Athén városlátogatás: a görög főváros meghódítása

Athén, Görögország fővárosa, csaknem 3 ezer négyzetkilométeren terül el és 3 millió embernek ad otthont. A több mint 5 ezer éves történelemmel rendelkező város valódi időutazás az ókor egykor tündöklő világába. Tele van energiával, történelemmel és kulturális kincsekkel, nem véletlenül nevezik az európai kultúra bölcsőjének. Az Athén városlátogatás az ITAKA szervezésében egy életre szóló élmény, amely során megtapasztalhatjuk, hogy a történelem végtelenségében milyen aprócska összetevők vagyunk. Emellett persze gyönyörű helyeket nézhetünk meg, fergeteges hangulatba vethetjük bele magunkat és megízlelhetjük a görög gasztronómiai remekeket!

Amikor Athén városára gondolunk, egy ősi világ képei jelennek meg előttünk. A demokrácia bölcsője, művészetek és tudományok otthona, amit már több ezer évvel ezelőtt is nagyra becsültek. De Athén nem csupán múltja miatt érdemel figyelmet: a modern görög főváros egy élénk, vibráló metropolisz, amely továbbra is a kultúra, a gasztronómia és az életöröm központja.

Nevét a bölcsesség és a hadviselés istennője, Athéné után kapta, és közel 5000 éves történelemmel rendelkezik. Az ókori város a demokrácia, filozófia, színház és az olimpiák születésének helye, ahol egykor az emberi gondolkodás és kreativitás számos formája virágozni kezdett.

Athén egyedülálló utazási élményt nyújt. A történelmi kincsek, mint az Akropolisz vagy a Parthenon, örök emlékeket őriznek az emberi civilizáció hajnaláról. Kultúrája mélyen gyökerezik az ókorban, de képes volt megújulni és napjainkban is érdekes maradni. Művészeti galériák, élő zene, színházak és fesztiválok teszik a várost igazán különlegessé. Az Olimpiai Stadiontól a különféle hétvégi piacokig Athénban mindenki talál számára érdekes programot.

Athéni körutazás az ITAKA kínálatában!

Athént bármikor érdemes felkeresni, de a legideálisabb a tavasz közepétől az ősz elejéig tartó időszak, amikor az időjárás kellemes a városnézéshez. A nyári hónapokban, főként júliusban és augusztusban, a hőmérséklet igen magas lehet, ami városnézéshez kevésbé ideális. Ilyenkor inkább válasszuk a gyönyörű szigetek valamelyikét, például Korfut, Krétát, Rodoszt vagy Zakynthost!

shutterstock_1964195476

5 tipp Athén városlátogatáshoz

Legyen szó akár a történelmi látnivalókról, a modern város életéről vagy egyszerűen egy hétvégi kikapcsolódásról, Athén rendkívüli élmények sorát kínálja minden utazó számára. Hoztunk 5 tippet, tanácsot, ami hasznos lehet, ha Athén városlátogatásra készülsz!

1. Húsvéti kalandok

Athén különösen izgalmas élmény a húsvéti időszakban. Ilyenkor nagypénteken emberek ezrei vesznek részt a körmeneten pislákoló gyertyákkal. Ez egy roppant különleges élmény, ami a nem vallásos embereknek is felejthetetlen. Lényeges, hogy az ortodox húsvét és a katolikus húsvét nem esik egybe. Az ITAKA szervezésében a húsvéti szünetben, március végén is eljuthatsz a görög fővárosba, és a húsvétot Athénban töltheted

shutterstock_269288279

2. Utazz taxival!

Athénban az egyik legjobb közlekedés mód a taxi! Könnyen lehet hívni egyet és az ára is megfizethető. Lényeges, hogy a viteldíjról már akkor állapodjunk meg a sofőrrel, amikor beszállunk, így nem érhet minket meglepetés. Érdemes használni a taxis appokat, például az Ubert, ha ugyanis nem appon keresztül hívunk kocsit, akkor felárat számíthatnak fel a poggyászért és a szolgáltatásért.

A városban utazhatunk metróval is, ami elég megbízható, de ha a főbb nevezetességekre vagyunk kíváncsiak, akkor gyalog is bejárhatjuk őket.

3. Vásárolj a Kolonakiban!

Ez a környék a luxus jegyében született meg. Előkelő boltok, éttermek, kávézók várnak itt ránk, illetve itt található a Tsakiris Mallas áruház is. Ha kedveljük a csillogást, akkor érdemes tenni itt egy kört!

4. Kóstold meg a görög kávét!

A görög kávé, ami valójában a törökre hasonlít, igen népszerű a helyiek körében. Jobbnál jobb helyeken kóstolhatjuk meg, és adhatjuk át magunkat a különleges ízvilágnak. A frappé, ami egy jegeskávé, autentikus görög találmány, ennél is népszerűbb a freddo, ami szintúgy egy jegeskávé típus. Ha már az italoknál tartunk, beszéljünk kicsit az ételekről is! Ha egy jót és helyit szeretnél enni, akkor a Psirri negyedet vedd célba, ahol hagyományos finomságokat kóstolhatsz meg, de nem annyira aranyáron, mint a Plaka negyedben.

shutterstock_456174583

5. Ha be akarsz olvadni, viselj feketét!

Ha nem akarsz kitűnni a helyiek közül, akkor érdemes sötétebb árnyalatú ruhákat vinned. A görögök ugyanis kifejezetten kedvelik a fekete színt, és előszeretettel hordják, akár még a nyári nagy melegben is. A fekete-mánia mellett vannak még egyéb furcsaságok is! Például, itthon nem hordoz többletjelentést, ha valakinek az 5-ös számot mutatjuk úgy, hogy felemeljük a kezünket, a másik felé nyújtjuk és kitárjuk az ujjainkat. Görögországban azonban ez hatalmas sértésnek számít, így mindenképp kerüljük.

Athén városlátogatás az ITAKA szervezésében

Az ITAKA körutazásai és városlátogatásai között olyan gyöngyszemeket is találunk, mint az Athén városlátogatás. A 4 napos utazás alatt 3*-os hotelben szállhatnak meg, akik velünk tartanak és reggelis ellátásban részesülnek. Vegyük sorra a programot!

Az első napon repülővel jutunk el az úti célhoz, Athén városába, majd délután bele is vetjük magunkat a történelmi emlékek sűrű erdejébe és bejárjuk a városközpontot gyalogosan.

shutterstock_2112137291

A második napon magyar nyelvű idegenvezetővel indulunk félnapos városnézésre. Megnézzük az Akropolisz Múzeumot, elhaladunk a Dionüszosz Színház és a Herodes Atticus Odeonja mellett is, miközben célba vesszük az Akropoliszt. Megtekintjük a Parthenont, az Erechtheiont, a Nike Apterost, a Propylaea kapuját, a Parlamentet. Sétálunk a királyi palota kertjében, felkeressük az Olimpiai Stadion, ahol az első modernkori olimpiai játékokat rendezték. A túrát a Plaka negyedben zárjuk, délután pedig szabadprogram következik.

A harmadik napon fakultatív kiránduláson vehetünk részt: a Saronic-öbölben fedezhetjük fel Hydra, Poros és Aegina szigeteit.

A negyedik napon repülővel térünk vissza Budapestre.

shutterstock_1565531281

Athén az emberi civilizáció történetének egy igen fontos darabkája, éppen ezért legalább egyszer mindenkinek érdemes ide ellátogatni. Kedvet kaptál az utazáshoz? Csomagolj és kelj útra az ITAKA-val!

Athén városlátogatás: a görög főváros meghódítása