Durrës látnivalók: balkáni kaland tele minden jóval

Albánia nem tartozik a klasszikus tengerparti úti célok közé, ami igen nagy hiba. Az emberek roppant barátságosak, az ételek finomak, az árak megfizethetők, arról nem is beszélve, hogy izgalmas és romantikus helyeket fedezhetünk fel a nyaralás alatt. Albániában a legnagyobb kikötőváros Durrës, ahonnan csupán 30 km a főváros, Tirana és innen juthatunk el közvetlen kompjárattal Barira. Miért érdemes ellátogatni ide és mik Durrës látnivalói? Erről szól ez a blogposzt!

Durrës városa

Durrës városát időszámításunk előtt 627-ben alapították görög telepesek, így ez az ország legrégebbi városa. Az idők során fontos szerepet töltött be Albánia történelmében, 1912-ben például innen indult útjára a függetlenségi mozgalom. Nem csoda hát, hogy megannyi látnivaló várja itt az utazókat. A történelem lenyomatai ott figyelnek a látványosságokon, az épületeken, így bőven van mit felfedezni a településen. A városnéző túrák közé érdemes azonban beiktatni fürdőzős napokat is, mivel Durrës-ben kellemes tenger és homokos partok várják a csobbanni vágyókat.

A város egyébként Albánia legnagyobb üdülőhelye, ami telis-tele van kiváló, modern szállodákkal, melyek bármilyen más tengerparti város kínálatával felveszik a versenyt. Emellett azonban megtapasztalhatjuk az autentikus balkán nagyvárosi életérzést is az utcákat róva. A 124 ezres város legtöbb bevétele ma a kikötőből, illetve a turizmusból származik.

Vegyük sorra, melyek Durrës látnivalói!

Durrës látnivalói

Az amfiteátrum

Albánia egyetlen amfiteátruma itt található Durrës városában. Időszámításunk előtt a 2. században felhúzott épülethez tartozik egy folyosórendszer, amiben egy, az időszámításunk utáni 5. században épített, keresztény kápolna található.

Az amfiteátrumot egyébként 1966-ban tárták fel, egészen véletlenül derült fény az építmény létezésére: egy helyi lakos kutat ásott, ennek következtében beszakadt a föld egy nagyobb területen. Ekkor kezdődtek meg az ásatások, a feltárás. A feltárás a mai napig tart, jelenleg a nézőtér nyugati oldala, az alatta vezető lépcsők, alagutak és folyosók látogathatók. A Balkán-félsziget legnagyobb amfiteátruma harmad akkora, mint a római Colosseum és nagyjából 15 ezer néző befogadására volt alkalmas.

Durrësi vár

Durrës látnivalói közül érdemes felkeresni a várfal maradványát, aminek látképét a velencei torony teszi teljessé. A 4. században a területet egy hatalmas földrengés rázta meg, ami teljes mértékben lerombolta a város védelmi erődítményét. Ezt később újjáépítették, 12 méter magas falakat húztak fel, hogy megvédjék a települést a fosztogató, barbár csapatoktól. Ezek maradványait tekinthetjük meg ma. Az egykori erőd tornya a velencei torony, ami kiváló navigációs pontként szolgálhat a turisták számára.

Régészeti Múzeum

A város egyik legkiemelkedőbb múzeuma a Régészeti Múzeum, amit a tengerparti sétányon találunk. A történelem darabkáit tekinthetjük meg a vitrinekben, összességében egy kiváló élmény a régmúlt szerelmesei számára.

A Nagymecset

Az oszmán erők már a 15. század közepén próbálták bevenni a várost, végül 1501-ben jártak sikerrel, II. Bajazid uralkodása idején kerül Durrës az oszmánok kezére. A lakosság nagyobb része iszlám vallású lett és ekkor épültek a mecsetek is, többek között a Nagymecset, ami igen impozáns látnivaló.

Hajózás és strandok

Durrës városában a strandok igen népszerűek. 10 km hosszan húzódnak, szinte egytől egyig szabadon, belépőjegy nélkül látogathatók. A part homokos és lassan mélyül, ennek köszönhetően kiváló választás lehet kisgyerekes családok számára is. A strandokat bárok, éttermek szegélyezik, így bármikor haraphatunk valamit és felfrissülhetünk egy koktél mellett. Évente nagyjából 600 ezer ember fordul itt meg, ez a partszakasz ugyanis a belföldi turisták körében is népszerű, mivel Tirana csupán 30 perc autóval, így sokan járnak ide a fővárosból fürdőzni.

Gasztronómia és éttermek

Tengerparti városban járunk, így nem csoda, hogy a gasztronómiában fontos szerephez jutnak a halak és a tengeri herkentyűk. Aki nem barátja annyira ezeknek az ételeknek, azoknak ajánlott megkóstolni a grillezett finomságokat. Az ételekben érezhető az olasz és a török ízvilág, illetve a gasztronómiára rányomják a bélyegüket a vallási hatások is. Rengeteg zöldséget és halat fogyasztanak az itt élők, a húsok közül a kecske, a juh és a marha a legelterjedtebb, a sertés nem annyira népszerű.

Az ITAKA-val már Albánia partjaira is eljuthatsz. Nézz körül a weboldalunkon és tekintsd meg a legjobb utazási ajánlatainkat!

Durrës látnivalók: balkáni kaland tele minden jóval