ITAKA utazási iroda | Nyaralás - külföldi utazások és nyaralások

Búvárkodás és sznorkelezés Egyiptomban

Written by ITAKA | 2023.04.12. 14:41:45

Egyiptom és Észak-Afrika nemcsak a történelmi szépségekről és a kiváló szállodáiról vált híressé, hanem arról is, hogy egy igazi búvár- és sznorkelparadicsom. Varázslatos fekvés, kiváló időjárás, gazdag állat- és növényvilág jellemzi. Egy egyiptomi nyaralás felejthetetlen élmény, amit még emlékezetesebbé tehetünk, ha vállalkozunk a víz alatti világ felfedezésére is. Nézzük, hol a legnagyobb élmény a búvárkodás és sznorkelezés Egyiptomban!

A Vörös-tenger: páratlanul gazdag élővilág

A Vörös-tenger élővilága rendkívül gazdag, megannyi növény- és állatfaj él itt, rengeteg a sok, csodálni való korallzátony. Olyan állatok bújnak meg itt, mint az ékszerteknős, a pillangóhal, a bohóchal, a papagájhal, a zászlóshal, a csattogóhal, a bőröndhal, a napóleonhal, a sügér, a makréla, a tonhal vagy éppen a császárhal, de találkozhatunk akár delfinekkel és dugongokkal is.

A korallok igazán különleges és szépséges látnivalók a víz alatt. Bár olyanok, mintha kövek lennének, a látszatnak véletlenül sem szabad bedőlni, ezek élőlények. Tilos őket megérinteni, ezzel ugyanis akár kárt is okozhatunk a növekedésükben. Léteznek úgynevezett lágykorallok, melyek akár több méteresre is megnőnek és zászlóként lengedeznek. Vannak keménykorallok is, melyek, ahogy a nevük is utal rá, keményebbek. Ilyen fajta például az asztalkorall, melynek formája egy asztalra emlékeztet, az agykorall, melynek felülete az agy barázdáit idézi meg és ide sorolható a salátakorall is, mely a salátalevelekre hasonlít. Ez csak néhány példa Egyiptom lenyűgöző korallvilágából, a Vörös-tengerben ugyanis több mint 250 korallfaj él.

7 tény, amit kevesen tudnak a Vörös-tengerről

1.    A Vörös-tenger nevének eredete több elmélettel is magyarázható. Egyesek szerint egy algafajnak köszönhetően érdemelte ki, ami vöröslik a kristálytiszta víz mélyén.
2.    Több mint 1200 halfajnak, ezen belül 44 cápafajnak ad otthont.
3.    Az ókori egyiptomiak életében is már jelentős kereskedelemi pont volt, ennek jelentősége a mai napig sem csökkent.
4.    A Vörös-tenger víze nagyjából 35%-kal sósabb, mint a tengerek többsége. Ez előnyösen hat a szervezetre, például serkenti a vérkeringést.
5.    Átlagos vízhőmérséklete csaknem 19 Celsius-fok, nyáron akár a 28,8 Celsius-fokot is elérheti.
6.    Az egyik leghíresebb hajóroncs az SS Thistlegorm, ami egy bit gőzhajó. A II. világháború alatt német bombázók süllyesztették el.
7.    A Vörös-tenger domborzati viszonyai folyamatosan változnak. A 2010-es évek elején például két új sziget jelent meg, Sholan és Jadid.

Búvárkodás Egyiptomban

A búvárkodás Egyiptomban igazi kaland. A víz tökéletes, a környezet mesés, arról nem is beszélve, hogy sok cég, egyesület specializálódott arra, hogy túrákat szervezzen, tanítson, felszerelést biztosítson. A felszerelés bérlése, az alapismeretek elsajátítása és egy tanfolyam elvégzése után, kezdődhet is a kaland! Fontos, hogy aki szeretne felfedezni a nyaralás alatt, a biztosítás megkötésekor erre is gondoljon, és olyan csomagot válasszon, ami kellő mértékben fedezi az esetleges sérülések ellátását.

Egyiptom remek választás a kezdő búvárok és a profik számára egyaránt. A lassan mélyülő strandokon és a zátonyok széleinél remekül lehet gyakorolni, tanulni a merülés fortélyait. Akik pedig már gyakorlottak, azok újabb és újabb kalandokat találhatnak, hajóroncsokat fedezhetnek fel, zátonyokat hódíthatnak meg.

Legjobb merülési helyek Egyiptomban

Blue Hole
A Sínai-félsziget keleti oldalán, Dahabtól néhány kilométerre található a Blue Hole. Ez egy beomlott karsztbarlang, ami 50 méter átmérőjű lyukat képezett. A búvárok általában az 55 méteres mélységben található sziklaívet veszik célba. Ezt a helyet a világ egyik legveszélyesebb merülőhelyeként tartják számon.

Elhelyezkedés: Blue Hole
Különlegesség: Bells nevű „kéményen” keresztül lehet odajutni

Shark Reef és a Yolanda Reef
A világ tíz legjobb merülési helye között kapott helyet a Shark Reef-Yolanda Reef, ez a Ras Mohammed Nemzeti Park egyik legismertebb merülőhelye. Valójában két zátonyról van szó, ami óriási mélységből tör a magasba. Nem éppen a legegyszerűbb terep, az áramlatok miatt meghódítása gyakorlatot igényel.

Elhelyezkedés: Shark Reef és a Yolanda Reef
Különlegesség: az áramlatoknak köszönhetően igazi hullámvasút

Elphinstone
Ez egy 375 méter hosszú partmenti zátony, ahol a korallok színesek, és olyan állatokat figyelhetünk itt meg, mint a pörölycápa, a manta, teknősök, tonhalak, barracuda-k. Ha ide látogatsz, a víz alatti fényképezőgépedet ne felejtsd otthon!

Elhelyezkedés: Elphinstone
Különlegesség: haladó búvároknak ajánlott

Sznorkelezés Egyiptomban

A sznorkelezés, ami nem más, mit a légzőpipával történő könnyűbúvárkodás, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Előnye, hogy semmiféle képzettség és speciális felszerelés nem kell hozzá, mindössze egy búvárszemüveg, egy pipa, vagyis a snorkel és egy uszony, és természetesen némi kíváncsiság, ami hajt minket, hogy felfedezzük a tenger élővilágát. A sznorkelezés meglehetősen egyszerű, könnyen tanulható, a pipa végén található csutorát kell a szájba venni, ezen keresztül lehet lélegezni anélkül, hogy ki kellene emelni a fejünket a vízből. A sznorkelezés kifejezetten a felszíni vizek felfedezéséhez jó választás, remek élmény ott, ahol sekélyebb a víz, és a zátonyoknál.

Egyiptom egy igazi paradicsom a sznorkelezők számára. A gazdag élővilág és az ideális környezeti viszonyok miatt remek program a víz szerelmeseinek.

Miért ideális Egyiptom, ha búvárkodásról és sznorkelezésről van szó?

Egyiptom nemcsak az állatvilág és az élővilág miatt remek helyszín, hanem a környezeti tényezők miatt is. A víz hőmérséklete nyáron akár 30 Celsius-fok is lehet, így elég néhány mm vastagságú neoprén ruhát viselni a merülés alatt, nem véletlenül ez az egyik legkedvezőbb időszak, ha a vízi sportokról van szó. Télen a víz nagyjából 20 fokos, így ebben az időszakban is gond nélkül lehet merülni.

A látási viszonyokra sem lehet panasz. A zátonyoknál ez nagyjából 15-20 méter, máshol azonban, az időjárástól függően akár 40 méter is lehet.

Mint minden merülés során, itt is számolhatunk némi veszéllyel, szerencsére azonban nem túl sokkal. Ügyelni kell a rájákra, a tengeri sünökre, az oroszlánhalra és arra is, hogy ne érjünk tűzkorallhoz, ez ugyanis égési sérüléseket okozhat és allergiás reakciót válthat ki. Az sem kizárt, hogy cápával találkozunk a víz alatt, erre azonban meglehetősen kicsi az esély.

Egyiptom egy népszerű üdülőhely azok számára, aki vágynak a természeti szépségek felfedezésére, a tenger meghódítására. Válaszd az ITAKA-t és mi elrepítünk Egyiptom varázslatos partjaira! Tekintsd meg ajánlatainkat!