos lehet, ha Isztambulba készülsz!

1. Jól válaszd meg az utazás időpontját!

A város évente 14 millió turistát vonz. A nyári szabadságolások miatt főleg ebben az időszakban óriási a tömeg. Ha szeretnéd elkerülni a tumultust, akkor válassz másik időpontot. Ráadásul ilyenkor nagyon meleg van, ami városnézéshez nem annyira ideális, minden nevezetességnél kígyóznak a sorok, és általánosságban az árak is magasabbak lehetnek.

Utazz inkább tavasszal vagy ősszel, esetleg ha a hófödte várost akarod megcsodálni, akkor a tél is jó választás!

2. Pénz a zsebben!

Habár a városban a turisták által kedvel helyszíneken és üzletekben 99%, hogy elfogadják a bankkártyát, mégis érdemes némi készpénzt váltani. Ennek oka, hogy a kis boltokban, piacokon csak ezt fogadják el, ráadásul, vagy egy limit, ami alatt nem is lehet kártyával fizetni. Lényeges tudni, hogy az ATM automaták használatakor pénzfelvételi díjat kell fizetni, ami egyes bankok esetén 5% is lehet.

3. Próbáld ki a tömegközlekedést!

Isztambulban kiváló a tömegközlekedés, jól használható és ráadásul nem is drága. Külön figyelmet érdemelnek a dolmusok, amik amolyan iránytaxik. A dolmus (töltött) elnevezés arra utal, hogy rengeteg ember használja őket, akik szinte felpréselődnek a kisbuszra. Vásárolj IstanbulKart-ot, így kedvezőbb lesz a közlekedés ára. Villamossal gyakorlatilag az összes nevezetesség megközelítő, így rutinos isztambuli utazóknak ez az elsődleges közlekedési eszköz. 

Utazhatsz ezen kívül taxival is. Erről azt kell tudni, hogy a sárga taxik a legolcsóbbak, prémium szolgáltatást nyújtanak a türkiz taxik és a feketék még ennél is drágábbak. Van egyébként Uber is, illetve alternatívája a BiTaksi és az Itaksi is.

shutterstock_189212324

4. Ne dobj WC-papírt a WC-be!

A város csőrendszere nem megfelelő arra, hogy ennyi embert ellásson, éppen ezért arra kérik az embereket, hogy a WC-papírt a szemetesbe dobják. Ha egyébként mosdót keresel, akkor érdemes keresni egy mecsetet, itt ugyanis a legtöbb esetben nyilvános illemhelyek is vannak, amik kifejezetten tiszták.

5. Ne hagyd ki a török reggelit!

A reggeli a legfontosabb étkezés Törökországban, különösen a vasárnapi, a kahvalti. Utóbbi szinte az egész délelőttöt kitölti, az emberek összegyűlnek a családdal, barátokkal együtt lakomáznak. Az asztalra jellemzően somun, sajt, olajbogyó, tojás és zöldségek kerülnek. Ha nincs is vasárnap, az olyan helyeken, mint például a Van Kahvalti részese lehetsz ennek az élménynek.

shutterstock_1935298499

Isztambul városlátogatás az ITAKA-val

Az Isztambul városlátogatás az ITAKA szervezésében egy komplex program. Az utasok 4*-os hotelben, kétágyas szobákban szállnak meg, és félpanziós ellátásban részesülnek. Nézzük a 4 napos programot!

Első nap a csoport Budapestről indul Isztambul felé Wizz Air járattal. Megérkezést követően, délután egy hajókiránduláson veszünk részt a Boszporuszon, így lehetőségünk nyílik a vízről megcsodálni a város képét és a mecseteket.

shutterstock_1013529151

Második napon gyalogos városnézésre indulunk. A Szultanahmet negyedben kezdünk, megnézzük a Hagia Sophia bizánci templomot, az Ahmed szultán-mecsetet (Kék mecset), felkeressük a Hippodrome teret, a Topkapi Palotát és a Galata-tornyot. A délutáni program a piacozás! Belevetjük magunkat az Egyiptomi Bazárba és a Grand Bazaarba is. Végül pedig Szulejmán szultán mecsetjét keressük fel.

Harmadik nap délelőtt egy fakultatív programon vehetünk részt, az Oszmán Birodalom történetét ismerhetjük meg a Topkapi Palotában, délután pedig szabadprogram vár ránk.

Negyedik napon a reggeli után utazunk vissza Budapestre.

shutterstock_721600093

Isztambul egy varázslatos világ, amibe, ha egyszer belekóstolsz, akkor elragadja a szíved egy darabkáját és biztosan vissza akarsz majd térni. Utazz az ITAKA szervezésében és semmi másra nem kell koncentrálnod, csak az élmények begyűjtésére!

Isztambul városlátogatás: a város, ahol világok találkoznak