Antalya nyaralás: pihenés a Török Riviéra fővárosában

Törökország egy igazi mesevilág, ahol mindennek története, hagyománya van. A régi városok mesterein olvadnak össze a modern kényelmet kínáló üdülőközpontokkal és alkotnak érdekes, izgalmas elegyet. A Török Riviéra az egyik legkedveltebb úti cél, amelynek fővárosa a Földközi-tenger partján fekvő Antalya. Egy Antalya nyaralás csodás élmény lehet a családnak. Nézzük, miért érdemes felfedezni ezt a várost!

A Török Riviéra központja

A Török Riviéra Törökország egyik legfontosabb turisztikai régiója, az ország délnyugati részén fekszik. Népszerű üdülőhely, amely olyan településeket foglal magába, mint például Alanya, Izmir és Antalya.

Az éghajlat mediterrán ebben a térségben, ami azzal jár, hogy a nyár forró és meleg. Valójában a turistaszezon már a tavasz első felében elindul és egészen novemberig tart. Akik nyáron látogatnak erre a területre, készülniük kell arra, hogy akár nagyon nagy is lehet a hőség. Szerencsére azonban ma már mindenhol van légkondi, így nem kibírhatatlan a meleg. A tavaszi és az őszi időszak sokkal nyugodtabb, kevesebb a turista, viszont az időjárás kellemes, a tenger ilyenkor is meleg. Tehát, ha valaki csendesebb kikapcsolódásra vágyik, akkor érdemes lehet inkább ezt az időszakot választani.

Szupermodern, sok csillagos szállodák várják itt az utazókat, akik az all inclusive ellátás kényelmében pihenhetik ki az év fáradalmait. Ezek között vannak olyanok is, amelyek kifejezetten gyerekbarát szállodák, ami azt jelenti, hogy kialakításukban, szolgáltatásaikban és ételkínálatukban is igazodnak a kicsik és a szülők igényeihez.

A török konyha egyik legfontosabb eleme az a végtelen vendégszeretet, amivel a helyiek fogadják a turistákat. Persze az ételek is fenségesek. A fogások fűszerezése kellemes, nem túlzó, de nem is jellegtelen. A legtöbb esetben kerül az asztalra előétel, például olíva, rák, kagyló vagy valamilyen leves. Főételként sokszor esznek hidegtálat, hússal töltött szőlőlevelet, de kedveltek a húsételek, amelyek legtöbbször marhából, kecskéből, birkából készülnek. Köretként zöldség kerül az asztalra, esetleg főzelék. Az édességek valóban roppant édesek, már-már émelyítők. A teát bárhol bármikor fogyasztanak, ennek megvan a maga kis rituáléja, ahogy a kávéfogyasztásnak is.

Antalya bővelkedik történelmi látnivalókban, nevezetességekben. A kanyargó macskaköves utcák megannyi kincset rejtenek, ezekből mutatunk be néhányat, amelyeket mindenképp érdemes felkeresni az Antalya nyaralás alkalmával.

Antalya nyaralás: egy mesés város felfedezése

Yivli Minaret

Ez a Nagymecset, ami a város központjában, a Kaleiçi negyedben található. Csodás, sötétkék csempékkel díszített épület, ami a város szimbólumává vált. Történelme igen gazdag, 1230-ban építette I. Alaaddin Keykubad. Az évszázadok alatt átépítették és felújították, ma 38 méter magas és négyzet alakú. A török építészet illusztris mintapéldánya, többkupolás, ami meglehetősen ritka. 2016-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára, ez a város egyik kiemelkedő látványossága.

Hadrianus kapuja

Az ókor monumentális emlékeinek egyike a Hadrianus kapuja, amit időszámításunk előtt 130 évvel emeltek. A csodás diadalív a várost és a kikötőt körül ölelő várfalon kapott helyet. Az eredeti városkapuk közül ez a díszes darab az egyetlen, amit még ma is megcsodálhatunk. Két oszlopos homlokzatból áll, ezek között három ív magasodik.

Régészeti Múzeum

Az ország egyik legnagyobb gyűjteménye az Antalyai Régészeti Múzeumban található. A görög, a bizánci és a római kultúra legszebb emlékeit vehetjük itt szemügyre. 13 teremben várják a látogatókat a régmúlt időkből fennmaradt szépségek. Az egyik legkülönlegesebb része a Hall of Gods névre hallgató kiállítás, ami a 2. századból származó, a görög isteneket ábrázoló mellszobrok és szobrok gyűjteménye.

Kaleiçi negyed

Az Antalya nyaralás alatt járjuk be az óvárost, ami otthont ad a jobbnál jobb éttermeknek és a pezsgő éjszakai életnek. A romantikus hangulatú utcákon egymás mellett sorakoznak a butikhotelek, bárok, üzletek és persze a gyönyörűszép kúriákból sincs hiány. Tökéletes helyszín nyáresti sétákhoz, romantikus andalgásokhoz! Ha kulturális élményekre vágyunk, akkor ez a városrész a mi helyünk, remek előadásokat, koncerteket nézhetünk itt és élvezhetjük a művészetek felszabadító erejét.

Karaalioğlu park

Ez az egyik legcsodásabb hely a városban. Egy üde zöld színfolt, ahonnan megcsodálhatjuk a várost, a Földközi-tengert. A park északkeleti felén áll a Hıdırlık-torony, ahonnan varázslatos panoráma tárul elénk.

Konyaaltı strand

A Taurus hegység lábánál húzódik 7 km hosszan a Konyaaltı strand, amelynek nagy része kék zászlós minősítést kapott. A víz és a tengerpart tiszta és rendezett, többféle szolgáltatás is elérhető, így minden adott ahhoz, hogy az egész család kikapcsolódása felhőtlen legyen.

Hammam

Semmiképp se hagyjuk ki a legkülönlegesebb programot, a török fürdőt, a hammamot. A Demirhan Hammam a helyiek egyik kedvence, ahol a szauna és gőzfürdő mellett különféle masszázsok és bőrkezelések is elérhetők.

Köprülü Canyon Nemzeti Park

Ez a nemzeti park mindössze 2 órányi autóútra található a várostól. Érdemes ellátogatni ide, hiszen itt található az egész ország, sőt Kis-Ázsia legnagyobb cédrus erdeje. Különleges látványt nyújt a Köprüçay folyó mentén húzódó kanyon is. Igazi kirándulóhely, ami a természet kedvelőink kötelező program.

Termessos színház

Nem messze a Güllük-hegyi Nemzeti Parktól megcsodálhatjuk Termessos maradványait. Ezek a romok 1000 méteres magasságban terülnek el, ami garantálja a mesés kilátást. Mindenképpen sétáljunk el az egykori színházig, ami az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori színház az országban.

Törökország varázslatos tájai csak rád várnak! Válaszd a kényelmet, szemezgess a legjobb szállodák közül és add át magad a gondtalan nyaralásnak. Az ITAKA teljes körű szolgáltatást nyújt, gondoskodunk az odajutásról, a szállásról, az ellátásról, a programokról, így neked csak a bőröndödet kell bepakolni. Nézd meg aktuális Antalya nyaralási ajánlatainkat!

Antalya nyaralás: pihenés a Török Riviéra fővárosában