Costa Dorada: 7 tipp, ha Katalónia kedvelt üdülőövezetében jársz

Képzelj el egy 200 kilométer hosszú, aranyló tengerpartot, ahol a kék hullámok lágyan simogatják az apró szemű, finom homokot. Spanyolország, ezen belül is Katalónia elragadó nyaralóövezete joggal viseli a Costa Dorada, vagyis az Aranypart nevet. A régió a Tarragona tartomány teljes partvidékét magában foglalja. Mit érdemes itt csinálni? Adunk 7 tippet, ha a régióban jársz!

Costa Dorada meseszép tengerpartjairól lett híres, de ennél sokkal több potenciált rejt a terület! Színes programkínálat és látnivalók kavalkádja várja az idelátogatókat. Az ókori romváros, Tarragona izgalmas régészeti felfedezést ígér. A PortAventura vidámpark és a Ferrari Land szórakoztatópark az adrenalin kedvelőinek kínál feledhetetlen élményt.

A hagyományos katalán borvidékek és hangulatos halászvárosok, mint Cambrils és Calafell bepillantást engednek a helyi kultúrába. A különleges kézműves vermut aperitif és az utcai gofrizók ellenállhatatlan finomságai az ínyenceknek is tartogatnak meglepetéseket.

Ugye te is szívesen elmerülnél Costa Dorada aranyló partjain? Csomagolj és vágj neki Katalónia tengerparti paradicsomának! Hidd el, felfedezésre és pihenésre csábító élmények végtelen tárháza vár itt rád.

 

1. Costa Dorada nem csak strandolásról szól

Costa Doradán a homokos tengerpartok mellett izgalmas látnivalók és programok várnak minden korosztályra. Az Aranypart történelmi városai, mint Tarragona vagy Reus, gazdag kulturális örökséggel büszkélkedhetnek, a környező borvidékek pedig borkóstolásra csábítanak. A fiatalok imádni fogják a PortAventura és Ferrari Land vidámparkokat, ahol egész napos szórakozás és adrenalin löket garantált.

Tipp: Costa Dorada régiót úgy érdemes megközelíteni, hogy elrepülünk Barcelona városába, ami Budapesttől nagyjából 2,5 óra, és innen az ITAKA szervezésében transzferjárattal juthatunk el (szűk 2 óra).

shutterstock_2415691933

 

2. A római kori Tarragona feltárása

Tarragona történelmi belvárosában a római kori Tarraconensis lenyűgöző maradványait csodálhatjuk meg. A római színház és amfiteátrum, a császári és provinciális fórumok romjai az UNESCO világörökség részei. A katedrális az egyik fő nevezetesség, ami román és gótikus stílusban épült, az udvarát pedig gyönyörű virágok borítják. Az egykori amfiteátrum igazán különleges látvány és a város strandjától egy rövid sétára található, de nem érdemes kihagyni Spanyolország legjobban megőrzött római kori falainak megtekintését sem, ami a város történelmi atmoszféráját idézi. Tarragona régészeti izgalmakkal teli úti cél azoknak, akik szeretnek visszautazni az időben.

Tipp: Érdemes egy sétát tenni a La Rambla Nova sétálóutcán, ahol a luxus boltok között sétálgatva megcsodálhatjuk a Monument als Castellers szobrot is, vagyis a Mászók szobrát, amit a hagyományosan megrendezett „embertorony-építő” verseny tiszteletére emeltek.

shutterstock_2357797259

 

3. Kézműves vermut és ellenállhatatlan gofri Calafellben

A Costa Dorada egyik legfinomabb helyi specialitása a vermut, ami a katalánok kedvenc aperitif itala. Ezt a fűszeres, kissé édeskés vörösbort Calafellben is érdemes megkóstolni.

A legjobb vermutokat kis kézműves boltokban találod, ahol a büszke tulajdonosok örömmel mesélnek a saját receptjeikről és a hagyományos előállítási módokról. Vásárolj bátran egy üveggel, és élvezd a lenyűgöző naplementét egy pohárka vermuttal a kezedben a tengerparton sétálva!

Ha esetleg megéheznél, irány a városka legendás gofrizója, a La Jijonenca! Az ici-pici bódé előtt szinte mindig kígyózó sorok állnak, de hidd el, megéri kivárni. A frissen, helyben sütött, ropogós külsejű, belül hófehér és puha gofrik valósággal elolvadnak a szádban. Számtalan édes és sós variáció közül válogathatsz, de a helyi kedvenc a "crema catalana", vagyis a katalán krémmel töltött változat.

Az édes élmények mellett Calafell a helyi gasztronómiai kalandok tárháza. Próbáld ki a tengerparti halászcsárdákban a frissen fogott polipot, a különleges fideuà tésztaételt, vagy kortyolj egy pohár gyöngyöző cavát a helyiekkel! Élvezd az autentikus ízeket és a vendégszerető, családias hangulatot!

Tipp: Calafell városában az élet este 10-11 körül indul be, és csupán hajnali 2 fele tér nyugovóra mindenki. Reggel a legkorábban 9-10 óra körül nyitnak ki a boltok és az éttermek.

shutterstock_2326991451

 

4. Száguldás és adrenalin a Ferrari Land tematikus parkban

Ha az extrém élmények és a sebesség szerelmese vagy, a Costa Dorada kötelező programja számodra a Ferrari Land! Az egyedülálló tematikus vidámparkban a világhírű autómárka előtt tisztelegnek szupersportos attrakciókkal.

A legnagyobb adrenalinbomba a Red Force, Európa leggyorsabb és legmagasabb hullámvasútja. 112 méterről, 180 km/órás sebességgel zúdul le az álmaid autójának formáját idéző szerelvény. A látvány, az erő és az élmény valóban olyan, mintha egy Forma-1-es versenyen száguldanál!

Az izgalmakból itt nincs hiány: a Flying Dreams szimulátor Ferrari pilótává változtat, a Maranello Grand Race gokartpályáján pedig igazi versenycsatákat vívhatsz. A Torre Caida Libre szabadesés szimulátor és a Pole Position Challenge szimulátor szintén felejthetetlen pillanatokat tartogatnak.

Ha kicsit lazítanál, nézz körül a Ferrari múzeumban, ahol interaktív módon ismerheted meg a legendás márka történetét és az autógyártás kulisszatitkait.

Tipp: A PortAventura Park élménykomplexum része. Ha csak a Ferrari Landbe vásárolunk belépőt, az felnőtteknek 19 euró, ha 1 day, 2 parks jegyet váltunk, és a PortAventura Parkba is be akarunk menni, akkor kedvezményesebb, összesen 48 euró a jegy.

shutterstock_1659124384

 

5. Mediterrán hangulat Cambrilsban

Cambrils városkája idilli és autentikus, átadja a régió valódi esszenciáját. A hosszú, széles homokos strand, a sziklák látványa és a smaragdzöld víz a tökéletes kikapcsolódást kínálja, de Cambrils nem csak egy átlagos nyaralóhely.

Az aprócska történelmi városközpont macskaköves utcácskáin barangolva visszarepülhetsz az időben. A cambrilsi kikötő a környék hajózási központja. Igyál meg egy kávét a színes halászhajók és jachtok ringó látványa mellett, vagy vágj bele egy izgalmas tengeri kalandba! A helyiek szívesen kalauzolnak a legjobb búvárhelyekre vagy elbűvölő sziklaöblökbe.

Az esti órákban az óváros keskeny utcácskái megtelnek élettel. Válassz egyet a bájos éttermek közül, és élvezd a friss tengeri fogásokat, bársonyos borokat andalúz gitárszó mellett. Cambrils a mediterrán életérzés olvasztótégelye.

Tipp: Az üdülőváros Costa Dorada gasztronómiai fővárosként ismert, érdemes ennek tudatában tervezni az étkezéseket!

shutterstock_2090681272

 

6. PortAventura élményei és tematikus világai

A mesés PortAventura World, Európa egyik legnagyobb tematikus élményparkja!

Hat különböző földrészre és kultúrára épülő egyedülálló világ vár rád, nem mindennapi kalandokkal. Ázsia misztikus hangulatától kezdve a Vadnyugat poros utcáin át egészen a Polinézia trópusi szigetvilágáig utazhatsz térben és időben.

A Kína és a Távol-Kelet ihlette területen száguld Európa egyik legjobbjának titulált hullámvasútja, a sárkányt formázó, 76 méter magas Dragon Khanon! Merülj el a Polinézia egzotikumában a Tutuki Splash vadvízi evezésen, vagy fedezd fel a színes Mexikót a Hurakan Condor gyomorforgató magasságokba repítő toronykörhintáján!

Az óriási Vadnyugat területen pedig érezd magad cowboy-ok között a Silver River Flume vízi attrakció és a Stampida vadnyugati hullámvasútján!

Tipp: Kicsi gyerekkel érdemes lehet a SésamoAventura részt is felfedezni, ami a Szezám utca meséjéről kapta a nevét.

shutterstock_2490883919

 

7. Rejtett strandok és kis öblök Salou környékén

Ideje kicsit letérni a nyüzsgő tömeg által kitaposott ösvényről, és felfedezni Salou környékének kevésbé ismert partszakaszait!

A Playa de la Pineda kedvelt célpont a turisták körében, ami nem is csoda: meseszép aranyhomokos strandon a végtelen tenger kékje várja a nyaralókat.

Ha intim hangulatú fürdőzésre és sziklaformációk közt megbúvó eldugott paradicsomra vágysz, nézz be a Cala Font Beach pici, de annál elbűvölőbb öbleibe! A kristálytiszta, sekély vízben lubickolva úgy érzed majd, egy lakatlan sziget partjaira vetődtél.

A strandok nemcsak a pihenésre, hanem az aktív kikapcsolódásra is tökéletes lehetőséget kínálnak. Bérelj kajakot vagy SUP deszkát, és evezz be a napsütötte barlangokba! Merülj alá a színpompás korallok és halak közé, és élvezd az érintetlen vízi világ lenyűgöző látványát!

Keresd a kalandot Salou eldugott öbleiben, és vidd haza a Földközi-tenger legtisztább emlékeit! Hiszen az igazi kincseket nem a térképek rejtik, hanem a kíváncsi utazók fedezik fel.

shutterstock_1712163343

 

Costa Dorada aranyhomokos csillogása Téged is vár! Fedezd fel ezeket a csodákat, éld át az élményeket és csobbanj a tenger habjaiban, az ITAKA pedig gondoskodik arról, hogy minden a legnagyobb rendben menjen az utazás alatt. Tekintsd meg Costa Dorada utazási ajánlatainkat!

Costa Dorada: 7 tipp, ha Katalónia kedvelt üdülőövezetében jársz